Εναλλαγές στη θεατρική Αθήνα με παραστάσεις, πολλές από τις οποίες είναι sold out, να ανεβάζουν ή να ρίχνουν αυλαία.
Λίγο πριν το Πάσχα είναι οι περίοδος που οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της χειμερινής σεζόν κλεινουν τον κύκλο τους.
Παράλληλα θίασοι βρίσκονται στις πρόβες για το καλοκαίρι, ενώ αυτές τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου έχουμε νέες παραστάσεις, αναλόγια και αφιερώματα σε θεατρικές σκηνές.

Ο Υπάτιος στη στοιχειωμένη καμάρα στο θέατρο Πορεία
Η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Δημήτρης Τάρλοου και ο Φώτης Σιώτας συναντιούνται επί σκηνής, λίγο πριν από την καλοκαιρινή συνεργασία τους στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, για να αφηγηθούν δύο έξοχα διηγήματα με κοινό ύφος αλλά διαφορετική γλώσσα.
Το υπέροχο, πρόσφατα εκδοθέν από τις εκδόσεις Άγρα, διήγημα της Μαρίνας Καραγάτση Στη μνήμη του συμπατριώτη μου Υπατίου Περδίου συνομιλεί με την «άγνωστη» αλλά συγκλονιστική Στοιχειωμένη καμάρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η Λουκία Μιχαλοπούλου διαβάζει Καραγάτση και ο Δημήτρης Τάρλοου Παπαδιαμάντη, ενώ ο Φώτης Σιώτας δημιουργεί τις δικές του ατμόσφαιρες μέσα από πρωτότυπες μελωδίες.
Σάββατο 29 Μαρτίου 18:00. Διάρκεια: 1 ώρα. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 10 ευρώ
*Τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό για την αποκατάσταση σχολείου που κάηκε στις μεγάλες πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι.

«Βαδίζοντας» στο Θέατρο Δίπυλον
Το Βαδίζοντας του Thomas Bernhard είναι ένα γλωσσικά και υφολογικά αριστουργηματικό διήγημα, γεμάτο παραλογισμό, σκοτάδι και χιούμορ, στο οποίο ο αφηγητής και κάποιος Oehler ενώ περπατούν, συζητούν για τη φύση της σκέψης, της λογικής και της ύπαρξης καθαυτής. Εξετάζουν τη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις «συνθήκες και τις καταστάσεις» του κόσμου, καθώς και τη σχέση ανάμεσα στο περπάτημα και τη σκέψη, ανάμεσα στην κίνηση και στην ακινησία.
Ο κύριος άξονας της παράστασης είναι το επεισόδιο στο μαγαζί του Rustensacher, το οποίο περιγράφει σχεδόν εμμονικά ο Bernhard και κατά το οποίο ο πρωταγωνιστής (Karrer) φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο για την ύπαρξη του. Η σκέψη του Karrer, δηλαδή το περπάτημά του, τον έχει φέρει σε μια κατάσταση από την οποία μάλλον δεν υπάρχει επιστροφή. Το κατάστημα με τα παντελόνια μετατρέπεται για τον Karrer σε έναν τόπο ασφυκτικό για τη φύση της σκέψης και καταστροφικό για τον ίδιο.
Το Βαδίζοντας είναι ένας διεισδυτικός στοχασμός πάνω στην αδυναμία να σκεφτεί κανείς πραγματικά. Τα πρόσωπα δεν κινούνται προς τα εμπρός, μάλλον γυρίζουν πίσω, επανερχόμενοι στις ίδιες ιδέες μέσα από την επανάληψη και την παραλλαγή, δημιουργώντας νέους χώρους σκέψης. Ηθοποιοί (αλφαβητικά)Σπύρος Δέτσικας, Rafal Habel, Νάντια Μπαϊμπά, Βασίλης Μπούτσικος,Βασίλης Τρυφουλτσάνης, Σταύρος Ζαφείρης. Από 31 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00, στο Θέατρο Δίπυλον

«Πες της» στο ΚΕΤ
Ο ταλαντούχος ηθοποιός Αλέξης Βιδαλάκης στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα παρουσιάζει στη σκηνή του ΚΕΤ τον μονόλογο «Πες της» με την εξαιρετική ηθοποιό Νικολίτσα Ντρίζη.
Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Χρήστου Οικονόμου (εκδόσεις Πόλις,2023) Η πρεμιέρα αναμένεται στις 31 Μαρτίου και η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Μια κούριερ περιπλανιέται στη σύγχρονη πόλη. Από τη μία παράδοση στην άλλη, τριγυρνά σε χιονισμένα βουνά και ασημένιες θάλασσες, σε πάρκα, πλατείες, σε δρόμους απέραντους. Μπαινοβγαίνει σε μεζονέτες, σε βίλες, σε πολυκατοικίες. Κάνει παραδόσεις σε καλούς και κακούς ανθρώπους, αγενείς και ευγενικούς, βασανισμένους και καλοζωισμένους – σε ανθρώπους που μοιάζουν έτοιμοι να βάλουν τα κλάματα κι άλλους που μοιάζουν να μην ξέρουν τι θα πει κλάμα. Πόσο πόνο και πόση μοναξιά μπορεί να σηκώσει ο σύγχρονος άνθρωπος;
Πολύ συχνά, κάθεται δίπλα τους και τους ακούει. Άλλες φορές είναι σαν να αφουγκράζεται την ίδια την πόλη. Κάθε δέντρο, κάθε λακκούβα, κάθε σπίτι, κάθε δρόμος, κάθε πόρτα που ανοίγει μοιάζει να κρύβει μια καινούργια ιστορία. Ακολουθώντας την ηρωίδα του στις κούρσες της, μπαίνοντας μαζί της σε σπίτια και σε αυλές, ακούγοντας και καταγράφοντας τις ιστορίες που εισπράττει, ο Χρήστος Οικονόμου συνθέτει ένα μωσαϊκό από εκατοντάδες μικρο-αφηγήσεις· ένα πολύπλευρο πορτρέτο της σύγχρονης Αθήνας, μέσα από τα μάτια μιας εργάτριας της σύγχρονης οικονομίας του delivery και των εφαρμογών. Πού ξεκινά όμως η πραγματικότητα και πού τελειώνει η φαντασία;

«Όταν χαμήλωσε ο ουρανός» Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
«Όταν χαμήλωσε ο ουρανός» του βραβευμένου με 4 Κρατικά Βραβεία του ΥΠ.ΠΟ, Μιχαήλ Άνθη, θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Ένα έργο που αποτελεί «ύμνο» στον Άνθρωπο και στην ειρήνη, έρχεται, στο ΚΘΒΕ, για να συγκινήσει αλλά και να προβληματίσει. Παίζουν: Μάρα Μαλγαρινού, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Σιακάρας.
Στα ερείπια ενός βομβαρδισμένου σπιτιού στην Γάζα, εγκλωβίζονται ένας Ισραηλινός λοχαγός κι ένας Παλαιστίνιος δάσκαλος. Οι δύο άντρες, ακίνητοι, θαμμένοι ζωντανοί, καταπλακωμένοι από συντρίμμια, μάταια προσπαθούν να απελευθερωθούν. Με σπαρακτικές κραυγές αναζητούν ένα σημείο ζωής των δικών τους ανθρώπων. Μετά τις εκατέρωθεν κατηγορίες για τις ευθύνες ενός πολέμου που μαίνεται χρόνια, η συνειδητοποίηση ότι το τέλος πλησιάζει, μαλακώνει την καρδιά τους. Υποχρεωμένοι να ζήσουν λεπτό προς λεπτό έναν βασανιστικό θάνατο λόγω του οξυγόνου που λιγοστεύει, δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να αναμετρηθούν με τα πιστεύω τους που τους έφεραν μέχρι εδώ.
Ο πραγματικός «άλλος» είναι πλέον ο εαυτός τους. Με αυτόν θα κάνουν απολογισμό. Οι επιλογές που έκαναν, τώρα βαραίνουν αλλιώς. Βλέπουν, συνειδητοποιούν τις πραγματικές τους διαστάσεις. Φανερές και κρυφές πλευρές της ζωής τους φωτίζονται απ’ το σκοτάδι της απόγνωσης. Κι όσο κι αν ο πόλεμος μέσα τους αντιστέκεται ακόμα και επιμένει, αναπόφευκτα έρχονται κοντά. Όταν δε μέσα απ’ τα ερείπια προβάλλει το χέρι τής επίσης εγκλωβισμένης γυναίκας του Παλαιστίνιου, ο πόλεμος των δύο κόσμων στο πρόσωπο των δύο αντρών «τελειώνει» με ένα συγκλονιστικό φινάλε.

Αφιέρωμα στη Λήδα Πρωτοψάλτη στο θέατρο Στοά
Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη σπουδαία Λήδα Πρωτοψάλτη οργανώνει το Θέατρο ΣΤΟΑ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 65 χρόνων της στο θέατρο. 40 από αυτά τα χρόνια υπηρέτησε το Θέατρο από τη σκηνή της Στοάς, πρωταγωνιστώντας σε περισσότερες από 50 παραγωγές, μερικές από τις οποίες άφησαν εποχή για τις εξαίρετες ερμηνείες της, καθιστώντας την μια από τις πλέον ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της.
Η Εκάβη, η Κλυταιμνήστρα, η Άννα, από το ‘Άννα είπα’, η Ουρανία από το Χάσαμε τη θεία στοπ και φυσικά η Μήδεια και η Ιουλιέτα του Μποστ, μαζί με τη Μάνα από τον Ματωμένο γάμο και όχι μόνο, υπήρξαν ανεπανάληπτες ερμηνείες για τις οποίες απέσπασε διθυραμβικές κριτικές μαζί με δεκάδες βραβεία. Κυρίως όμως έλαμψε με το ήθος της εντός και εκτός σκηνής, αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη που ανυψώνει το λειτούργημα του ηθοποιού σε επίπεδα υψηλής πνευματικής προσφοράς και αξιοζήλευτου επαγγελματικού επιπέδου.
Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 8 το βράδυ και σ’ αυτή θα μιλήσουν εκτός από τον Σταμάτη Φασουλή, τον Θανάση Νιάρχο, τον Αντώνη Φωστιέρη, τον Παναγιώτη Μέντη, τον Παύλο Ορκόπουλο, τον Αντώνη Αντωνίου και τον Θανάση Παπαγεωργίου, πολλοί συνεργάτες της από τη Στοά καθώς και απλοί θεατές που την παρακολούθησαν στην αξιοζήλευτη πορεία της αυτά τα 65 χρόνια.
Η είσοδος είναι ελεύθερη αφού προηγουμένως οι θέσεις κρατηθούν τηλεφωνικώς στο 2107702830.