Τσίπρας: Σε όλη την Ευρώπη επιδοτούν την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούν την ανεργία και τις απολύσεις - iefimerida.gr

Τσίπρας: Σε όλη την Ευρώπη επιδοτούν την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούν την ανεργία και τις απολύσεις

ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κρίσιμο τούτη την ώρα δεν είναι να σκεφτούμε με όρους πολιτικού κόστους, είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε αυτή τη μάχη δεν έχει νόημα τα κόμματα να ερίζουν, αλλά το να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ όμως εμφανίστηκε συναινετικός ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, πήρε σαφείς αποστάσεις όσον αφορά την οικονομική της πολιτική υπογραμμίζοντας ότι "όλη η Ευρώπη επιδοτεί την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούν την ανεργία και τις απολύσεις". "Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την ανεργία όπως κάνει εδώ ο κ. Βρούτσης, επιδοτούν την εργασία, μπορεί να μην δίνουν το 100% όπως προτείνουμε εμείς, αλλά δίνουν το 90%, το 80%, το 70%", είπε, υπογραμμίζοντας ότι συνεπώς υπάρχει και ζήτημα ποιότητας μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο δημόσιο σύστημα υγείας λέγοντας: "έχουμε μία μεγάλη αδυναμία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας που συρρικνώθηκε στα χρόνια των μνημονίων. Ξεκινάμε από μία μειονεκτική θέση και δεν είναι εύκολο να αναστραφεί σε έναν μήνα...Οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Για την μέχρι τώρα αντιμετώπιση της κυβέρνησης είπε: "Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη γιατί δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά την κοινωνία. Είναι όμως νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το αν θα πετύχουμε. Ωστόσο είναι θετικό ότι έχουμε χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Υπάρχουν αδυναμίες και ελλείψεις τις οποίες επισημαίνουμε για να διορθωθούν. Είναι αδιανόητο μετά από 45 ημέρες να υπάρχουν ακόμη ελλείψεις στα μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Θεωρώ ότι πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι να εφοδιαστούν τα Νοσοκομεία με υλικό που υπάρχει στην μαύρη αγορά. Επίσης θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέχρι στιγμής έχουν πιάσει δουλειά περίπου 200 γιατροί, που είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η μονιμοποίηση των εθελοντών γιατρών που βοηθούν, θα ήταν ηθική αναγνώριση. Ακόμη και οι 2000 προσλήψεις δεν είναι επαρκείς. Η τρίτη μεγάλη ανάγκη είναι να γίνουν τεστ ώστε να έχουμε εικόνα ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα όταν θα αρχίσουν σιγά σιγά να αίρονται τα μέτρα αποκλεισμού. Να εφοδιαστεί η κυβέρνηση και να γίνουν χιλιάδες τεστ καθώς οι ειδικοί λένε ότι αν το 50% είναι οι περιορισμοί το άλλο 50% είναι τα τεστ". 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσίπρας: Η στάση της αντιπολίτευσης είναι εποικοδομητική

Για τις "επιθέσεις" των Θανάση Καρτερού και του Παύλου Πολάκη κατά του Σωτήρη Τσιόδρα είπε: "Ο Παύλος Πολάκης συναντήθηκε δύο φορές με τον Βασίλη Κικίλια και του πρότεινε λύσεις για τις ΜΕΘ. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κριθεί από ψήγματα κριτικής που είναι απαραίτητα, γιατί στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε. Ο Θανάσης Καρτερός είναι δημοσιογράφος. Όσο είχε θεσμικό ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό δεν αρθρογραφούσε γιατί εξέφραζε τον πρωθυπουργό, σήμερα δεν έχει θεσμικό ρόλο. Αν φθάσουμε στο σημείο να μην κάνουν κριτική οι δημοσιογράφοι τότε έχουμε ξεπεράσει το όριο της φιλελεύθερης δημοκρατίας". Όσο για την δική του στάση είπε ότι "δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα, ασκώ κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης". 

Για το "θα λογαριαστούμε" που φέρονται να είπαν δημοσίως κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ένα τέτοιο εποικοδομητικό κλίμα από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να μεγιστοποιούμε επί μέρους περιστατικά αλλά να δούμε την γενική εικόνα. Την πρώτη ευθύνη για να διατηρηθεί το πλαίσιο της συνεννόησης το έχει η κυβέρνηση, την ευθύνη για να διατηρηθεί το κλίμα συναίνεσης το έχει η αντιπολίτευση. Η στάση της αντιπολίτευσης και όχι μόνο της αξιωματικής, δεν έχει να κάνει τίποτε με το κλίμα που υπήρχε όταν ήταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ, σε λιγότερο κρίσιμες καταστάσεις. Στην αντιπολίτευση θα πρέπει να πιστωθεί ότι το να θεωρεί ότι πρέπει να περάσει αυτή η μπόρα για να αρχίσει η πολιτική αντιπαράθεση είναι θετική στάση... Κλείνοντας είπε ότι "Επί της αρχής τώρα δεν είναι η ώρα να λογαριαστούμε, είναι η ώρα να στηρίξουμε". Όσο για την ανάρτηση της κ. Βουνάτσου την αποδοκίμασε η Νομαρχιακή Οργάνωση Λέσβου. 

Αν δεν λειτουργήσουμε έγκαιρα θα μπούμε σε περιπέτεια στην οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε: "Αν δεν λειτουργήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, όπως στο υγειονομικό σκέλος, θα μπούμε σε μία νέα κρίση και μία νέα μεγάλη περιπέτεια για τον ελληνικό λαό. Διεθνώς όλοι μιλούν για μία κρίση που για το τρέχον έτος θα είναι μεγαλύτερη από του 2008. Είναι καθήκον μας να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού που οδήγησαν στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018...Η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα που είναι τα 37 δισ. που είναι το μαξιλάρι ασφαλείας. Σήμερα έχουμε μία μεγάλη κρίση και πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση μέρος από αυτό το μαξιλάρι. 

Πέρα από τα 37 δισ. που αφήσαμε -και ήταν η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση δεν βρήκε άδεια ταμεία- τα 16,5 είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές του χρέους. Είναι διαθέσιμα τα 21 δισ. 'Αλλα τόσα είναι διαθέσιμα από τις επιστροφές των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών, συν τα 12 που έχουμε την δυνατότητα από την ρευστότητα της ΕΚΤ. 'Αρα είναι διαθέσιμα συνολικά περίπου 50 δισ...Εμείς προτείνουμε να διατεθούν τα μισά και προκρίνουμε ένα διαφορετικό σχέδιο από της κυβέρνησης με ποσοτικά και ποιοτικά. Εμείς λέμε να διατεθούν 14 δισ ζεστό χρήμα για να καλυφθεί το εισόδημα εργαζομένων και επαγγελματιών να πάρουν όλοι το ένα δωδέκατο ανά μήνα του περυσινού δηλωμένου εισοδήματός τους. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε την ανάγκη να μην εκτοξευθεί η ανεργία και ταυτόχρονα απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος". 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίμενα λιγότερη αλαζονεία από την κυβέρνηση

"Η λογική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν την ύφεση, να διατηρήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση στα επίπεδα του Φλεβάρη ώστε όταν επανεκκινήσει η οικονομία να είναι από καλύτερη βάση", τόνισε. Σχολίασε ότι θα περίμενε από την κυβέρνηση "να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως όταν γίνονται από ανθρώπους που είχαν στα χέρια τους την ευθύνη της οικονομίας σε πολύ δύσκολες στιγμές και κατάφεραν αυτό που δεν κατάφερε το παλιό πολιτικό σύστημα, να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια". Χαρακτήρισε "αδιανόητο" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο "κάνοντας εσκεμμένη σύγχυση με τους αριθμούς", λες και είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών "κανένα μαθητούδι του πρώτου έτους της ΑΣΟΕΕ".

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να συζητάμε για εκλογές

Ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και αν φοβάται εκλογές το Φθινόπωρο, ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν μπορεί να σκεφτεί ότι σ' αυτές τις έκτακτες συνθήκες ότι το μυαλό των πολιτικών δυνάμεων είναι στην προσμέτρηση δημοτικότητας και ποσοστών, πόσο δε μάλλον σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω πανδημίας. "Αν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, θα υποστεί τεράστια πολιτική ζημία, δεν θα του συγχωρήσει ο λαός. Έχει μια νωπή λαϊκή εντολή, πρέπει να πει με ποιο σχέδιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και από που αντλεί αυτή την ψευδαίσθηση αυτάρκειας ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του", είπε. Σημείωσε ότι "προέχει να δράσουμε έγκαιρα για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και για να μην μπούμε σε εθνικές περιπέτειες". Σχολίασε ωστόσο πως "αν η συζήτηση περί εσπευσμένων εκλογών έχει να κάνει με το ότι κάποιοι διαισθάνονται ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση την οικονομική κρίση, θα μας φέρει σε τέτοιες περιπέτειες και σπεύδουν να προτείνουν εκλογές για να μην ξέρει ο λαός τον λογαριασμό, να ξέρουν ότι δεν κρύβονται οι προθέσεις και οι εξελίξεις". 

"Κοντόφθαλμη η λογική των Βορείων, διακυβεύεται η συνοχή της ΕΕ" 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακού χαρακτήρα διλήμματα" και πως "ακόμα κι αν έχουμε αύριο μια κατάληξη, το πλαίσιο αυτής της κατάληξης, απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι καθόλου επαρκές για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της κρίσης". Διότι, όπως είπε, όταν η ΕΚΤ και το οικονομικό τμήμα της Κομισιόν μιλάνε για την ανάγκη χρηματοδότησης με 1,5 τρισ. ευρώ και το πακέτο που πάνε να συμφωνήσουν δεν ξεπερνά τα 500 δισ. και δεν υιοθετούν την αμοιβαιοποίηση του χρέους και αφήνουν ανοικτό οι χώρες που θα προσχωρήσουν στη βοήθεια, να χρειαστούν μνημόνια, τότε το μήνυμα που δίνεται στις αγορές είναι εξαιρετικά αρνητικό". Χαρακτήρισε κοντόφθαλμη τη λογική των Βορείων και κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, σημειώνοντας ότι τους επόμενους μήνες διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ