2012: Mια ομάδα νεαρών Ρουμάνων καταφέρνει να εισβάλει στη Kunsthal του Ρότερνταμ και να κλέψει επτά παγκοσμίου φήμης πίνακες.
Eργα τεχνης των Πικάσο, Ματίς, Γκογκέν, ντε Χάαν, Φρόιντ και Μονέ.
Μία από τις πιο κωμικοτραγικές και απίστευτες ληστείες τέχνης στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Η ληστεία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Παρά την ανυπολόγιστη αξία τους, στα χέρια αυτών των άπειρων δραστών τα έργα αποδεικνύονται αδύνατον να αξιοποιηθούν.
Ποια είναι η πραγματική αξία της κλεμμένης τέχνης;
Τα κλεμμένα έργα είναι το Κεφάλι Αρλεκίνου του Πάμπλο Πικάσο, Η αναγνώστρια στα λευκά και τα κίτρινα του Ανρί Ματίς, Η γέφυρα του Ουότερλου και Η γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος του Κλοντ Μονέ, Η γυναίκα μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο, η λεγόμενη αρραβωνιαστικιά του Πολ Γκογκέν, η Αυτοπροσωπογραφία του Μάγερ ντε Χάαν και η Γυναίκα με τα κλειστά μάτια του Λούσιαν Φρόιντ.
Οι φίλοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, ανίδεοι για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Οι συνέπειες αυτής της ληστείας διαπλέκονται με τις ιστορίες των ίδιων των έργων, τη σημασία της τέχνης και την αβέβαιη μοίρα των κλεμμένων αριστουργημάτων.
Ενα ντοκιμαντέρ για την πολυσυζητημένη κλοπή του αιώνα
Ποια είναι, τελικά, η πραγματική αξία της κλεμμένης τέχνης; Το ντοκιμαντέρ με τίτλο The Art of Stealing της Δανής Jorien Van Nes, βασισμένο σε αστυνομικές ανακρίσεις, ανασυνθέτει τα γεγονότα με συναρπαστική ακρίβεια. Το φιλμ κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Από τη βραβευμένη σκηνοθέτρια Τζοριέν Βαν Νες, το ντοκιμαντέρ, με τη συμβολή του διάσημου ντετέκτιβ τέχνης Άρθουρ Μπραντ, καταγράφει με μαεστρία μία από τις πιο πολυσυζητημένες ληστείες τέχνης του αιώνα.
![Το ντοκιμαντέρ με τίτλο The Art of Stealing της Δανής Jorien Van Nes, βασισμένο σε αστυνομικές ανακρίσεις, ανασυνθέτει τα γεγονότα της μεγάλης κλοπής, με συναρπαστική ακρίβεια](/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/listeia-pinakas.jpg?itok=xkn7Yy6W)
Στην υβριδική ταινία The Art of Stealing η διάσημη ληστεία ζωντανεύει με κάθε συναρπαστική λεπτομέρεια: συνεντεύξεις με Ολλανδούς και Ρουμάνους ντετέκτιβ, νομικούς και ειδικούς της τέχνης προσφέρουν μια εμβάθυνση στην διεθνή σκηνή της τέχνης και τον παράνομο υπόκοσμό της. Επιπλέον, η ιστορία γύρω από τη ληστεία ζωντανεύει μέσα από τις αναπαραστάσεις των καταθέσεων των ληστών, βασισμένων σε αυθεντικά αποσπάσματα από αστυνομικές ανακρίσεις και παρακολουθήσεις.
Η ταινία συνδυάζει την αναπαράσταση της διάρρηξης του Kunsthal με ιστορίες γύρω από τους κλεμμένους πίνακες. Τι σημαίνει το γεγονός ότι έχουμε χάσει αυτά τα έργα τέχνης; Ποια αξία και σημασία έχει η τέχνη και για ποιους;
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας
Η ληστεία γίνεται παγκόσμιο θέμα. Όλοι συμφωνούν ότι η εξαιρετικά οργανωμένη διάρρηξη πρέπει να είναι έργο έμπειρων ληστών έργων τέχνης. Αλλά ποιοι είναι αυτοί; Η αστυνομία του Ρότερνταμ έμεινε στο σκοτάδι για μήνες, μέχρι να λάβουν ένα μήνυμα από το Βουκουρέστι: είναι στα ίχνη τους. Οι ληστές αποδεικνύεται ότι είναι ένα ζευγάρι απλών Ρουμάνων εγκληματιών που δεν έχουν ιδέα τι έχουν μπλέξει. Δεν γνωρίζουν τίποτα για την τέχνη και σίγουρα τίποτα για το πώς να την πουλήσουν. Το μόνο που θέλουν είναι να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να γίνουν μέρος του πολυτελούς κόσμου, που, κατά τη γνώμη τους, βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη.
Πρόκειται για μία από τις πιο παράξενες ληστείες έργων τέχνης, όχι μόνο λόγω της φαινομενικής ευκολίας με την οποία αυτοί οι νεαροί άνδρες καταφέρνουν να πάρουν τα έργα από το μουσείο, αλλά κυρίως επειδή δεν μπορούν να πουλήσουν τους πίνακες σε κανέναν. Και από πάνω, όταν συλλαμβάνονται, η μητέρα του κύριου δράστη νομίζει ότι μπορεί να σώσει τον γιο της κάνοντάς τους πίνακες να εξαφανιστούν για πάντα.
Εδώ φαίνεται να τελειώνει η ιστορία, αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι όλα τα έργα τέχνης έχουν χαθεί. Ο ντετέκτιβ της τέχνης Άρθουρ Μπραντ ισχυρίζεται ότι έχει αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ότι μερικοί καμβάδες εξακολουθούν να υπάρχουν. Και δεν είναι ο μόνος…
27ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 6 με 16 Μαρτίου