Η αναγνωστική λίστα μας για το Νοέμβριο έχει πολυσυζητημένες αφίξεις μεταφρασμένης λογοτεχνίας.
Πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες από διάσημους ξένους συγγραφείς, δυνατές αφίξεις από νέους πεζογράφους που είδαν τα βιβλία τους να γίνονται φαινόμενο σε διεθνείς, δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Goodreads, μια μυθιστορηματική βιογραφία για έναν μάγο των Γραμμάτων του 20ού αιώνα από έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της εποχής μας, μια κυρία της σύγχρονης αμερικανικής κλασικής λογοτεχνίας και μια νέα γυναικεία φωνή με ένα ιδιαίτερο βιβλίο που βραβεύθηκε και αξίζει την προσοχή μας. Η λίστα με τα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που ξεχωρίσαμε από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή έχει σπουδαίους τίτλους που έχουν ήδη συζητηθεί πολύ.
O Μάγος, Colm Tóibín, εκδ. Ίκαρος
Μετά την ενδιαφέρον μυθιστόρημα «Ο Δάσκαλος» με ήρωα τον Χένρι Τζέιμς, ο σπουδαίος Ιρλανδός συγγραφέας Κολμ Τομπίν, επιστρέφει με μια μυθιστορηματική βιογραφία για τον Τόμας Μανν. Από τη Γερμανία των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι την αυτοεξορία του από το ναζιστικό Μόναχο, κι από την Ελβετία και τη Γαλλία μέχρι την Αμερική του 1950, η πολυτάραχη ζωή του θρυλικού συγγραφέα του Μαγικού Βουνού καταγράφεται σε ένα χορταστικό βιβλίο 683 σελίδων, γεμάτο σκάνδαλα, δραματικά ιστορικά γεγονότα, αυτοχειρίες, αντιφάσεις, συγκρούσεις και ένα Νόμπελ λογοτεχνίας.
Το δέντρο του χορού, Κίραν Μίλγουντ Χάργκρέιβ, εκδ. Πατάκη
Τη Βρετανή Kiran Millwood Hargrave τη γνωρίσαμε με τη συγκλονιστική ιστορία «Οι μάγισσες του Βάρντε». Τώρα επιστρέφει με ένα ακόμα μυθιστόρημα εποχής και μάς ταξιδεύει στο Στρασβούργο του 1518, όπου ξεσπά μια επιδημία χορού η οποία παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Μια γυναίκα που ξεκινά ολομόναχη να χορεύει ασταμάτητα για μέρες ολόκληρες γίνεται έμπνευση εκατοντάδων άλλων γυναικών που ακολουθούν το παράδειγμά της, αναγκάζοντας τις αρχές να λάβουν μέτρα, προσλαμβάνοντας μουσικούς που θα προσπαθήσουν να εξαγνίσουν τις χορεύτριες που έχουν κυριευτεί όπως πιστεύουν από το διάβολο. Όπως και το προηγούμενο μυθιστόρημα της Κίραν Μίλγουντ Χάργκρέιβ, έτσι και αυτό είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.
Κανείς δε μιλάει γι΄αυτό, Patricia Lockwood, εκδ. Ψυχογιός
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian το αποκάλεσε αριστούργημα, η Σάλι Ρούνεϊ, η συγγραφέας-φαινόμενο των Millennials δήλωσε ενθουσιασμένη μαζί του, ο Ντέβιντ Σεντάρις το βρήκε εξαιρετικό και τον έκανε να γελάσει... Το μυθιστόρημα που απέσπασε το βραβείο Dylan Thomas και ήταν στη βραχεία λίστα για το Booker Award, και το οποίο έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο τη νεαρή Πατρίτσια Λοκγουντ, μεταφράστηκε στα ελληνικά από τη Μυρσίνη Γκανά για τις εκδόσεις Ψυχογιός. Με μια γλώσσα σύγχρονη το βιβλίο ρίχνει το καυστικό φως του με ασέβεια και ειλικρίνεια στα ζητήματα της εποχής μας: το αέναο σκρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα, την πραγματική ζωή πίσω από τις viral αναρτήσεις, την αγάπη και την ενσυναίσθηση στα χρόνια του διαδικτύου και της υπερέκθεσης.
Περιπλανώμενες ψυχές, Cecile Pin, εκδ. Διόπτρα
Καιρό τώρα αυτό το βιβλίο εμφανιζόταν σε πάμπολες λίστες του Goodreads, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει, να γίνει viral και τώρα μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, διατηρώντας το πολύ εντυπωσιακό του εξώφυλλο που είναι ένα μικρό έργο Τέχνης. Η ασιατικής καταγωγής νεαρή συγγραφέας που μεγάλωσε στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, αλλά τελικά σπούδασε και έζησε στο Λονδίνο, με αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα έγινε όχι απλώς διάσημη, αλλά κατάφερε να διεκδικήσει σημαντικές διακρίσεις, μπαίνοντας στη μακρά λίστα για το Women's Prize for Fiction 2023. Σε αυτό η Cecile Pin αφηγείται την ιστορία τεσσάρων παιδιών που μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Βιετνάμ, μπαίνουν σε μια βάρκα που θα τους οδηγήσει στην ορφάνια και την προσφυγιά.
Το σπίτι της ευθυμίας, Edith Wharton, εκδ. Μεταίχμιο
Η σπουδαία Αμερικανίδα συγγραφέας, με μυθιστορήματα θρύλους όπως «Τα χρόνια της αθωότητας» ή το «Το σπίτι της ευθυμίας», σκιαγράφησε με ρεαλισμό τα ήθη της αριστοκρατικής νεοϋορκέζικης κοινωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Το δεύτερο αυτό έργο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε νέα μετάφραση και πρόκειται για μια κοινωνική σάτιρα για την ελίτ της αμερικανικής μητρόπολης μέσα από τα μάτια μιας νεαρής γυναίκας που θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να βρει την ευτυχία και να ανέλθει κοινωνικά.
Τομ Λέικ, Αν Πάτσετ, εκδ. Δώμα
Μετά το «Ολλανδέζικο Σπίτι» οι εκδόσεις Δώμα κυκλοφορούν άλλο ένα μυθιστόρημα της Αμερικανίδας Αν Πάτσετ -το σημαντικότερο βιβλίο της μέχρι στιγμής σύμφωνα με τη διεθνή κριτική. Σε αυτό η ηρωίδα, η Λάρα, μια πρώην ηθοποιός του θιάσου Τομ Λέικ που τώρα ζει στην εξοχή ήρεμα με τον σύζυγο και τις κόρες της, αφηγείται στα παιδιά της ένα παλιό ερωτικό της ειδύλλιο με τον διάσημο Πήτερ Ντιουκ. Αφήνοντας πίσω την την υπόσχεση μιας μεγάλης καριέρας στο Χόλιγουντ, η γυναίκα που επέλεξε την ήσυχη οικογενειακή ζωή, αναμετριέται με το παρελθόν της, ένα αργόσυρτο απόγευμα κάτω από μια κερασιά στον κήπο του κτήματός της.
Herscht 07769: Η ιστορία Μπαχ του Φλόριαν Χερστ, László Krasznahorkai, εκδ. Πόλις
Ο σπουδαίος Ούγγρος συγγραφέας που μας έχει χαρίσει στιγμές υψηλής αναγνωστικής συγκίνησης με τα μυθιστορήματά του «Πόλεμος και πόλεμος», «Η μελαγχολία της αντίστασης», «Το τανγκό του Σατανά» κ.ά. επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο που διαδραματίζεται στη Γερμανία των αρχών της τρίτης χιλιετίας, όπου ένας καθαριστής τοίχων στέλνει επιστολές στην Άνγκελα Μέρκελ με τον κωδικό στο φάκελο «Herscht 07769», ενώ παράλληλα ανεξήγητα γεγονότα, τρομακτικά αρχίζουν να συμβαίνουν: από αλλόκοτα γκράφιτι μέχρι εξαφανίσεις κατοίκων, κι από εκρήξεις μέχρι μια σειρά καταστροφών.
Με τον χαρακτηριστικό μακροπερίοδο λόγο του, με την απουσία σημείων στίξης, η γραφή του Κρασναχορκάι δονείται από τη μουσική του Μπαχ και τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα που αποτελούν οργανικό μέρος του βιβλίου.
Πέτρινα Ημερολόγια, Carol Shields, εκδ. Gutenberg
Από τη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg μόλις κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Κάρολ Σίλντς (1935-2003) που κέρδισε το βραβείο Pulitzer το 1995. Σε αυτό η ηρωίδα της Σίλντς, η Ντέιζι, μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων που καθόρισαν τη ζωή της -γάμους, μητρότητα, χηρεία, καριέρα- σκιαγραφεί την αυτοπροσωπογραφία της και παράλληλα αφηγείται την Ιστορία όπως η ίδια τη βίωσε από το 1905, όταν γεννήθηκε, μέχρι τη δεκαετία του 1990.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Τζωρτζ Στάινερ, νέο βιβλίο: «Ζούμε ένα μακρύ Σάββατο αναμονής. Θα γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα Κυριακή; Αμφίβολο»
- H Αθήνα του 1960 μέσα από τα μάτια της Πατρίτσια Χάισμιθ -Τι είδε η σπουδαία Αμερικανίδα συγγραφέας [εικόνες]
- Όταν ο Ίαν Μακ Γιούαν παρουσίαζε τον Μπόρις Τζόνσον σαν... κατσαρίδα -Το καυστικό μυθιστόρημα για τον λαϊκισμό