Η 6ωρη παράσταση του Εθνικού για τις ζωές ομοφυλόφιλων ανδρών και η «Τουραντό» -Νέες θεατρικές παραστάσεις - iefimerida.gr

Η 6ωρη παράσταση του Εθνικού για τις ζωές ομοφυλόφιλων ανδρών και η «Τουραντό» -Νέες θεατρικές παραστάσεις

Κώστας Μπερικόπουλος, Θέμης Πάνου
Κώστας Μπερικόπουλος, Θέμης Πάνου, Η Κληρονομιά μας, Εθνικό Θέατρο

Στη σκηνή η Κληρονομιά μας, η 6ωρη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη διεθνή θεατρική σκηνή.

Ενα έργο που κέρδισε σημαντικά βραβεία, όπως καλύτερου νέου έργου «Ολιβιέ» (2019), αλλά και «Τόνι» (2020), με τον Λόπεζ να είναι ο πρώτος συγγραφέας λατινικής καταγωγής που έλαβε αυτή τη διάκριση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από την παράσταση του Εθνικού, πρεμιέρα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου κάνει «Η ράβδος» με νέο καστ, αλλά και η νέα σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού «ΤΟΥΡΑΝΤΟ - η γυναίκα που μισούσε τους άντρες».

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου

Η Κληρονομιά μας, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Το πολυβραβευμένο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Μάθιου Λόπεζ Η Κληρονομιά μας ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Κτηρίου Τσίλλερ, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιάννη Μόσχου και έναν θίασο ταλαντούχων ηθοποιών όλων των γενιών. Μια παράσταση – εμπειρία, με πολιτικό στοχασμό, βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική, για την ανάγκη όλων μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε δύο μέρη: Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθούν είτε δύο διαφορετικές μέρες είτε κάθε Κυριακή σε ενιαία παράσταση. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λόπεζ στην Κληρονομιά μας μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τις ζωές των ομοφυλόφιλων ανδρών, εξερευνώντας θέματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο – ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού–, όπως ο έρωτας, η απώλεια, η οικογένεια, η ταυτότητα, η ατομική ευθύνη, το αίσθημα του ανήκειν, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, και –κυρίως– το δικαίωμα στην αγάπη. Οι ήρωές του είναι γεμάτοι αντιφάσεις, ικανοί για την πιο μικροπρεπή αλλά και την πιο μεγαλόψυχη συμπεριφορά, δικαιωμένοι και αδικαίωτοι, όπως είναι στην πραγματικότητα ο καθένας μας.

Ο συγγραφέας δεν ξεχνά ποτέ τη μεγάλη εικόνα, το ιστορικό πλαίσιο και τη σύγχρονη ιστορία της LGBTQI+ κοινότητας που επηρέασαν καθοριστικά τις ζωές των ηρώων του. Ο Λόπεζ μας βάζει να αναρωτηθούμε για τη σημασία της κληρονομιάς που κουβαλά κανείς, τους τρόπους με τους οποίους αυτή ορίζει το παρόν και το μέλλον, αλλά και για την προσωπική ευθύνη του καθενός μας απέναντι στην Ιστορία του μέλλοντος. Η παράσταση περιέχει γυμνό και προτείνεται για θεατές άνω των 15 χρόνων.

«Η Ράβδος» Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής

«Η Ράβδος». Η συνταρακτική παράσταση που καθήλωσε κοινό και κριτικούς επιστρέφει από τις 14 Φεβρουαρίου, με νέα διανομή, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής. Το σπουδαίο έργο του επιδραστικότερου εκπρόσωπου του «in-yer-face theatre» Μαρκ Ρέιβενχιλ (Shopping and fucking, Τολμηρές Πολαρόιντ, The Product), που έκανε πρεμιέρα στο Royal Court Theatre του Λονδίνου αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Λυκόφως» δια χειρός Γιώργου Σκεύα. Πρωταγωνιστούν Άρης Λεμπεσόπουλος, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Τατιάνα Παπαμόσχου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έντουαρντ, ένας αφοσιωμένος καθηγητής της μέσης εκπαίδευσης, μετά από σαράντα πέντε χρόνια διδασκαλίας, βγαίνει στη σύνταξη. Περιμένει με ανυπομονησία την αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργανώνεται από το σχολείο για να τιμήσουν το πρόσωπό του και την πολυετή του προσφορά. “Θα είναι τα πιο λαμπρά αποχαιρετιστήρια που έγιναν ποτέ για καθηγητή. Κανένας καθηγητής δεν είναι τόσο αγαπητός.”

Όμως τις τελευταίες έξι μέρες, ο Έντουαρντ και η σύζυγός του, η Μορίν, βρίσκονται σε πολιορκία και δεν μπορούν να βγουν απ’ το σπίτι τους. Ένα πλήθος εξαγριωμένων μαθητών έχει συγκεντρωθεί απ’ έξω, φωνάζοντας και βρίζοντας, φτύνοντας και πετώντας αντικείμενα. Ένα τούβλο έχει σπάσει το παράθυρο. “Γιατί να επιτεθούν στον πιο δημοφιλή καθηγητή του σχολείου; Γιατί τα βάζουν μαζί του; Γιατί τώρα, όταν σε λίγες μέρες βγαίνει στη σύνταξη;;”

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και ενώ ταυτόχρονα το σχολείο του Έντουαρντ περνά από αξιολόγηση, τους επισκέπτεται η αποξενωμένη κόρη τους. Η Άννα εμφανίζεται αναπάντεχα μετά από χρόνια, έχοντας τα δικά της ερωτήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«ΤΟΥΡΑΝΤΟ - η γυναίκα που μισούσε τους άντρες»

To Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζει τη νέα σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού «ΤΟΥΡΑΝΤΟ - η γυναίκα που μισούσε τους άντρες».

Το αλληγορικό έργο του Κάρλο Γκότσι σε έμμετρη απόδοση και διασκευή του Στρατή Πασχάλη, σε μια παράσταση που σηματοδοτείται από την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυση της ομάδας του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη. Παίζουν (αλφαβητικά): Βασίλης Ανδρέου, Βαλέρια Δημητριάδου, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Νίκος Καρδώνης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Φοίβος Μαρκιανός, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης. Μουσικός επί σκηνής Μιχάλης Κωτσόγιαννης.

Ένα ερωτικό κωμικοτραγικό παραμύθι για μεγάλους; Μια ασυνήθιστη ιστορία ερωτικού περιεχομένου; Μια παράδοξη ελεγεία περί θυσίας; Ένας σκοτεινός ύμνος στο ανθρώπινο πάθος; Η οδύσσεια ενός νέου που ψάχνει μέσα από τον έρωτα να βρει την ταυτότητά του; Ή η απόφαση μιας γυναίκας να ζήσει τη ζωή που διάλεξε και όχι τη ζωή που διάλεξαν άλλοι για εκείνη; Απαντήσεις επί σκηνής, με φόντο τη μυστηριώδη Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασισμένο σ’ έναν κινέζικο θρύλο είναι και το έργο «Τουραντό». Στην ιστορία μιας πανέμορφης πριγκήπισσας που μισούσε τους άντρες και που για να ξεφύγει από τις πιέσεις του πατέρα της, αυτοκράτορα της Κίνας, να παντρευτεί, μηχανεύεται ένα επιτήδειο και σατανικό τέχνασμα : τη λύση τριών δύσκολων αινιγμάτων σ’ έναν διαγωνισμό που είναι υποχρεωμένος να υποστεί κάθε υποψήφιος γαμπρός. Αν αποτύχει, θα αποκεφαλιστεί. Αποτέλεσμα, ένα πλήθος από πρίγκηπες-θύματα, που αδυνατούν να λύσουνε τα τρία αινίγματα, εωσότου παρουσιάζεται ο κατάλληλος, για την περίπτωση της παράξενης πριγκήπισσας, νεαρός άνδρας που θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια απροσδόκητη και καταλυτική λύση.

Πρεμιέρα την ημέρα των ερωτευμένων. Στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Μια συμπαραγωγή της Θεατρικής Αστικής Εταιρείας «Πράξη» και του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως».

Γιώργος Κιμούλης,  Κατερίνα Θεοχάρη, Βασίλης Γιακουμάρος
Γιώργος Κιμούλης, Κατερίνα Θεοχάρη, Βασίλης Γιακουμάρος

«Η Συνάντηση» στο Θέατρο Coronet

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Stephen Belber, «Η Συνάντηση» («Match»), επιστρέφει στο Θέατρο Coronet σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Τόμπι Πάουελ, μαζί με την Κατερίνα Θεοχάρη και τον Βασίλη Γιακουμάρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας ηλικιωμένος πρώην διάσημος χορογράφος, ο Τόμπι Πάουελ, ο οποίος έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση και τώρα ζει εντελώς μοναχικά, δέχεται στο χώρο του, την επίσκεψη ενός ζευγαριού. Tη Λίζα και τον Μάικ Ντέιβις. Είναι εκεί για να του πάρουν συνέντευξη για μία διατριβή που κάνει η Λίζα στο Πανεπιστήμιο που πηγαίνει, με θέμα την ιστορία του χορού στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980. Καθώς όμως οι ερωτήσεις γίνονται όλο και πιο προσωπικές και πιο απειλητικές, ο Τόμπι αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο Μάικ και η Λίζα δεν τον ανακρίνουν για ακαδημαϊκούς λόγους. Όσο προχωράει η «συνέντευξη» γίνεται όλο και πιο σαφές ότι υπάρχουν απώτερα κίνητρα στην επίσκεψη του ζευγαριού, ώσπου ο μοναχικός χορογράφος αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος μ’ ένα μεγάλο θαμμένο μυστικό του παρελθόντος του.

H «Συνάντηση» είναι έργο που αποδεικνύει πως κανενός το παρελθόν δεν μπορεί διαγραφεί, υπενθυμίζοντας τη φράση του Σαίξπηρ στην Τρικυμία: «Το παρελθόν είναι πρόλογος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ