Όσο περνάνε οι μέρες και η πολιτική ζωή επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας, τόσο περισσότερο ξεδιπλώνεται η αντιπολιτευτική τακτική πάνω στην οποία επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα «εσωκομματικά μαχαίρια» έχουν μπει στις θήκες τους, καθώς το Συνέδριο θα αργήσει να διεξαχθεί και ο Αλέξης Τσίπρας έχει τα χέρια λυμένα προκειμένου να επικεντρωθεί στον σχεδιασμό της αντιπολιτευτικής ατζέντας.
Σύμφωνα με όσα έχει δείξει το τελευταίο διάστημα, δύο είναι τα βασικά στοιχεία του πολιτικού του σχεδιασμού. Πρώτον, η ανάδειξη θεμάτων που φθείρουν την κυβέρνηση (voucher, πολιτισμός, άνοιγμα σχολείων) και δεύτερον, «επίθεση φιλίας» στο ΚΙΝΑΛ, μέσω της επίκλησης της απλής αναλογικής αλλά και εξελίξεων στην Ευρώπη που ευνοούν την προοπτική της συνεργασίας. Ενοποιητικό στοιχείο των δύο αυτών σημείων, είναι το οικονομικό πρόγραμμα και κυρίως η ρεβάνς που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό, τι αφορά τη λεγόμενη «μεσαία τάξη».
ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδέψατε τη μεσαία τάξη
Στον ΣΥΡΙΖΑ μελετούν προσεχτικά τα συμπεράσματα των δημοσκοπικών μετρήσεων και είναι σε θέση να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σήμερα ενισχυμένοι. Για αυτό και επιχειρούν ένα είδος ανταρτοπόλεμου. Ανάδειξη περιφερειακών θεμάτων και μικρές νίκες που φθείρουν το κυβερνητικό αφήγημα και ενισχύουν το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου, θεωρούν ότι σε τέτοια εξελίχθηκαν τόσο η υπόθεση με τα voucher όσο και η ανάδειξη του ανοίγματος των σχολείων.
Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με λανθασμένο τρόπο την οικονομική πτυχή της πανδημίας και πιστεύουν ότι «όταν ο λογαριασμός θα φτάσει στην κοινωνία», τα πράγματα θα αλλάξουν. Ακριβώς σε αυτό το σημείο επιχειρούν να πάρουν τη μεγάλη ρεβάνς. Στην αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι ένα από τα στοιχεία που τους στοίχισε στις εκλογές ήταν η λεγόμενη «ταξική μεροληψία» και η αίσθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε απροστάτευτη τη μεσαία τάξη. Αυτό, άλλωστε αποτέλεσε και το βασικό προεκλογικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για αυτό το λόγο τις τελευταίες εβδομάδες και με αιχμή το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» επικεντρώνονται σε αυτό. Από τη μία ο Ε. Τσακαλώτος με συνεχείς παρεμβάσεις και ερωτήσεις στον Χ. Σταϊκούρα, στις οποίες τον κατηγορεί ότι «η μεσαία τάξη δεν είναι στις προτεραιότητες της ΝΔ» και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας με τις κεντρικές του τοποθετήσεις. Δεν πέρασε απαρατήρητο, άλλωστε, το γεγονός ότι στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή αφιέρωσε μεγάλο μέρος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατηγορώντας την ακόμα και για εκμετάλλευση και ξεπούλημα της μεσαίας τάξης. «Τους λέγατε νοικοκυραίους και ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας μέχρι χθες. Σήμερα, όμως, τους λέτε μπαταχτσήδες και τις επιχειρήσεις τους τις λέτε: “Επιχειρήσεις ζόμπι”» είπε αναφερόμενος σε σχετική δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Ζαββoύ.
Συνεχίζεται το άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ
Παράλληλα, χθες, συνεχίστηκε και το άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ, αυτή τη φορά με αφορμή το νομοσχέδιο για το περιβάλλον. Δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στην ομιλία του σε πιο θεσμικά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. «Η τοποθέτηση του θύμιζε περισσότερο Γ. Παπανδρέου παρά Σκουριές», έλεγε χθες έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος και δεν είχε άδικο. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για European Green Deal, βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ και αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Τρία σημεία στα οποία αναφέρθηκε και η Φώφη Γεννηματά.
Ήταν η τρίτη φορά την τελευταία εβδομάδα που ο Αλέξης Τσίπρας - έμμεσα ή άμεσα - αναφέρεται στην ανάγκη σύγκλησης με το ΚΙΝΑΛ. Η πρώτη ήταν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Παράλληλα, συνεχίζει την επιχείρηση προσέγγισης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αφενός με τη συνεχή συμμετοχή του στις διαδικασίες του PES και αφετέτου με τις επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με μια σειρά από δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων σε Ιταλία, Γερμανία και αλλού.
Η αλήθεια είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για αυτή την προσέγγιση. Αλλωστε, όλοι συνειδητοποιούν ότι η ευκαιρία της απλής αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές δεν μπορεί να περάσει ανεκμετάλλευτη. Όμως το «τανγκό θέλει δύο» και στο ΚΙΝΑΛ, για την ώρα τουλάχιστον, δεν φαίνεται να γοητεύονται από της Σειρήνες της Κουμουνδούρου επιμένοντας στην αυτόνομη παρουσία και τον διακριτό δρόμο. Άλλωστε ήταν ενδεικτικές δύο σχετικές αναφορές της Φώφης Γεννήματα στην τοποθέτηση της στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Από τη μία επιχείρησε να κόψει γέφυρες με το παρελθόν λέγοντας «Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα “θέλω” της ζωής των πολιτών» και από την άλλη να κόψει την όρεξη του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «…Για μας τους Σοσιαλιστές είναι φανερό ότι μέσα από αυτή την κρίση, δικαιώνονται αρχές και αξίες και για αυτούς παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις. Προσοχή λοιπόν στους μιμητές από συμφέρον που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που φαίνεται όμως μέσα στις πολιτικές τους».
Η αποχώρηση από τη Βουλή
Η χθεσινή μέρα, πάντως, επεφύλασσε και μία υπενθύμιση της παλιάς αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχώρηση από τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου δεν ήταν κάτι προαποφασισμένο. Για αυτό και ο Αλ. Τσίπρας είπε στην Ολομέλεια ότι ελπίζει να είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν επιβεβλημένη την κίνηση αυτή καθώς υποστηρίζουν ότι δεν ακολουθήθηκαν οι πρέπουσες διαδικασίες και δεν τηρήθηκε η συμφωνία που προέβλεπε ότι σε αυτό το διάστημα, η Βουλή θα συζητούσε και θα αποφάσιζε μόνο θέματα που αφορούσαν την επιδημία (ΠΝΠ).