Μια επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή και στο αφιέρωμα στον Μικρασιάτη ζωγράφο Φώτη Κόντογλου, από το σαλόνι του σπιτιού μας.
Η γκαλερί Sianti επισκέφθηκε την έκθεση «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους» στο Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι.
Για όσους δεν πρόλαβαν το εικαστικό αφιέρωμα στον χαρισματικό δάσκαλο Φώτη Κόντογλου στο Μουσείο Γουλανδρή, αλλά και για εκείνους που θέλουν να ξαναζήσουν την εμπειρία, η Sianti Gallery πραγματοποίησε μια 35λεπτη ξενάγηση στην επετειακή έκθεση «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους», την οποία κατέγραψε σε βίντεο και παρουσιάζει στους φίλους της τέχνης.
Ξενάγηση στο αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου
Ο Φώτης Κόντογλου, από τις εμβληματικότερες μορφές της γενιάς του, ως αυθεντικός εκφραστής της ανάγκης επιστροφής προς τα θέσμια των παραδόσεων και της λαϊκής παράδοσης, έθεσε ως κυρίαρχο ζητούμενο την απαλλαγή από την κηδεμονία και την εξάρτηση από τα καλλιτεχνικά ρεύματα της Δύσης. Την παράδοση ήθελε ελληνοπρεπή και σε αδιάσπαστη ενότητα με το ορθόδοξο δόγμα.
Με λογιότητα, οξυμμένη νόηση, χαρισματικό λόγο, γενναιοδωρία προθέσεων και αισθημάτων, ακλόνητη βεβαιότητα και συγκινησιακή ευαισθησία, θέλησε τον εαυτό του ανόθευτο φορέα των παραδόσεων του Γένους. Με τη συζευκτική ενάργεια του αφηγηματικού λόγου και τον ζωγραφικό λυρισμό του χρωστήρα του, αναδείχθηκε αφυπνιστής της εθνικής συνείδησης και ζωγράφος της λειτουργικής τέχνης της Ορθοδοξίας. Ως ζωγράφος και αφηγηματικός λειτουργός της γραφίδας, έγινε διαχειριστής της συλλογικής μνήμης και συγκληρονόμος της ιστορικής και πολιτισμικής παράδοσης του Γένους.
Προικισμένος με το ζωγραφικό ταλέντο, τόσο από άποψη τεχνοτροπικής εκτέλεσης όσο και σχεδιαστικής μαεστρίας, αλλά και το ακλόνητο «πιστεύω» του στην ιερότητα των αρχών του, ανέδειξε τον εαυτό του δάσκαλο της ζωγραφικής της εικόνας, ζωγράφο των δογματικών αρχών της Ορθοδοξίας.
Με προσήνεια και απλότητα, χαλύβδωσε τον χαρακτήρα του, δίνοντας πνευματική υπόσταση στα πιστεύω του, εμμένοντας στη συζευκτική ενότητα του πρόσκαιρου με το διαχρονικό, του αιώνιου με το εφήμερο. Με λόγο λιτό αλλά διαυγή, δόμησε ένα έργο με πρωτοτυπία και αυθεντικότητα, που διαπνέεται από μια πνευματικότητα μυσταγωγικής προέλευσης, η οποία αρδεύεται από τα πνευματικά ρεύματα των αρχών της καταγωγής του. Με υπερβατολογικές αναγωγές, μέσα σε πνεύμα στοχαστικού εικαστικού μυστικισμού, υπέταξε τον αισθητικό αισθησιασμό στο προέχον, που είναι το πνεύμα.
Ζήστε την εμπειρία της επίσκεψης στην έκθεση του Μουσείου Γουλανδρή μέσα από την ξενάγηση της Sianti Gallery στο παρακάτω βίντεο.
Η Βασιλική Σιαντή συζητάει με τον επιμελητή της έκθεσης και γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκο Κουτσομάλλη, ενώ ο Κωνσταντίνος Κορμάς, υπεύθυνος ξεναγήσεων του μουσείου, μας παρουσιάζει τα έργα