Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη για τα μπισκότα Παπαδοπούλου είναι ό,τι ωραιότερο για τα Χριστούγεννα [εικόνες] - iefimerida.gr

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη για τα μπισκότα Παπαδοπούλου είναι ό,τι ωραιότερο για τα Χριστούγεννα [εικόνες]

ταψια μπισκοτα
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 100-Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022, στο Μουσείο Μπενάκη, φωτογραφίαAris Oikonomou/ SOOC

Η νέα έκθεση του μουσείου Μπενάκη μοσχομυρίζει βούτυρο!

Το Μουσείο Μπενάκη και η Ε. Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022» στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Την έκθεση εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και από σήμερα ανοίγει και επίσημα για το κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1916 φουρνίστηκε το πρώτο μπισκότο της οικογένειας

Το πρώτο μπισκότο Παπαδοπούλου μοσχοβόλησε στο φούρνο του σπιτιού της οικογένειας Παπαδοπούλου στην Κωνσταντινούπολη και σφραγίστηκε με μία απλή ξύλινη σφραγίδα το 1916. Το 1922, η οικογένεια Παπαδοπούλου έρχεται στην Ελλάδα όπου ξεκινά την επιχειρηματική της δράση.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, η Ε. Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, είναι μια αμιγώς ελληνική βιομηχανία μπισκότων και ειδών διατροφής, η οποία ξεχωρίζει στο χώρο της μπισκοτοποιίας, προσφέροντας μία πληθώρα αγαπημένων μαρκών, ενώ παράλληλα κατέχει σημαντική θέση στις κατηγορίες των αρτοσκευασμάτων, του συσκευασμένου ψωμιού, αλλά και των μπαρών δημητριακών.

Σκαλιέρα για κουτιά με χύμα μπισκότα
Σκαλιέρα για κουτιά με χύμα μπισκότα, 1950-60

Με 4 παραγωγικές μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Οινόφυτα, καθώς και ένα Κέντρο Αποθήκευσης & Διανομής στην περιοχή του Ασπροπύργου, με περισσότερους από 1.500 εργαζομένους, παρουσία σε 61 χώρες και πλήθος διακρίσεων, η εταιρεία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του καταναλωτικού κοινού, παραμένοντας πιστή στις αξίες της: καινοτομία, ποιότητα, σεβασμός στον καταναλωτή, ήθος και αριστεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1922 η οικογένεια εγκαθίσταται σε στέγη που προσφέρει το κράτος σε προσφυγική πολυκατοικία κοντά στο Λυκαβηττό, όπου και ζυμώνεται το πρώτο Πτι-Μπερ. Το 1938 η βιοτεχνία εγκαθίσταται στο πρώτο της μικρό εργοστάσιο στην οδό Θεσσαλονίκης, στα Πετράλωνα και αγοράζονται μηχανήματα ελληνικής κατασκευής, όπου σε αυτά παράγονται τα Μιράντα, τα Γεμιστά και τα κρημ κράκερς, τα οποία συσκευάζονται σε μεγάλα τετράγωνα κουτιά και πωλούνται χύμα. Το 1941 η επιχείρηση επιτάσσεται από τους Γερμανούς και παράγει γαλέτα για τους στρατιώτες των κατακτητών.

Δύο χρόνια αργότερα, όπως οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις έτσι και οι αδελφοί Παπαδόπουλοι διακόπτουν εντελώς την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέχρι περίπου τα τέλη του πολέμου.

μηχανη
Μικρογραφία μηχανήματος παραγωγής μπισκότων, δεκαετία 1970

Μέσα από τα τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου της Εταιρείας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -ενός από τα πληρέστερα και καλύτερα οργανωμένα αρχεία ελληνικής επιχείρησης- η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά όλες τις σημαντικές πτυχές της εκατόχρονης ιστορίας και δράσης μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο της διατροφής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την έκθεση επιμελήθηκαν οι Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος, και Σπύρος Κίζης, σχεδιαστής προϊόντων και εσωτερικών χώρων.

αφισα
Στην πρώτη θεματική ενότητα ο επισκέπτης συναντά πολυάριθμα ιστορικά τεκμήρια: συσκευασίες, ετικέτες, παλιές διαφημίσεις, Aris Oikonomou/ SOOC

Μέσα από 10 ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισάριθμα εκθεσιακά περιβάλλοντα, με φαινομενικά ελεύθερη νοηματική αλληλουχία, η αφήγηση καλεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 εκθέματα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικούς σταθμούς για μικρούς και μεγάλους, ενώ δεν λείπουν οι εκπλήξεις!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε ενότητα αναπτύσσεται σε ένα εκθεσιακό περιβάλλον σχεδιασμένο έτσι ώστε να παραπέμπει στο περιεχόμενό της, ενώ όλα μαζί συνθέτουν μια πλούσια μουσειακή εμπειρία, σχεδιασμένη ως την παραμικρή της λεπτομέρεια με γνώμονα να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό ο πλούτος του ιστορικού αρχείου της εταιρείας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Το επισκέπτη καλωσορίζει ένας κόκκινο δωμάτιο με έναστρο ουρανό, όπου ως αστέρια λάμπουν τα «πολύτιμα» της ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, τα προϊόντα της, διεγείροντας την περιέργεια και την προσμονή του.

«Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022» στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, Aris Oikonomou/ SOOC
«Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022» στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, Aris Oikonomou/ SOOC

Πώς διαρθρώνεται η έκθεση στο μουσείο Μπενάκη

Στην πρώτη θεματική ενότητα ο επισκέπτης συναντά πολυάριθμα ιστορικά τεκμήρια: συσκευασίες, ετικέτες, παλιές διαφημίσεις, έντυπες και κινηματογραφικές, κοσμούν ένα λιτό περιβάλλον που παραπέμπει αφαιρετικά σε μακέτα διαφήμισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από το υλικό καταδεικνύεται η σημασία της μάρκας, της συσκευασίας και της διαφήμισης και η συνειδητή χρήση των εργαλείων αυτών από την οικογένεια Παπαδοπούλου ήδη από τα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό βοήθησε την επιχείρηση να εδραιωθεί στην πρώτη θέση του τομέα της.

μπισκοτα
Στη δεύτερη ενότητα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πώς φτιάχνονται αγαπημένα προϊόντα,Aris Oikonomou/ SOOC

Πώς φτιάχνονται αγαπημένα προϊόντα διατροφής

Η επόμενη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην παραγωγή προϊόντων στα εργοστάσια της επιχείρησης. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πώς φτιάχνονται αγαπημένα προϊόντα, μπισκότα, ψωμιά, φρυγανιές και μπάρες δημητριακών, μέσα από ιστορικά εκθέματα, animation videos και μια μεγάλη λειτουργική μακέτα.

σφραγιδα
Η σφραγίδα των περίφημων πτι-μπερ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εμπειρία συμπληρώνουν εικαστικές φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από τις εγκαταστάσεις της ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ σε όλη την Ελλάδα. Δεσπόζουσα είναι εδώ και μια προβολή λογικής «live streaming» από το εσωτερικό εργοστασίου, ενώ αναπτύσσονται και ζητήματα της καθημερινής ζωής στα εργοστάσια.

μπισκοτα
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι βασικοί σταθμοί της ιστορίας της παράλληλα με την ιστορία της Ελλάδας

Η ιστορία του μπισκότου στο Μπενάκη

Στη συνέχεια η έκθεση αφηγείται στον επισκέπτη την ιστορία ενός αιώνα της εταιρείας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, μιας από τις λίγες τόσο μακρόχρονες και υγιείς στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν.

Παρουσιάζονται οι βασικοί σταθμοί της ιστορίας της παράλληλα με την ιστορία της Ελλάδας, μέσα από ένα πλούσιο σε εκθέματα χρονολόγιο. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία του μπισκότου διεθνώς, και στον ελληνικό χώρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πακεταρισμα
Πακετάρισμα μπισκότων Παπαδοπουλου

Η συγκριτική παρουσίαση μεγάλων και ιστορικών επιχειρήσεων μπισκοτοποιίας σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και η αναφορά σε άλλες ιστορικές ελληνικές μπισκοτοβιομηχανίες προσφέρουν στον επισκέπτη σφαιρική θεώρηση. Η ενότητα ολοκληρώνεται με μια διαδραστική κατασκευή που πληροφορεί για τα μπισκότα που καταναλώνουν οι λαοί σε όλον τον πλανήτη και τις μικρές τους ιστορίες.

μπισκοτα
Η έκθεση αφηγείται στον επισκέπτη την ιστορία ενός αιώνα της εταιρείας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ζύμες, ο Κοντορεβυθούλης, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ

Στη μέση της εκθεσιακής διαδρομής έχει διαμορφωθεί μια μικρή ενότητα-ιντερμέδιο αφιερωμένη στα παραμύθια που αντλούν την έμπνευση και τη θεματολογία τους από τις ζύμες, τα μπισκότα και τα ψωμιά, σε εικονογράφηση της Μυρτούς Δεληβοριά και κείμενα της Ειρήνης Βοκοτοπούλου. Ο Κοντορεβυθούλης, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, ο Σιμιγδαλένιος είναι μόνο κάποιοι από τους πρωταγωνιστές εδώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
μπισκοτα
Στην έκθεση εκτός από την εκπαιδευτική και ενημερωτική προσέγγιση του θέματος, προσφέρεται και μια άκρως βιωματική εμπειρία-έκπληξη!

Η έκθεση συνεχίζεται με την παρουσίαση του πλέγματος ανθρώπων που συνεργάζονται ώστε να μπορέσουν απλά και καθημερινά αγαθά, όπως το μπισκότο, το ψωμί, οι φρυγανιές, οι μπάρες δημητριακών, να φτάσουν στα σπίτια μας. Τους πίνακες, τα κείμενα και τα διαγράμματα της εσωτερικής δομής της Εταιρείας συμπληρώνουν συνεντεύξεις εργαζομένων και συνεργατών της, δίνοντας προσωποποιημένη πληροφορία στον επισκέπτη.

Εδώ μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και έναν ψηφιακό διαδραστικό σταθμό-παιχνίδι για παίκτες όλων των ηλικιών: Θα καταφέρεις να βάλεις κάθε εργαζόμενο στο πόστο του, ώστε να θέσεις σε λειτουργία τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου; Στο πλαίσιο ανίχνευσης του δικτύου διανομής των προϊόντων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ παρουσιάζεται η εξαγωγική δραστηριότητα της Εταιρείας.

Μία αστική τραπεζαρία στο Μουσείο Μπενάκη

Η καρδιά της έκθεσης κρύβεται σε ένα ιδιαίτερο θεατρικό σκηνικό, που αναφέρεται στα μέλη της οικογένειας Παπαδοπούλου, τα οποία έχουν εμπλακεί στην επιχείρηση, διατρέχοντας τις γενιές. Ένα ιδιότυπο γενεαλογικό δέντρο δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα πρόσωπα πίσω από το τιμόνι της επιχείρησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αίθουσα αυτή, που παραπέμπει σε αστική τραπεζαρία λίγο πριν από ένα κυριακάτικο γεύμα, ακούγεται η δραματοποιημένη ανάγνωση επιστολών από την πλούσια αλληλογραφία των δύο αδερφών Παπαδόπουλων, το διάστημα 1949-1953, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με τον ίδιο στον ένα από τους δύο ρόλους και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον άλλο. Η μουσική και ηχητική επένδυση ανήκει στο Θοδωρή Οικονόμου. Ο τίτλος της είναι «Ταξίδι Μελέτης». Από τα αποσπάσματα της αλληλογραφίας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου της επιχείρησης, ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα των ιδρυτών της, ίσως και να ερμηνεύσει τους λόγους της εκατόχρονης επιτυχίας της.

μπισκότο
Αγαπημένο μπισκότο παιδικών χρόνων

Μία βιωματική-εμπειρία έκπληξη στο Μπενάκη

Λίγο πριν το τέλος, η έκθεση επιστρέφει στα βασικά: στην τροφή και τις πρώτες ύλες των προϊόντων, που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν μπισκότα, ψωμιά, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών, καθώς και μια σειρά από σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα που πιστοποιούν τη διαρκή και πρωτοπόρα διεθνώς έρευνα που διεξήγε πάντα η Εταιρεία στον τομέα της. Δεν αρκεί όμως μόνο η εκπαιδευτική και ενημερωτική προσέγγιση του θέματος: εδώ θα προσφέρεται και μια άκρως βιωματική εμπειρία-έκπληξη!

 Μουσείο Μπενάκη
H Kατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε των εγκαινίων, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου, στον χαιρετισμό της, τόνισε: θέλω να ευχαριστήσω ολόθερμα και να συγχαρώ την Πρόεδρο και διευθύνουσα Σύμβουλο της Εταιρείας κα Ιωάννα Παπαδοπούλου. Θέλω να της εκφράσω με ειλικρίνεια τον θαυμασμό όλων μας για όλα αυτά που έχει καταφέρει στην εταιρεία Παπαδοπούλου, και για όλα αυτά που έχει προσφέρει σε όλους μας: Γλυκές αναμνήσεις και εμπειρίες αλλά και υπερηφάνεια για την τόσο σπάνια και σημαντική πορεία μιας Ελληνικής οικογενειακής Εταιρείας. Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εταιρείας Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, στην ομιλία της, ανέφερε: Η επέτειος αυτή είναι η αφορμή για την έκθεση ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 100-Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022 και την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό του Ιστορικού Αρχείου της μέσα από το Μουσείο Μπενάκη. Και συνέχισε: Μόνο με πλήρη γνώση της κληρονομιάς μας και πατώντας γερά στις ρίζες μας μπορούμε να σηματοδοτήσουμε το μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ