Δωρεάν δράσεις για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, βιωματικές εμπειρίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν ξενάγηση στα αγγλικά και σε άτομα 65+ περιλαμβάνει για τον Μάιο το πρόγραμμα του μουσείου Μαρία Κάλλας.
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων ανακοινώνει την έναρξη της ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής συνεργασίας του με το Ωδείο Αθηνών, εκεί όπου ξεκίνησε να φοιτά η Μαρία Κάλλας το 1939. Η συνεργασία εγκαινιάζεται στις 18 Μαϊου, την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δράσεις με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη προκράτηση θέσης.
Μάιος στο μουσείο Μαρία Κάλλας
Φετινή θεματική του εορτασμού είναι τα μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα και την ημέρα εκείνη, παρουσιάζονται μουσικές προτάσεις προς τους επισκέπτες του Μουσείου με την συμμετοχή σπουδαστών πιάνου και μονωδίας του Ωδείου Αθηνών.
Το πρωί, από τις 11.00 μέχρι τις 15.00, στο χώρο εκδηλώσεων του Μουσείου, θα παίζουν έργα από τη μελέτη τους μαθητές από τη Σχολή Πιάνου. Η ακρόαση ενός παιδιού που παίζει μουσική είναι «ενεργός ελπίδα». Το απόγευμα, από τις 17.00 μέχρι τις 20.00 σπουδαστές από τις τάξεις της Μονωδίας θα παρουσιάσουν φωνητικά αποσπάσματα από μεγάλα λυρικά έργα τιμώντας την μακρινή «συν-σπουδάστρια» τους και υπηρετώντας την τέχνη του τραγουδιού.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί την αρχή της ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής συνεργασίας του Μουσείου Μαρία Κάλλας με το Ωδείο Αθηνών που έχει ως στόχο την ανάδειξη του Μουσείου ως χώρου άσκησης και ανάδειξης νέων μουσικών.
Δωρεάν ξεναγήσεις σε επισκέπτες 65+
Επίσης, τον Μάιο συνεχίζονται οι δωρεάν ξεναγήσεις σε επισκέπτες 65+ κάθε Πέμπτη και προστίθεται και δωρεάν ξεναγήσεις στα αγγλικά τις δύο τελευταίες Τετάρτες του Μαΐου.
Κάθε Πέμπτη το Μουσείο Μαρία Κάλλας προσφέρει μέσα στην τιμή του εισιτηρίου δωρεάν ξενάγηση. Προσκαλεί επισκέπτες 65+ να βιώσουν τη μουσειακή εμπειρία και να ανακαλύψουν τη μεγάλη σοπράνο αλλά και την τέχνη της όπερας.
Ένα μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στο έργο και την προσωπικότητα της μεγάλης ντίβας.
Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται ξεχωριστά αντικείμενα από τη ζωή και την καριέρα της πολύπλευρης αυτής καλλιτέχνιδας που με το μεγάλο εύρος και το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της, την ηχητική παλέτα της, τη σκηνική παρουσία και τις μουσικές γνώσεις της, κατάφερε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο της όπερας.
Η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί μια συνολική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις. Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τον κόσμο της όπερας και της μεγάλης ντίβας μέσα από μια διαδρομή βιωματικής εμπειρίας, εμπλουτιζόμενη από οπτικοακουστικά μέσα, κείμενα, νέες τεχνολογίες, ηχητικά και ιστορικά τεκμήρια.
Παράλληλα, συνεχίζονται τα επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που πλέον δίνουν ραντεβού τις Κυριακές.
Τέλος, ανακοινώνεται ότι το πρόγραμμα του Μουσείου για το Πάσχα διαμορφώνεται ως εξής: Παρασκευή 3/5: 13.00-17.00, Σάββατο 4/5: 10.00-15.00 και 5-7/5: κλειστά.
5 σημεία για στάση μέσα στο μουσείο Μαρία Κάλλας
Πέρα από τα εμβληματικά κοστούμια, τα φορέματά της, τις παρτιτούρες της και το πλούσιο αρχειακό υλικό που είναι δύσκολο να προσπεράσεις, αυτά είναι 5 SOS που δεν πρέπει να χάσεις αν βρεθείς στο τριώροφο κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44 στο κέντρο της Αθήνας.
Ξεκίνα από το ασανσέρ, σε περιμένει μία έκπληξη
Η εμπειρία στο Μουσείο Μαρία Κάλλας αρχίζει από το ασανσέρ! Ξαφνικά πατώντας το κουμπί για τον 2ο όροφο θα ακούσεις την φωνή της Κάλλας να μιλάει ελληνικά από ένα σπάνιο απόσπασμα από την συνέντευξη που είχε δώσει η Μαρία Κάλλας στον Αχιλλέα Μαμάκη στο ραδιόφωνο, το καλοκαίρι του 1957, στην Αθήνα. Δεν θα αποκαλύψουμε τι λέει στο απόσπασμα, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Κάθισε στις αναπαυτικές πολυθρόνες και άκουσε τη φωνή της
Όταν πλέον φτάσεις στον δεύτερο όροφο και μπεις στα θεματικά δωμάτια όπου θα ακούσεις την Μαρία Κάλλας να ερμηνεύει θα είναι σαν να είσαι μέσα σε σκηνικά όπερας. Ο όροφος χωρίζεται σε 4 δωμάτια, που το κάθε ένα αφιερώνεται σε σημαντικούς ρόλους που ερμήνευσε η Κάλλας σε παραστάσεις της: Νόρμα, Τόσκα και Τραβιάτα, ενώ το τελευταίο δωμάτιο αφιερώνεται στα μαθήματα που έδωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην σχολή Juilliard School, σε φοιτητές λυρικού τραγουδιού.
Μην διστάσεις μπαίνοντας στα δωμάτια να κάτσεις στους κομμένους κορμούς όσο ακούς την άρια από την Νόρμα του Bellini, έπειτα στις βελούδινες πορφυρές καρέκλες και να νιώθεις ότι βρίσκεσαι εκεί την στιγμή που η Κάλλας ερμηνεύει την άρια “Vissi d’ arte” από τη θρυλική παράσταση της Tosca του Puccini το 1964 στη Royal Opera House, Covent Garden, στο Λονδίνο, σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli. Αλλά και να έχεις το δικό σου insta moment στο ανάκλινδρο της Τραβιάτα, στο σκηνικό που παραπέμπει στο υπνοδωμάτιο της πρωταγωνίστριας, Βιολέττας.
Τράβηξε τα συρτάρια και σκάναρε τις επιστολές
Όταν κατέβεις στον πρώτο όροφο θα δεις σημαντικά αρχειακά υλικά αλλά και αντικείμενα από την ζωή και την καριέρα της σοπράνο. Τράβηξε τα διάφορα συρτάρια. Σε κάποια από αυτά θα δεις ότι δίπλα υπάρχει ένα QR και μπορείς να ακούσεις τις επιστολές που αντάλλαξε με τον πατέρα της, την μητέρα και την δασκάλα της. Σου θυμίζουν κάτι οι φωνές; Είναι της Κατερίνα Λέχου, της Μαριέλλας Σαββίδες, του Βασίλη Ευταξόπουλου και του Χρήστου Χριστόπουλου, που χάρισαν στο Μουσείο την αφήγησή τους.
Βγάλε Selfie στον καθρέφτη La Traviata
Βλέπεις στην γωνία μέσα στην προθήκη αυτό τον ασημένιο καθρέφτη; Αυτός αποτέλεσε θεατρικό αντικείμενο στην παράσταση «La Traviata» που πρωταγωνίστησε η Μαρία Κάλλας, το 1955, στο Teatro alla Scala του Μιλάνου. Μετά το τέλος των παραστάσεων το θέατρο δώρισε τον καθρέφτη στην μεγάλη ντίβα, η οποία τον χρησιμοποιούσε στην καθημερινότητα της για να κάνει το μακιγιάζ της. Δες κι εσύ τον αντικατοπτρισμό σου στον καθρέφτη που τον έβλεπε και η Κάλλας και φύγε με μία mirror selfie.
Πιες το ποτό που έπινε και η Κάλλας
Στο ισόγειο δίπλα ακριβώς από το πωλητήριο, βρίσκεται το καφέ La Divina, το οποίο διαθέτει τραπέζια και στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Πετράκη. Και τα δύο είναι προσβάσιμα ανεξάρτητα από το αν διαθέτει κανείς εισιτήριο στο Μουσείο, οπότε μπορεί να τα επισκεφτείς οποιαδήποτε στιγμή. Σίγουρα βέβαια είναι ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσεις την εμπειρία σου στο Μουσείο. Must taste; Το ποτό που έπινε η Κάλλας.
Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων, Μητροπόλεως 44, Αθήνα