Στα καλά λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το πρόσωπό του αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ άφησε αιχμές και για την στρατηγική που ακολούθησε προκάτοχός του και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Αναφερόμενος στα όσα καλά έγραψε για τον ίδιο στα απομνημονεύματά του ο Βόλφγκανγκ Σόμπλε ο κ. Τσακαλώτος είπε: «η Ελλάδα σε εκείνη την περίοδο χρειαζόταν πολιτικούς που ήταν σκληροί πάνω σε ένα σχέδιο και μία τακτική και όχι απλώς να είναι σκληροί χωρίς σχέδιο. Η διαφορά μετά τον κ. Βαρουφάκη, είναι ότι εγώ, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και όλη τη διαπραγματευτική ομάδα φτιάξαμε μια στρατηγική. [..] Αυτό νομίζω που εκτίμησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πως όταν συμφωνούσαμε κάτι, αυτό γινόταν. Θεωρώ ότι το κομπλιμέντο ήταν ότι προσπάθησα μέσα στο Eurogroup να αλλάξω το κλίμα υπέρ της Ελλάδας».
Τσακαλώτος: «Ο Σόιμπλε δεν θα έχει καλή υστεροφημία»
Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει καλή υστεροφημία. «Νομίζω ότι ο Βόλγγκανγκ Σόιμπλε δεν θα έχει καλή υστεροφημία. Έκανε πάρα πολλά λάθη, πολλά από τα οποία έχουν αναγνωριστεί ήδη από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, από τον κ. Ντάισελμπλουμ, από την κ. Μέρκελ, από την κ. Λαγκάρντ, ότι ήταν λάθος η στρατηγική για την Ελλάδα για την λιτότητα, ότι ήταν λάθος και η στρατηγική που είχαν οι ίδιο οι Ευρωπαίοι», είπε.
Συνεχίζοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόμπλε «ήταν ευρωπαϊστής, αλλά έκανε το λάθος να πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊστής με λιγότερες χώρες στην Ε.Ε. Ήθελε πολιτική εμβάθυνση, πολιτική ενότητα, αλλά όχι με όλες τις χώρες και δεν εννοώ μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ιταλία, την Πορταγαλία και δεν ξέρω την Γαλλία που την έβαζε».
Τσακαλώτος για Σόιμπλε: «Ήθελε να ηττηθεί η αριστερή άποψη στην Ευρώπη»
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, «δεν ήταν οικονομολόγος, ήταν νομικός. Αλλά το σοβαρότερο πρόβλημά του είναι ότι ήταν πολιτικός και ήθελε την ήττα της αριστερής άποψης. Δεν γινόταν μια συζήτηση με βάση το ποιος παρουσιάζει καλύτερα επιχειρήματα. Ήθελε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη δώσει αέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους Podemos στην Ισπανία ή στο μπλοκ της Αριστεράς στην Πορτογαλία. Ήταν πρωτίστως πολιτικός. Ένα από τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι ότι όταν χτίζεις ένα αφήγημα “οιτεμπέληδες της Ευρώπης που τους πληρώνουμε για να είναι συνχώς διακοπές”. Όταν το χτίζεις αυτό το αφήγημα, μετά είσαι και δέσμιος. Και όταν χρειάζεται μια διαφορετική Ευρώπη, και έχεις πείσει τον κόσμο με το αφήγημά σου, δεν είναι εύκολο ξαφνικά να το αλλάξεις. Άρα ήταν και αυτός δέσμιος του δικού του αφηγήματος».
«Ο Γ. Βαρουφάκης δεν είχε σκεφτεί τι θα σήμαινε να μην υπάρξει γρήγορος συμβιβασμός»
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις ημέρες που στο τιμόνι της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, βρισκόταν ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Ο κ. Βαρουφάκης» είπε, «πίστευε ότι υπήρχε τρόπος μετά από το δημοψήφισμα να έχουμε μια μεγαλύτερη περίοδο χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση για έναν συμβιβασμό. Ο κ. Βαρουφάκης είχε διάφορες επιτροπές που κοίταγαν τη δυνατότητα που είχαμε να κρατήσουμε περισσότερο και άρα να κερδίσουμε χρόνο. Οι δικές του επιτροπές λέγανε ότι “δεν υπάρχει Γιάνη αυτό, αυτά τα όπλα που λες ότι θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε χρόνο, δεν υπήρχαν”. Γι' αυτό επιμένω ότι χρειάζονται πολιτικοί που διαπραγματεύονται, αλλά που έχουν και στρατηγική και δεν στήνουν ένα αφήγημα ότι είναι πιο αριστεροί και θα τα καταφέρουν. Ο φόβος στη διαπραγμάτευση υπήρχε αν ήξερες ότι δεν είχες τα εργαλεία αυτά που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν. Ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε σκεφτεί σε βάθος τι θα σήμαινε να επιμηκύνουμε την περίοδο που δεν κάναμε συμβιβασμό» συμπλήρωσε.
Τέλος, σχετικά με τα όσα σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τα απομνημονεύματα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο κ. Τσακαλώτος είπε με νόημα: «Και εγώ μπορεί να είμαι σκληρός, και εγώ μπορεί να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ, αλλά είχα μία ευθύνη στον ελληνικό λαό να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να μην καταρρεύσει η χώρα. Γιατί αν μας έδιωχναν από το ευρώ και υπήρχε υποτίμηση, θα μειωνόταν το εισόδημα του ελληνικού λαού 24% επιπλέον από το 24% που είχε ήδη μειωθεί».