Για δεύτερη χρονιά, το Μικρό Εθνικό, η δραστήρια σκηνή για νεανικό κοινό του Εθνικού Θεάτρου, επεκτείνει το πεδίο δράσεως του σε 8 περιφέρειες της χώρας.
Πρόκειται για το πρωτοποριακό, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα με τίτλο «Το Θέατρο στο Σχολείο».
Το Εθνικό από την Κέρκυρα ως την Κρήτη
Κατά την περσινή περίοδο στο Εθνικό οι 10 συνεργάτες καλλιτέχνες-εμψυχωτές του Εθνικού Θεάτρου έκαναν περισσότερα από 100 συνολικά ταξίδια από την Κρήτη μέχρι την Στερεά Ελλάδα και από την Κέρκυρα έως την Μυτιλήνη, με ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να συστήσει το θέατρο, τα εργαλεία του και τη μοναδική του δύναμη σε εκπαιδευτικούς και έφηβους, πραγματοποιώντας μία τομή στη σχολική εμπειρία.
Το πρόγραμμα, που έχει διάρκεια σχεδόν 8 μήνες (ξεκινώντας ένα μήνα μετά την έναρξη των σχολείων και φτάνοντας μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς) περιλαμβάνει δύο φάσεις:
- Στην πρώτη οι εκπαιδευτικοί των επιλεγμένων σχολείων επισκέπτονται το Εθνικό Θέατρο και παίρνουν μέρος σ’ ένα τετραήμερο εντατικό βιωματικό εργαστήριο.
- Στην δεύτερη φάση, οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στη βάση τους και ξεκινούν να δουλεύουν με μια ομάδα εφήβων του σχολείου τους, μαζί με τους εμψυχωτές-θεατροπαιδαγωγούς του Ε.Θ, που έρχονται στα σχολεία, και συνδράμουν, ανατροφοδοτούν και εκπαιδεύουν παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Φέτος λοιπόν, το Μικρό Εθνικό έλαβε 150 αιτήσεις από σχολεία και επέλεξε ήδη τα 20 που θα πάρουν μέρος στην δεύτερη χρονιά του προγράμματος. Υποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα τους 20 εκπαιδευτικούς από Κάλυμνο, Χίο, Άμφισσα, Καλαμάτα, Κρήτη, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Αμαλιάδα, Πάτρα ,και Αττική συμπεριλαμβανομένων και σχολείων ειδικής εκπαίδευσης. Το τετραήμερο σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και οι 10 θεατροπαιδαγωγοί –εμψυχωτές, και αποτέλεσε το ξεκίνημα των συνεργασιών αυτής της χρονιάς, συντόνισε και καθοδήγησε η Υπεύθυνη του Προγράμματος, Σοφία Βγενοπούλου.
Οι στόχοι του προγράμματος του Εθνικού
Το θέατρο είναι ένας ακόμα τρόπος να κάνεις πράγματα, ένας τρόπος πολύ πιο ομαδικός και συχνά αποδοτικότερος απ’ αυτόν στον οποίον εκτίθενται τα παιδιά μας, στο σχολείο αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον τους.
Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να συστήσει σε παιδιά και εκπαιδευτικούς την δύναμη του θεάτρου να ενεργοποιεί την φαντασία μας, το σώμα μας και το ομαδικό μας πνεύμα. Ν’ αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και συσχέτισης μεταξύ μας που χρησιμοποιεί μη λεκτικά μέσα και αλληγορίες για να ερμηνεύσει την ίδια την ανθρώπινη φύση μας.
Η δράση του Εθνικού σε νούμερα
Είκοσι εκπαιδευτικοί από είκοσι σχολεία από οχτώ Περιφέρειες της χώρας, 400 μαθητές και 10 καλλιτέχνες εμψυχωτές του Εθνικού Θεάτρου, ξεκινούν από σήμερα το ταξίδι τους σ’ έναν τέτοιο κόσμο της ουσίας, της σύμπνοιας και της δημιουργίας.