Σε μια συζήτηση εφ´ όλης της ύλης στο περιθώριο του φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της Κυβέρνησης σε υψηλούς τόνους.
Ακόμη με αφορμή τα απομνημονεύματα της Άγκελα Μέρκελ που τον συμπεριλαμβάνουν αποκάλυψε νέες πτυχές της διαπραγματευτικής περιόδου του πρώτου εξαμήνου του 2015, ενώ τέλος κατέθεσε τις απόψεις του για την οικονομία και την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τσίπρας : Η Μέρκελ αποδόμησε το αφήγημα του αντισύριζα μετώπου
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων του Οικονομικού Ταχυδρόμου Ελένης Στεργίου και Δημήτρη Μανιάτη σχετικά με τις αποκαλύψεις της πρώην Γερμανίδας Καγκελαρίου στο βιβλίο των απομνημονευμάτων της που κυκλοφόρησε πρόσφατα και αναφέρεται εκτενώς και στην περίοδο της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως με βάση τις αφηγήσεις της Α. Μέρκελ καταρρίπτονται τρεις βασικοί μύθοι για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο μνημόνιο, που παραμένουν κυρίαρχοι στη δημόσια σφαίρα.
Ο πρώτος μύθος, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, αφορά την θέση πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σχεδόν ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο διεκόπη μετά την πτώση της κυβέρνησης και οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στη πρώτη του συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ενημερώθηκε από την ίδια πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν ολοκλήρωσε την πέμπτη αξιολόγηση προγράμματος, καθώς από τις 14 μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε, είχε ολοκληρώσει μόνο μια. Ακόμη τόνισε πως το δημοσιονομικό κενό, την επίμαχη περίοδο, ήταν στα 2,6 δις ευρώ και πως ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς, μπροστά στα αδιέξοδα, είχε προτείνει στην Μέρκελ να γίνει μια «γιαλαντζί» έξοδος από το μνημόνιο, παρά το γεγονός πως η χώρα ήταν ήδη χρεωκοπημένη.
Ο δεύτερος μύθος, όπως είπε, αφορά το δημοψήφισμα και την θεωρία πως κόστισε 100 δις. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό το δημοψήφισμα ήταν ουσιαστικά μια στρατηγική που οδήγησε στο να έχουμε συμφωνία και τελικά στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Όπως είπε χαρακτηριστικά το δημοψήφισμα υπήρξε για τον ίδιο ένα plan B.
Ο τρίτος μύθος κατά την ανάγνωση Τσίπρα έχει να κάνει με την επικρατούσα άποψη πως το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν το βαρύτερο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το τρίτο μνημόνιο κόστισε 8,4 δις, ενώ σε αντιδιαστολή το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο κόστισαν στη χώρα πάνω από 57 δις δημοσιονομικά μέτρα, με τον κ. Τσίπρα να διατείνεται πως η μυθολογία ότι ήταν αχρείαστο και βαρύτερο καταρρίπτεται και από τα πραγματικά γεγονότα.
Υποκειμενική η αφήγηση της Μέρκελ, αλλά αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά
Τέλος σχολιάζοντας τις αφηγήσεις της Α. Μέρκελ δήλωσε πως σημασία έχει πως αποκαθιστούν την αλήθεια και όχι πως αποτελούν μια προσωπική δικαίωση για τον ίδιο. Ακόμη προσέθεσε πως μπορεί η οπτική της Μέρκελ να είναι υποκειμενική, όπως συμβαίνει συνήθως με τα απομνημονεύματα των πολιτικών προσώπων, αλλά, όπως επεσήμανε, η Καγκελάριος ανήκε στους πρωταγωνιστές των γεγονότων και δεν ήταν μια απλή παρατηρητής της επίμαχης κατάστασης. Συνεπώς, όπως τόνισε, παραθέτει γεγονότα που μόνο στην Ελλάδα αμφισβητούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αντιφάσεις του ήταν μια κυβέρνηση που πέτυχε να βγάλει την χώρα από την κρίση, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας συμπερασματικά στο σχολιασμό του για τα απομνημονεύματα της πολιτικού που ίσως έπαιξε τον κομβικότερο ρόλο κατά την διάρκεια της δεκάχρονης δημοσιονομικής ελληνικής κρίσης. Δεν δίστασε ακόμη να εξομολογηθεί πως δεν νιώθει πικρία για την στάση των πολιτικών του αντιπάλων που όπως είπε καλλιέργησαν συστηματικά την προπαγάνδα του αντί - ΣΥΡΙΖΑ μετώπου , ενώ σχετικά με την ιστορική πια αποστροφή του στην αγγλική γλώσσα «go back Madam Μέρκελ» ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά ενοχλημένος δήλωσε σκωπτικά πως φτάσαμε η φράση να μην πειράζει την ίδια την Μέρκελ και να πειράζει όσους την σχολιάζουν στην Ελλάδα.
Το τηλεφώνημα του Ομπάμα
Ένα ακόμη ενδιαφέρον παραπολιτικό περιστατικό προέκυψε από την διήγηση του Αλέξη Τσίπρα και αφορά τις μεθοδεύσεις του τότε Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να τορπιλίσει μια επικείμενη συμφωνία των θεσμών με την Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρώην Πρωθυπουργός, είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τον τότε Πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα που τον προειδοποιούσε για τις προθέσεις του Σόιμπλε , μια μέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο όπου θα συζητιόταν η δημιουργία του υπερταμείου που θα διαχειριζόταν στο μέλλον την περιουσία του ελληνικού δημοσίου.
Επίθεση στην κυβέρνηση για οικονομία
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς όπως τόνισε ο δρόμος που ακολουθούμε δεν βγάζει πουθενά. Αξίζει να σημειωθεί πώς έκανε λόγο για την ανάγκη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, καθώς όπως είπε δεν μπορεί να είναι δίκαιο να ισχύει ίδιος συντελεστής φορολόγησης και στις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ προσπαθώντας να ενισχύσει την άποψη του, ισχυρίστηκε πως δείκτης της φορολογίας στη μισθωτή εργασία είναι ο υψηλότερος και αποδεικνύει την αδικία που υπάρχει στο φορολογικό σύστημα. Έκανε ακόμη λόγο για φθηνή ανάπτυξη και επεσήμανε την μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων, με το 40% εξ αυτών όπως είπε να είναι σε μη παραγωγικούς τομείς όπως ο τουρισμός, το real estate και τα κόκκινα δάνεια. Τέλος πρότεινε την δημιουργία ενός ταμείου εγγυοδοσίας με πόρους που θα προκύψουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, με σκοπό αυτό να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν αυτή τη στιγμή εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Τέλος έκανε λόγο για αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας από ξένα fund.
Σε πολύ σκληρό ύφος ήταν και η αναφορά του στα ζητήματα διαφάνειας, καθώς όπως είπε είναι παγκοίνως γνωστό πως «πρέπει να περάσεις από το Μαξίμου για να πάρεις δάνειο ή επιχορήγηση», ενώ υποστήριξε πως η χώρα έχει μετατραπεί σε μια «παρεοκρατία».
Κριτική και για την συζήτηση για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Τέλος, δεν δίστασε να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μικροπολιτικές σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά την συζήτηση που άνοιξε για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό για θεσμική παρεκτροπή, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, μετέτρεψε την επικείμενη προεδρική εκλογή σε προεδρολογία με τις παρατεταμένες διαρροές και την συζήτηση της ονοματολογίας που έχει ξεκινήσει, όπως είπε, με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου.
Ερωτηθείς χθες για την πρόταση της Νέας Αριστεράς εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Χρήστου Ράμμου, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρχικά «τιμώ και εκτιμώ τον κύριο Ράμμο, έναν εξαίρετο λειτουργό της δικαιοσύνης», αφήνοντας πρώτα να τοποθετηθεί «αυτός που έχει τη βασική ευθύνη». Ο κ. Τσίπρας αντέτεινε πως «παρατηρώ μια θεσμική υποβάθμιση. Να μας πει πού έκανε λάθος και δεν ανανεώνει τη θητεία της Σακελλαροπούλου», για να συμπληρώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης «μπορούσε να κλείσει τη συζήτηση λέγοντας είναι μια καλή πρόεδρος και θα ανανεώσω τη θητεία της».
«Οφείλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης πού έκανε λάθος και γιατί δεν θα ανανεώσει η κ. Σακελλαροπούλου τη θητεία της. Και οφείλει να το πει διότι με ευθύνη του εξελίσσεται αυτή η συζήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας παράλληλα πως ο διάλογος για το πρόσωπο του ΠτΔ σχετίζεται με τα «σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα» στη Νέα Δημοκρατία.
«Μπορεί ο Σαμαράς να διεγράφη, αλλά οι απόψεις του είναι ισχυρές στη Ν.Δ., όπως και οι απόψεις του Καραμανλή», συμπλήρωσε, εγκαλώντας μάλιστα το ίδιο το Μαξίμου για διαρροές σχετικά με το πιθανό όνομα του νέου Προέδρου.
Πάντως, από πολλούς σχολιάστηκε και συζητήθηκε μια άλλη φράση του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης.
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως μπορεί η διαδικασία εκλογής ΠτΔ να μη δημιουργεί πολιτικά τετελεσμένα, ωστόσο «πολιτικά γεγονότα μπορεί να προκαλέσει», όπως σημείωσε με νόημα. «Αντιλαμβάνεστε ότι αν το κυβερνητικό κόμμα απολέσει τη δεδηλωμένη στην ψηφοφορία για Πρόεδρο, ναι μεν δεν υπάρχει συνταγματικό ζήτημα, αλλά θα υπάρχει μείζον πολιτικό πρόβλημα», ήταν τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού.
Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην ευτελίζει άλλο τον θεσμό και να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια. Η στάση του πρωθυπουργού οδηγεί σε θεσμική υποβάθμιση και παρεκτροπή», όπως είπε.