Μάιος στην Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνοντας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, το Σάββατο 18 Μαΐου, μία σειρά από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα».
Μάιος σε Εθνική Πινακοθήκη και παραρτήματα
Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Η ΕΠΜΑΣ ανοίγει τις πόρτες της στα παιδιά 6-12 ετών, προσκαλώντας τα να ανακαλύψουν τον πολύχρωμο κόσμο του μουσείου. Μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού της Emma Lewis με τίτλο: “The Museum of Me”, ένα ξεχωριστό ταξίδι ανακάλυψης στο χώρο του μουσείου ξεκινά.
Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ημερομηνία: Σάββατο, 18 Μαΐου
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Μαρίνα Τομαζάνη, επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ, Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr
Εθνική Γλυπτοθήκη: Το μυστικό της Πηνελόπης
Γιορτάζοντας τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Εθνική Γλυπτοθήκη προσκαλεί οικογένειες με παιδιά 8 – 12 ετών να γνωρίσουν τον αινιγματικό χαρακτήρα της Πηνελόπης, της μυθικής αυτής μορφής της Οδύσσειας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δημιουργική απασχόληση.
Ημερομηνία: Σάββατο 18 Μαΐου , ‘Ωρα: 12:30
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: ekarzi@nationalgallery.gr
Εθνική Γλυπτοθήκη: «Συντήρηση στο Πάρκο»
Εκπαιδευτική δράση που θα υλοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Εθνικής Γλυπτοθήκης και περιλαμβάνει τη διαδικασία συντήρησης γλυπτών παρουσία κοινού. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τις ενέργειες συντήρησης που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους συντηρητές του μουσείου μαζί με φοιτητές του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΠΑΔΑ και να συνομιλήσουν μαζί τους.
Ημερομηνίες: 20 έως και 24 Μαΐου 2024, ‘Ωρες: 11:30 - 13:30 (Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή) & 17:00-19:00 (Τετάρτη), Είσοδος ελεύθερη
Παράρτημα Κέρκυρας
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και της φετινής θεματικής «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα», το παράρτημα της ΕΠΜΑΣ στην Κέρκυρα, διοργανώνει μία σειρά από εκδηλώσεις εντός του μουσείου αλλά και σε χώρους εκτός, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας.
Κεντρική ομιλία «Εθνική Πινακοθήκη: Δράσεις και προοπτικές»
H διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Συραγώ Τσιάρα έρχεται στην Κέρκυρα για μία ομιλία με θέμα «Εθνική Πινακοθήκη: Δράσεις και προοπτικές».
Χώρος: Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Ιονίου Πανεπιστημίου, Ημερομηνία: Δευτέρα 20 Μαΐου
«Το σχολείο είναι πάντα εδώ»
Ανοιχτή συζήτηση για τα σχολεία τύπου Καλλία
Με αφορμή την αρχιτεκτονική του Σχολικού Μουσείου (κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Σκριπερού), διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση με στόχο να αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ όλων για το σχολείο ως ζωτικό χώρο σύγκλισης, για την ισότιμη πρόσβαση, τις ευκαιρίες δια βίου μάθησης χωρίς αποκλεισμούς. Στο τέλος της συζήτησης οι συμμετέχοντες θα κληθούν να φωτογραφήσουν σχολεία και να διατυπώσουν αφηγήσεις σε δεύτερο χρόνο. Σε αυτή την ξεχωριστή δράση θα συμμετέχουν παλιοί μαθητές του πρώην Δημοτικού Σχολείου Σκριπερού, μαθητές του Γυμνασίου Σκριπερού, μαθητές του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας καθώς και φοιτητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Χώρος: Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας, Σκριπερό, Ημερομηνία: Κυριακή 19 Μαΐου
Παρουσίαση φωτογραφιών και αφηγήσεων του κοινού και ανοιχτή συζήτηση
Μια εβδομάδα μετά το πρώτο μέρος της δράσης οι ίδιοι συμμετέχοντες καλούνται να συναντηθούν στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, στην Κάτω Κορακιάνα, για να παρουσιάσουν το φωτογραφικό υλικό και τις αφηγήσεις τους. Την ίδια ημέρα θα παρουσιάσουν τα έργα τους και οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και θα συζητήσουν για αυτά με όλους όσοι πήραν μέρος σε αυτήν την πρωτότυπη δράση.
Χώρος: Εθνική Πινακοθήκη Παράρτημα Κέρκυρας, Κάτω Κορακιάνα, Ημερομηνία: Κυριακή 26 Μαΐου
Στρογγυλή τράπεζα: Το σχολείο ως ζωτικός χώρος σύγκλισης, ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, οι ευκαιρίες δια βίου μάθησης χωρίς αποκλεισμούς
Ομιλητές: Marta Brunelli (Ιταλία), Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ιστορίας "Paolo & Ornella Ricca", Heleen Van Den Haute (Βέλγιο), Εκπαιδευτικός στο Heilig Hartinstituut Heverlee, Ria Christens (Βέλγιο), Διαχειρίστρια πολιτιστικής κληρονομιάς στο Cultureel Erfgoed Annuntiaten HeverleeVZW (CEAH), Μαρίνα Παπασωτηρίου, Επιμελήτρια του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα, Σταύρος Βλίζος, Διευθυντής του Μουσείου του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κέρκυρα.
Χώρος: Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Ιονίου Πανεπιστημίου
Ημερομηνία: Τετάρτη 15 Μαΐου
Πινακοθήκη παράρτημα Ναυπλίου
Λήδα, αφήγηση
Το μυθολογικό περιστατικό της συνάντησης της Λήδας με τον πατέρα των θεών Δία αποτελεί διαχρονικά αγαπημένο θέμα στην εικαστική δημιουργία. Το γλυπτό του Γ. Βρούτου Η Λήδα και ο κύκνος, που παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση του παραρτήματος Ναυπλίου, αποτέλεσε και αυτό πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μιας θεατρικής παρέμβασης που δίνει φωνή στη μυθική βασίλισσα Λήδα ώστε να μας αφηγηθεί την ιστορία από τη δική της πλευρά.
Σύνθεση και αφήγηση: Δώρα Κεχαγιά, θεατρολόγος
Το πρόγραμμα οργανώνεται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Χώρος: Παράρτημα ΕΠΜΑΣ, Ναύπλιο, Ημερομηνίες: Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Μαΐου
Συντήρηση και έρευνα έργων τέχνης μεγάλων διαστάσεων: Η περίπτωση του έργου του C.L Muller «30ή Μαρτίου 1814»
Ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο και θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, που αφορούν σε όλα τα στάδια της συντήρησης του έργου «30ή Μαρτίου 1814», διαστάσεων 8,5 x 4,5 m ( επιφάνειας: 38,2m2) να γνωρίσουν την επιστήμη της συντήρησης έργων τέχνης και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η συντήρηση και η έρευνα έργων μεγάλων διαστάσεων.
Χώρος: Αύλειος χώρος ΕΠΜΑΣ, Ναύπλιο, Ημερομηνία: Σάββατο 18 Μαΐου
Τι έμαθες για τον εαυτό σου σήμερα;
Εικαστική δράση σε συνεργασία με το Φουγάρο και την εικαστικό
Αιμιλία Τσεκούρα ©
Η Εθνική Πινακοθήκη του Ναυπλίου σε συνεργασία με το Φουγάρο οργανώνει ένα σχεδιαστικό-ζωγραφικό εργαστήρι μέσα στο χώρο της έκθεσης στην Πινακοθήκη όπου η επαφή με τα εκθέματα είναι άμεση, ζωντανή, ομιλούσα. Μύθοι και Σύμβολα, η δράση θα επικεντρωθεί σε 3 εκθέματα που βρίσκονται μαζί σε μια από τις αίθουσες του μουσείου. Ο Παρθένης, ο Βρούτος και ο Μποκόρος. Οι συμμετέχοντες παίρνουν την ελευθερία της επιλογής. Με ποιο έργο επικοινωνείς; Τι σημαίνει για σένα η επαφή σου με αυτό; Ποιο το συναίσθημα που σου δημιουργεί; Έχει σημασία ο τίτλος του; Τι λόγια σου ψιθυρίζει ο καλλιτέχνης; Εσύ τι θα του έλεγες; Σκέψεις, ιδέες, καινούριες απορίες. Τι τίτλο θα έβαζες εσύ;
Χώρος: ΕΠΜΑΣ, Ναύπλιο (1ο στάδιο) και Εργαστήρια του Φουγάρου (2ο στάδιο). Ημερομηνίες: Πέμπτη 16 Μαΐου (1ο στάδιο) και Πέμπτη 30 Μάϊου (2ο στάδιο).
Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης
"Καλλιτέχνης από τον τόπο σου"
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Λάκωνες καλλιτέχνες από την Εθνική Πινακοθήκη", με ιδιαίτερη αναφορά στην έμπνευση των καλλιτεχνών από την ιστορία και την παράδοση, και πώς αυτή οδήγησε σε πρωτοποριακή, για την εποχή τους, εικαστική έκφραση.
Χώρος: Παράρτημα ΕΠΜΑΣ, Σπάρτη, Ημερομηνία: Σάββατο 18 Μαΐου
Εκθέσεις – Ξεναγήσεις - Αφιερώματα
«ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY» Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970»
Η ομαδική, θεματική έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY» Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου 2024. Μία έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα 78 δημιουργών, 202 εικαστικών έργων και 22 ταινιών, που παρουσιάζεται από τον Μάρτιο του 2023 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Κεντρικό Κτήριο) και γνώρισε μεγάλη επιτυχία και επισκεψιμότητα από τον πρώτο μήνα. Επίσης, με αφορμή την θεματολογία της πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις που κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον του κοινού και φώτισαν άλλες πτυχές της έκθεσης αλλά και προεκτάσεις της: τον Απρίλιο στο αμφιθέατρο της ΕΠΜΑΣ παρακολουθήσαμε διήμερη επιστημονική ημερίδα με θέμα «Δημόσια Τέχνη και Αστικό Βίωμα: Σύγχρονες Πρακτικές και Προκλήσεις» ενώ τον ίδιο μήνα, παρουσιάστηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας ένα πλούσιο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο Αστυγραφίες στην Οθόνη στο οποίο, προβλήθηκαν ολόκληρες κάποιες από τις ταινίες που φιλοξενει η έκθεση.
Στο πλαίσιο των μηνιαίων ξεναγήσεων στην ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ, την Παρασκευή 10 Μαΐου στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί μία τελευταία ξενάγηση από την διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ, Συραγώ Τσιάρα.
ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ*
Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη»
Συνεχίζεται έως τις 16 Ιουνίου 2024 η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη. Η Ρένα Παπασπύρου, με το έργο της, καταλαμβάνει απρόσμενα σημεία της ΕΠΜΑΣ δίνοντάς τους νέα μορφή και νέα λειτουργία. Η έκθεση προκαλεί με τον τρόπο αυτό μία σειρά συναντήσεων: ανάμεσα στον θεατή και την εικόνα, στην ιστορία των καθημερινών υλικών και το παρόν τους ως έργα τέχνης, στο ίδιο το μουσείο και τον αστικό ιστό μέσα στον οποίο εντάσσεται.
Εστιάζοντας στη σημασία της πολυφωνικής προσέγγισης των καλλιτεχνικών έργων, συνεχίζονται οι ξεναγήσεις σε μορφή διαλόγου ανάμεσα στην επιμελήτρια της έκθεσης, Σοφία Ελίζα Μπουράτση, και προσκεκλημένους ιστορικούς τέχνης και επιμελητές που έχουν μελετήσει το έργο της καλλιτέχνιδας στο παρελθόν. Στις εν λόγω ξεναγήσεις θα είναι παρούσα και η Ρένα Παπασπύρου:
Την Κυριακή, 19 Μαΐου στις 14.00, η ξενάγηση θα γίνει σε διάλογο με την Έλενα Χαμαλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Την Κυριακή, 26 Μαΐου στις 14.00, η ξενάγηση θα γίνει σε διάλογο με τον Στρατή Πανταζή, επιμελητή και ιστορικό τέχνης.
Ξεναγήσεις στην έκθεση θα διεξαχθούν επίσης την Τετάρτη 15 και την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 19.00 από την επιμελήτρια της έκθεσης, Σοφία Ελίζα Μπουράτση.
Είσοδος δωρεάν. Κρατήσεις: events@nationalgallery.gr
Σημείο συνάντησης: στον όροφο -1 του κεντρικού κτηρίου της ΕΠΜΑΣ.
Θεματικές ξεναγήσεις στην Εθνική Πινακοθήκη
ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ- ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη θεματική αυτή ξενάγηση θα δούμε πόσο άλλαξε η Ελλάδα, αλλά και πόσο ίδιο παρέμεινε το τοπίο της με το πέρασμα του χρόνου. Θα γίνουμε τουρίστες στη χώρα μας μέσα από τα έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων. Αφετηρία του ταξιδιού μας θα είναι το τοπίο και τα στρατόπεδα της επανάστασης του ’21 και θα συνεχίσουμε στο ελληνικό τοπίο μέσα από μια βόλτα στο Θησείο και τις Μυκήνες του 1850 κάνοντας και πολλές «νοητές αναρριχήσεις» στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μετά θα βάλουμε πλώρη για τα φωτεινά νησιωτικά τοπία των δεκαετιών 1910-1920 κι έπειτα, θα κάνουμε βόλτα στο αστικό τοπίο και θα παραξενευτούμε από την ερημιά των δρόμων της περιόδου του μεσοπολέμου. Θα κλείσουμε τον 20ό αιώνα πίνοντας καφέ σε ένα από τα πιο γνωστά καφενεία της Αθήνας, το Καφενείο ΝΕΟΝ. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μεταφοράς του σήμερα και θα δούμε πώς το τοπίο της ασφυκτικά γεμάτης πρωτεύουσας και τα απορρίμματά της, δημιουργούν τέχνη, καινούργια και ορμητική με έντονα χρώματα και ποικίλα υλικά.
Ημερομηνία: Σάββατο, 25 Μαΐου
Χώρος ξενάγησης: Μόνιμες Συλλογές ΕΠΜΑΣ
Υπεύθυνη θεματικών ξεναγήσεων: Μαρίνα Τομαζάνη επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο email edu.episkepseis@nationalgallery.gr
Ξενάγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη
Μετά τη μεγάλη επιτυχία των ξεναγήσεων που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες στην Εθνική Γλυπτοθήκη, έχουν προγραμματιστεί για το μήνα Μάιο δύο ακόμα ξεναγήσεις. Την Τετάρτη, 15 και την Τετάρτη 29 Μαΐου, στις 18.00, η επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής Τώνια Γιαννουδάκη θα ξεναγήσει το κοινό στη μόνιμη έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Ιστορίες από τον Κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης
Η Εθνική Πινακοθήκη υποδέχεται την Άνοιξη με μία σειρά ξεναγήσεων για όλη την οικογένεια και για όσους νιώθουν οικογένεια, στον ανθισμένο κήπο του μουσείου. Ξεκινώντας την περιήγησή μας από την είσοδο και στη συνέχεια τον προαύλιο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης, μεταφερόμαστε στον ξεχωριστό κόσμο της Nεοελληνικής γλυπτικής. Σε ένα μικρό πράσινο καταφύγιο στην καρδιά του αστικού τοπίου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ποικιλία των γλυπτών που διακοσμούν την είσοδο και τον κήπο του μουσείου, ανακαλύπτοντας τις ανεξερεύνητες ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε έργο τέχνης.
Πώς μεταφράζουν τα κινητικά γλυπτά του Τάκι το φύσημα του ανέμου; Γιατί ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο το Πουλί Ι της Φρόσως Μιχαλέα; Πώς συνομιλεί η ποιητική γλυπτική της Σπείρας του Κώστα Βαρώτσου με το γειτονικό άγαλμα του Δρομέα αλλά και ευρύτερα, με το αστικό τοπίο; Αυτές και άλλες ιστορίες της συλλογής Νεοελληνικής γλυπτικής της Εθνικής Πινακοθήκης αποκαλύπτονται σε μία εικαστική περιήγηση, που σκοπό έχει να διασυνδέσει τη μουσειακή εμπειρία με τη ζωή στην πόλη.
Ημέρα διεξαγωγής: Σάββατο 11 Μαΐου / Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr
ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ
Μάνα, Μητέρα, Μαμά. Τότε και Σήμερα
Με αφορμή την γιορτή της μητέρας που φέτος γιορτάζεται στις 12 Μαΐου, η ΕΠΜΑΣ (Κεντρικό Κτήριο) διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε στις αίθουσες του μουσείου για να ανακαλύψουμε πώς τα εκθέματα παρουσιάζουν τη Μάνα, τη Μητέρα, τη Μαμά, τότε και σήμερα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με εργαστήρι δημιουργικών αναζητήσεων.
Ημέρα διεξαγωγής: Κυριακή 12 Μαΐου, στις 12:00
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: ekarzi@nationalgallery.gr