Να σταματήσει την αιμορραγία των καλλιτεχνών από τη διακοπή λειτουργίας κάθε δράσης λόγω πανδημίας, αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού. Ταυτόχρονα καλεί όλους τους φορείς να δημιουργήσουν ψηφιακό περιεχόμενο για να έχουν δωρεάν πρόσβαση οι πολίτες από το σπίτι τους.
Είναι μία από τις καθοριστικές στιγμές, πάνω στην κρίση της πανδημίας, που αντιλαμβάνεται κανείς ακόμα περισσότερο την καθοριστική σημασία της δημιουργίας γενικής γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού. Κάτι που έγινε για πρώτη φορά στο υπουργείο, από τον Αύγουστο και μετά, οπότε τη θέση πήρε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Το αποτέλεσμα είναι ότι μόλις τρεις μέρες μετά τη διακοπή λειτουργίας των θεάτρων ήδη αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για να στηριχθούν οι φορείς σύγχρονου πολιτισμού, οι καλλιτέχνες που ματώνουν, αλλά και να τροφοδοτηθούν με πλούτο πολιτισμού οι πολίτες στο πλαίσιο της εκστρατείας Μένουμε Σπίτι.
Μετά από ένα 48ωρο διαρκών συνομιλιών της πολιτικής ηγεσίας με διευθυντές και στελέχη των πολιτιστικών εποπτευόμενων φορέων, και με την ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου, η υπουργός Πολιτισμού έστειλε επιστολή στους επικεφαλής αυτών των φορέων, ζητώντας να συστηματοποιήσουν και να αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής Πολιτισμού, έτσι ώστε οι πολίτες να μην αποκοπούν από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. «Η εξεύρεση τρόπων πρόσβασης των πολιτών στο Πολιτισμό είναι σήμερα απολύτως αναγκαία, δεδομένων των έκτακτων μέτρων προφύλαξης, που έχουν επιβληθεί», γράφει η Λίνα Μενδώνη.
Για να προχωρήσει το υπουργείο σε εκτίμηση της δημιουργηθείσας κατάστασης χρειάζεται τη συνολική και πλήρη αποτύπωση των αλλαγών αλλά και των τροποποιήσεων που αναγκάστηκαν να επιφέρουν οι οργανισμοί στο πρόγραμμά τους. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να ενημερωθεί και για τις ενδεχόμενες ακυρώσεις δράσεων ή έργων που είχαν προγραμματιστεί από τους εποπτευόμενους φορείς για το προσεχές διάστημα και ενδέχεται να ακυρωθούν είτε λόγω παράτασης των μέτρων είτε γιατί, ενδεχομένως, οι συνθήκες να μην επιτρέπουν πλέον την υλοποίηση τους.
Yπουργείο Πολιτισμού: Ανεβάστε δωρεάν, online, το έργο σας
Καταρχάς, η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε από τους εποπτευόμενους φορείς να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο στον προγραμματισμό τους από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ταυτόχρονα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό ψηφιακά. Ηδη βλέπουμε διεθνώς κορυφαίους οργανισμούς, όπως η Metropolitan Opera, η όπερα της Βιέννης, η Φιλαρμονική του Βερολινου και άλλοι να ανοίγουν δωρεάν στο διαδίκτυο συναυλίες και παραστάσεις. Τώρα είναι η ώρα της Ελλάδας. Επίσης δημιουργοί εκτός δημοσίων φορέων, με γενναιοδωρία και αίσθηση ευθύνης ανεβάζουν ήδη υλικό από σημαντικές παραστάσεις τους.
«Η ύπαρξη του αρχειακού πολιτιστικού υλικού (παραστάσεις θεατρικών έργων, συναυλίες, όπερες, αναγνώσεις, διαλέξεις, παρουσίαση και ανάλυση έργων τέχνης, video art κ.λ.π.) μπορεί εύκολα να είναι προσβάσιμο στο κοινό ψηφιακά (με ή χωρίς χρέωση)», σημειώνει η κ. Μενδώνη και ζητά την προετοιμασία του πολιτιστικού υλικού ώστε να ανεβεί στις ιστοσελίδες των οργανισμών.
Υπουργείο Πολιτισμού: Δημιουργήστε νέο υλικό
Η επιστολή υπογραμμίζει ότι η ευφάνταστη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων έκφρασης ώστε να παραχθεί νέο πολιτιστικό υλικό το οποίο μπορεί να διατίθεται μέσω των ιστοσελίδων των Οργανισμών (με ή και χωρίς χρέωση) είναι ευπρόσδεκτη στις υπάρχουσες συνθήκες.