Για το δημοψήφισμα του 2015, το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ, την εκλογή ΠτΔ αλλά και τις δικές του μελλοντικές βλέψεις μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επανεμφάνιση, αμέσως μετά τις αντιδράσεις που έφεραν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ και όσα ανέφερε η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος για την περίοδο διακυβέρνησής του.
Διεκδικώντας αναδρομικά τη δικαίωσή του για τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει, επιχείρησε να εξωραΐσει την κυβερνητική του θητεία, τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα του 2015.
Ταυτόχρονα, μνημόνευσε με νόημα ότι είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τραβώντας διαχωριστική γραμμή με το κίνημα Κασσελάκη, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά «παρών» στις διεργασίες στο χώρο ενοποίησης της Κεντροαριστεράς.
Μιλώντας στο 4ο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου εκτίμησε ότι «η εικόνα μάς λέει ότι πάρα πολύ δύσκολα θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση», και πρόσθεσε:
«Δεν έχω μαντικές ικανότητες. O κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου δεν είναι θετικό, είναι προς όφελος της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Αν θέλουμε να έχουμε μια θετική προοπτική για τις προοδευτικές δυνάμεις και εναλλακτική προοδευτικής διακυβέρνησης ο πολυκερματισμός πρέπει να μας προβληματίσει για το πώς θα τον υπερβούμε».
Όσο για τον προσωπικό του ρόλο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Δεν είμαι δυστυχής που δεν βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή αυτή την ώρα. Δεν με εμπνέει η συγκυρία. Μπορεί ένας ενεργός πολιτικός να κάνει σημαντικά πράγματα ακόμη και αν δεν είναι στην πρώτη γραμμή. Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, νοιάζομαι γι' αυτόν τον χώρο. Θα πορευθώ έτσι και θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις να υπάρξει εναλλακτική στον τόπο».
Τσίπρας: Με ευθύνη Μητσοτάκη η προεδρολογία
Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι συντηρείται η προεδρολογία.
«Έκανε ενοχλημένο δήθεν το Μέγαρο Μαξίμου για την πρόταση Σαμαρά για τον Καραμανλή, αλλά οι διαρροές για τον Νίκο Δένδια έρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τη στάση του ευνοεί μια «θεσμική παρεκτροπή».
«Δημιουργείται ένα πλαίσιο που δεν είναι κομψό. Έχουμε Πρόεδρο και έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας. Δεν την επέλεξα εγώ. Εγώ, όπως γνωρίζετε, επέλεξα τον κ. Παυλόπουλο, τηρώντας το έθιμο, την παράδοση Προέδρου από το αντίπαλο ''στρατόπεδο'', και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης υποστήριξα πως ο κ. Παυλόπουλος ήταν ένας καλός Πρόεδρος και έπρεπε να έχει και δεύτερη θητεία, όπως ο αείμνηστος Στεφανόπουλος, ο αείμνηστος Παπούλιας.
Τώρα οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να μας πει πού έκανε λάθος (η Πρόεδρος), γιατί δεν θα ανανεώσει τη θητεία της η κυρία Σακελλαροπούλου. Και το οφείλει γιατί με ευθύνη του εξελίσσεται η συζήτηση. Μπορούσε να γυρίσει τη συζήτηση λέγοντας ''είναι μία καλή Πρόεδρος''. Η συζήτηση άνοιξε με ευθύνη του πρωθυπουργού».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι ήταν ο ίδιος που πρότεινε στη συνταγματική αναθεώρηση την αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου, εκλογής ΠτΔ, προκειμένου να μην παράγει τετελεσμένα πολιτικά γεγονότα. «Είχε ταλαιπωρηθεί ο τόπος τα τελευταία χρόνια από μία διαδικασία που δεν ήταν ορθή».
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε εμμέσως την αυτοκριτική του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015:
«Έχουν περάσει τα χρόνια, δεν θέλω να το κρύψω, καταψηφίσαμε τον κ. Δήμα, αν και δεν ήταν μία ελκυστική πρόταση από τον κ. Σαμαρά. Εν τούτοις εγώ εισηγήθηκα ως πρωθυπουργός την αλλαγή αυτού του άρθρου. Ορθώς δεν δημιουργεί η εκλογή Προέδρου τετελεσμένα γεγονότα, εν τούτοις όμως γεγονότα μπορεί να φέρει. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ένα νομοσχέδιο δικαιωμάτων, όπως η ισότητα στο γάμο, είναι μία πολύ σοβαρή μείζονα θεσμική πολιτική διαδικασία».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας και καταφέρθηκε κατά του Μεγάρου Μαξίμου, στο οποίο «χρέωσε» τη σχετική ονοματολογία που έχει αναπτυχθεί.
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα, γιατί, όπως υποστήριξε, «διεγράφη ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά είναι ισχυρές οι απόψεις του στη ΝΔ, όπως ισχυρές είναι και του Κώστα Καραμανλή».
Απέφυγε να πάρει θέση για την πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. «Ο Χρήστος Ράμος είναι ένας αξιοσέβαστος και αδέκαστος δικαστής. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε θεσμικοί, δεν πρέπει να μπούμε σε ονοματολογία που έχει ανοίξει με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου. Ενώ υπάρχει η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, γιατί η κυβέρνηση αναζητά άλλο πρόσωπο; Τι λάθος έχει κάνει; Πρόκειται για παιχνίδι της ΝΔ με τους θεσμούς».
Too little too late η πρόταση Ανδρουλάκη
Σχολιάζοντας την πρόταση Ανδρουλάκη για την έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες, είπε: «Δεν ξέρω αν πρέπει να πω "κάλλιο αργά παρά ποτέ ή too little too late».
Εξειδικεύοντας, είπε πως καλωσορίζει την πρόταση, αλλά τη χαρακτήρισε συμβολική χωρίς να λύνει το πρόβλημα. «Δεν νομίζω ότι δεν θα κοιμηθούν οι τραπεζίτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών» πρόσθεσε.
Τσίπρας: Ταμείο εγγυοδοσίας από τα υπερκέρδη των τραπεζών για χρηματοδότηση νοικοκυριών
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ταμείου εγγυοδοσίας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να εξαναγκάσουμε τις τράπεζες να σταματήσουν τις καταχρηστικές πρακτικές», ενώ έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου ο φόρος είναι επί του τζίρου.
Όσον αφορά τη δική του πρόταση, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα έπαιρνα σχεδόν το σύνολο των κερδών για ένα ειδικό ταμείο εγγυοδοσίας, που θα αποτελούσε εργαλείο για τις τράπεζες για χρηματοδότηση νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Το βιβλίο της Μέρκελ δεν την καθαγιάζει, αλλά περιγράφει γεγονότα
Για τα όσα ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ στα απομνημονεύματά της, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν την καθαγιάζει και θα κριθεί από την Ιστορία.
«Μου θυμίζει ότι την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές, αλλά μετά έρχεται το foreign office και αποχαρακτηρίζει κάποια αρχεία» σχολίασε γελώντας.
Σημείωσε πως δεν έχει σημασία πώς αισθάνεται ο ίδιος, αλλά όσοι επένδυσαν στον μύθο ότι τη χώρα την κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ και έφερε τα μνημόνια, φέρνοντας όλα τα δεινά.
«Φαντάζομαι θα είναι δύσκολα για όλους αυτούς και τους συναδέλφους σας που πρωτοστάτησαν στην προπαγάνδα, ιδίως για όσους ήταν ένθερμοι "μερκελιστές"» ανέφερε δηκτικά.
Πρόσθεσε ότι είναι ένα βιβλίο που έχει υποκειμενική οπτική, αλλά η Μέρκελ ήταν πρωταγωνίστρια και καταθέτει και γεγονότα. Επέμεινε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα λάθη και τις αντιφάσεις, έσωσε τη χώρα και επιχείρησε να καταρρίψει «κυρίαρχους μύθους», όπως είπε.
Ως τέτοιους προσδιόρισε:
Πρώτος μύθος, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ολοκληρώσει σχεδόν τα πάντα και αν δεν είχε μεσολαβήσει η μη εκλογή Δήμα θα είχαμε βγει από τα μνημόνια. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος», είπε χαρακτηριστικά.
Το δημοψήφισμα ήταν Plan B, όχι κωλοτούμπα
«Ο δεύτερος μύθος είναι ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 100 δισεκατομμύρια, 200 δισ., ο καθένας έλεγε ό,τι ήθελε. Η αλήθεια -χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι όλα έγιναν ορθά και θα υπάρξει ιστορική αποτίμηση- είναι ότι το δημοψήφισμα μας έδωσε πρώτη φορά συμφωνία με τους εταίρους μας». Χαρακτήρισε, δε, το δημοψήφισμα ως Plan B και στρατηγική κίνηση, αρνούμενος τον όρο «κωλοτούμπα».
«Είναι μύθος ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 100 δισεκατομμύρια. Η αλήθεια είναι πως αυτή η δραματοποίηση του δημοψηφίσματος, που ήταν η στιγμή της σωτηρίας της χώρας και κάποιοι την ονόμασαν κωλοτούμπα, ήταν ένα plan b» υποστήριξε, για να προσθέσει:
«Το Plan A ήταν να πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Έτσι καταρρίπτεται ο μύθος ότι το 3ο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και το βαρύτερο όλων. Έρχεται η στιγμή της ιστορικής αποτίμησης, όπου όλα θα οδηγηθούν στα πραγματικά τους μεγέθη. Από τα μνημόνια βγήκαμε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέει και η Μέρκελ, το 2018 σώθηκε και η Ευρώπη».
Ο Σαμαράς πρότεινε μια γιαλαντζί έξοδο από το ευρώ
Ο κ. Τσίπρας στράφηκε εναντίον εκείνων που, όπως είπε, «πρωτοστάτησαν σε αυτή την προπαγάνδα», και πρόσθεσε:
«Κάποιοι ήταν και μερκελιστές. Το βιβλίο αυτό είναι προφανές ότι έχει τη δική της υποκειμενική οπτική, αλλά η Μέρκελ ήταν πρωταγωνιστής και όχι παρατηρητής. Παραθέτει γεγονότα που είναι αναμφισβήτητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να σώσει τη χώρα. Το '14 και το '15 δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί».
Για την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο είπε: «Όταν πήγα στο Βερολίνο, καθίσαμε σε ένα τραπέζι. Μου είπε ότι "εδώ έχετε κάποιες υποχρεώσεις. Έχετε 14 δεσμεύσεις και ο Σαμαράς έχει εκπληρώσει μόνο μία". Είχε προτείνει η κυβέρνηση Σαμαρά να κάνουμε μια γιαλαντζί έξοδο. Να βγούμε, αλλά να μπούμε σε μια πιστοληπτική γραμμή».
Προφανώς σκέφτηκα το «γκόου μπακ, μαντάμ Μέρκελ», όταν την είδα
«Προφανώς σκέφτηκα το “Go back” όταν πήγα να διαπραγματευτώ με τη Μέρκελ. Αλλά όταν πας να διαπραγματευτείς ξεκινάς από μία θέση αντίδρασης» είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει:
«Τι νομίζετε, ότι όταν συνάντησα τον Ερντογάν σκεφτόμουν ότι του έλεγα ότι δεν τηρεί το Διεθνές Δίκαιο; Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει πειράξει την ίδια αυτή η φράση, αλλά έχει πειράξει πολύ όσους τη σχολιάζουν».
Τσίπρας: Ποτέ δεν σκέφτηκα επιστροφή στη δραχμή -Το τηλεφώνημα Ομπάμα
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη για την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ: «Μελέτησα όλες τις εναλλακτικές επιλογές, όμως ουδέποτε σκέφθηκα την επιλογή της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα».
Μάλιστα, σημείωσε ότι «αν δεν υπήρχε η εμμονή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Στη 17ωρη διαπραγμάτευση υπήρξε επιμονή Σόιμπλε, για την οποία με ενημέρωσε προσωπικά ο Μπάρακ Ομπάμα, να πάμε σε ένα Ταμείο που θα το διαχειρίζονται ξένοι, στο Λουξεμβούργο. Ο Τόμσεν επέμενε σε δεύτερη περικοπή των συντάξεων…».
Τσίπρας: Να υπερβούμε τον πολυκερματισμό της Αριστεράς, είμαι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνω ό,τι μπορώ
Ερωτηθείς αν βλέπει στο μέλλον συγκυβερνήσεις, είπε πως αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολος ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε και στην πλειάδα κομμάτων. «Μόνο θετικός δεν είναι ο πολυκερματισμός του προοδευτικού χώρου. Αν θέλουμε να έχουμε εναλλακτική προοδευτικής διακυβέρνησης, αυτός ο πολυκερματισμός να μας προβληματίσει και να βρούμε τρόπους να τον υπερβούμε».
Δείτε τη συζήτηση