Organic Table, η νέα γαστριμαργική εμπειρία: Μαγειρική χωρίς ηλεκτρικό με ντόπια προϊόντα - iefimerida.gr

Organic Table, η νέα γαστριμαργική εμπειρία: Μαγειρική χωρίς ηλεκτρικό με ντόπια προϊόντα

μελι πανω σε τηγανίτες
Organic Table και Naxian Experiences @naxianexperiences

Ένα 4ήμερο φεστιβάλ με έμφαση στον πολιτισμό και φυσικά στη γαστρονομία της Νάξου με ντόπια προϊόντα και κρασιά του νησιού.

Επιθυμία για απόλαυση και μοίρασμα. Αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ προσκαλεί τη συγγραφέα Victoria Hislop, καλλιτέχνες, όπως τον Γιάννη Κότσιρα, τον Γρηγόρη Βαλτινό, και διάσημους σεφ από τη Νάξο και τη Γαλλία, να μας ταξιδέψουν στη δική τους Νάξο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γαστρονομικές συναντήσεις στη Νάξο

Αλλωστε η μουσική και η γαστρονομία είναι δείγματα τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ταυτότητας και κουλτούρας. Το μάζεμα γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι για φαγητό, συζήτηση και τραγούδι είναι μια πλούσια βιωματική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, όραση, όσφρηση, ακοή, γεύση και αφή.

Τα σπουδαία τυριά της Νάξου @shutterstock
Τα σπουδαία τυριά της Νάξου @shutterstock

Η Μαρία Πολυκρέτη, εμπνεύστρια της πολιτιστικής πρωτοβουλίας αναφέρει «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Oλα ξεκίνησαν από τις Κάμπονες. Σε αυτό το κτήμα, το μαγικό ελαιώνα που προσφέρει λάδι αιώνες τώρα και φιλοξενεί όλες τις παιδικές μου μνήμες και τις γαστριμαργικές εμπειρίες του παρόντος».

Είναι η γυναίκα που προωθεί το νησί της Νάξου στο εξωτερικό και είναι και ο άνθρωπος που έχει εμπνευστεί το «The Organic Table» και δημιούργησε τα Naxian Experiences, όπως αναφέρει μιλώντας στο iefimerida.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μαθήματα μαγειρικής στη Νάξο με μεγάλη ανταπόκριση σε Ελλάδα και εξωτερικό, μια σειρά από εκδρομές με αποκλειστικές δοκιμές κρασιού, ελαιόλαδου και ντόπιων τυριών, που πρωταγωνιστούν διεθνώς, στον τόπο παραγωγής τους, καθώς και μαγειρική χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, στα ξύλα, στον ξυλόφουρνο, από τη μητέρα της.

Γεμιστά με λαχανικά απο το αγρόκτημα ψημένα στα ξύλα @naxianexperiences
Γεμιστά με λαχανικά απο το αγρόκτημα ψημένα στα ξύλα @naxianexperiences

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντονι Μπουρντέν είχε ασχοληθεί στο «Parts Unknown» με αυτό το πρότζεκτ της Μαρίας Πολυκρέτη και επισκέφτηκε το κτήμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φανταστείτε ένα μέρος όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Ένα μικρό οικογενειακό αγρόκτημα, που κάποτε ανήκε στον Ενετό ηγεμόνα της Νάξου τον 15ο αιώνα, το οποίο δεν έχει ακόμη ρεύμα, οπότε όλα σιγοψήνονται στα ξύλα.

Ελιές ηλικίας μεταξύ 2.000-3.000 ετών, ποικιλία βιολογικών λαχανικών και φρούτων, κυψέλες μελισσών και φρέσκα τρεχούμενα νερά αποτελούν έναν μικρό γαστρονομικό παράδεισο. Αυτό είναι με λίγα το naxian experiences που συγκεντρώνει γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο, για να μάθουν τα μυστικά της Ναξιώτικης κουζίνας.

Ο Αντονι Μπουρντεν έχει εντρυφήσει στις μαγειρικές του Naxian Experiences @naxianexperiences
Ο Αντονι Μπουρντεν έχει εντρυφήσει στις μαγειρικές του Naxian Experiences @naxianexperiences

«Μια βραδιά κάτω από την ελιά»

Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» διοργανώνει στη Νάξο δράσεις με θεματικό τίτλο «Στιγμή ολοστρόγγυλη» γευσιγνωσίες και δοκιμές αλμυρών και γλυκών προτάσεων. Μουσικές βραδιές, γαστρονομικές συναντήσεις, μία παρουσίαση βιβλίου και ένα παιδικό εργαστήρι ξεδιπλώνονται και ανασυντίθενται σε 4 ημέρες γιορτής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος, με γνώμονα τη μεγάλη αγάπη στην τοπική παράδοση και την ακόρεστη επιθυμία να ξαναγνωρίσουμε το νησί, οι δράσεις του φεστιβάλ στρέφουν το βλέμμα και την προσοχή σε διαφορετικές τοποθεσίες της Νάξου, Κάμπονες, Αγ. Άννα, Φιλώτι, Ποταμιά.

«Σε αυτόν τον τόπο, τρεις γενιές γυναικών (μητέρα, κόρη και εγγονή) συναντιούνται και μαγειρεύουν. Είναι ένα ακόμη σημείο κλειδί για τη φετινή διοργάνωση «Στιγμή ολοστρόγγυλη».

Τρεισήμισι περίπου αιώνες μετά την ίδρυση του πρώτου σχολείου θηλέων στο μοναστήρι των Ουρσουλινών όπου διδάσκονταν ανάγνωση, γραφή, χριστιανική κατήχηση και εργόχειρο. Τότε ξεκίνησε ο κύκλος εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των γυναικών του τόπου μας. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά να τιμάμε την ιστορική και μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στη Νάξο και τη Γαλλία με βλέμμα προς το μέλλον» σημειώνει η Μαρία Πολυκρέτη.

Τοπικά προϊόντα της Νάξου @shutterstock
Τοπικά προϊόντα της Νάξου @shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ στη Νάξο

Τετάρτη 2/10

Παρουσίαση βιβλίου « Το Ειδώλιο» Victoria Hislop – Συντονισμός Νίκος Θρασυβούλου

17:00 Tortuga ή Naxian Collection

Chef Jean Marrie Hoffman > καναπεδάκια / Arnaud Lahrer > γλυκά / Νίκος Μπάκουλης > cocktail

Πέμπτη 3/10

πρωί

Επίσκεψη σε σχολεία με Victoria Hislop

δώρο βιβλία + signature γλυκό

12:00-16:00

Fish Masterclass – Λιμανάκι Αγ. Άννας – Πλάκα Chef Elalie Russ & Stephan Jakic

απόγευμα

Workshop σκιτσογραφίας για παιδιά Συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής

Αφορμή το βιβλίο της Hislop

Παραδοσιακό πανηγύρι στη Βρύση των Αριών στο Φιλώτι

Chef Θεόδωρος Παστουρματζής & Γιώργος Παπακώστας

Παρασκευή 4/10

11:00 Παραδοσιακός νερόμυλος στην Ποταμιά

Chef Ντίνα Νικολάου, Θεόδωρος Παστουρματζής

17:00-19:00 Μουσική βραδιά / Αναλόγιο

Γρηγόρης Βαλτινός Κάμπονες

Σάββατο 5/10

17:00-19:00 Μουσική βραδιά Γιάννης Κότσιρας Κάμπονες

*pre event καναπεδάκια / ελληνική και γαλλική κουζίνα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νάξος πολιτισμός Γαστρονομία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ