Οι σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού παραδοσιακά προέρχονταν από χώρες του νότιου κομματιού της αμερικανικής ηπείρου.
Όπως, όμως, υποστήριξε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή: «Ο κόσμος αλλάζει». Έτσι, σήμερα στην Κουμουνδούρου βλέπουν έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.
Το τελευταίο διάστημα δύο φορές η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε τοποθετήσεις του Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να ενισχύσει τη δυναμική των δικών της θέσεων. Η πρώτη ήταν μετά την ομιλία του Μπάιντεν ενώπιον του Κογκρέσου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης. Εκεί ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ουσιαστικά τη στροφή των ΗΠΑ σε κεϋνσιανής λογικής πολιτικές με προτάσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η αύξηση της φορολογίας των ανώτερων εισοδηματικά κλιμακίων.
Η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρά σε αύξηση κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε κατάργηση 8ωρου και θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών. Φαίνεται ότι στα εργασιακά (όπως και στη στήριξη μικρομεσαίων και νοικοκυριών) δεν ισχύει πλέον το "ανήκομεν εις την Δύσιν"», ήταν το σχόλιο του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, σε μια εμφανή προσπάθεια συσχέτισης των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με αυτές στην Ελλάδα.
Η δεύτερη φορά ήταν στις 5 Μαΐου, όταν ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρότασή του για άρση της πατέντας του εμβολίου. Λίγες ώρες μετά, ακολούθησαν οι πανηγυρισμοί του Αλέξη Τσίπρα, συνοδευόμενοι από αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το άρθρο Τσίπρα στην Καθημερινή
Το κυριακάτικο άρθρο του τέως πρωθυπουργού στην «Καθημερινή» ήρθε να επιβεβαιώσει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν πολλά στις επιλογές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Δύο ήταν οι σχετικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα:
- «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται αποφασισμένος να δώσει αποτελεσματική απάντηση στο θέμα των ανισοτήτων: "Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί. Οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν, αλλά δεν θα τις πληρώσει η μεσαία τάξη, θα τις πληρώσουν οι πιο πλούσιοι", είπε στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο. Ομιλία που σηματοδοτεί περισσότερα από την αλλαγή οικονομικού υποδείγματος στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έφερε τη συζήτηση στο έδαφος της κοινής λογικής. Η ανθρωπότητα είναι σε πολύ οριακό σημείο για να πορεύεται με βάση δόγματα και συνταγές που απέτυχαν. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσα προοικονομεί η στάση Μπάιντεν, αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν και την Ευρώπη».
- «Δυστυχώς στη χώρα μας, η κυβέρνηση υπερασπίζεται τον παλιό κόσμο. Δεν παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες Μπάιντεν για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου με νέα εργαλεία, την ενίσχυση της παρέμβασης του κράτους στην αγορά, αλλά εμπνέεται από όσα έλεγε προεκλογικά από το βήμα της ΔΕΘ το 2017 ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: “Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση”».
Η σημασία που δίνουν στον Μπάιντεν
Προφανώς, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν στο πρόσωπο του Μπάιντεν τον νέο Ούγκο Τσάβες. Εντούτοις, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η νέα πολιτική της Ουάσιγκτον αξίζει ιδιαίτερη προσοχή κυρίως για τρεις λόγους:
Πρώτον, γιατί συνιστά μία ξεκάθαρη διαφοροποίηση τόσο από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, όσο και από τη λογική που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δεύτερον, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι είναι στον αντίποδα της πολιτικής Μητσοτάκη, καθώς δίνε μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση των δημοσίων δαπανών, κατεύθυνση την οποία στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την περίοδο μετά την πανδημία.
Τρίτον και σημαντικότερο, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η κατεύθυνση της διακυβέρνησης Μπάιντεν αποδεικνύει ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος όσον αφορά την οικονομία αλλά και την κοινωνική πολιτική.
Οι συγκεκριμένες επιλογές είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ κορυφαίας σημασίας, καθώς αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πρόγραμμα του κόμματος. Άλλωστε, με αναφορές στον Νορμπέρτο Μπόμπιο και τον Τομά Πικετί, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές στο προαναφερόμενο άρθρο του ότι η διαχωριστική γραμμή Δεξιάς-Αριστεράς, σύμφωνα με τον ίδιο, ορίζεται βάσει της στάσης τους απέναντι στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, προσπαθούν να κρατήσουν και μια «πισινή», αποφεύγοντας να ταυτιστούν πλήρως με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς θέλουν να δουν πώς θα αναπτυχθεί η πολιτική του και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή μας.