Ο τρόπος που έγινε η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέβασε στο κατακόρυφο τους τόνους στην Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρεί με την κοινοβουλευτική του ομάδα από την ολομέλεια κατηγορώντας το προεδρείο της Βουλής και την κυβέρνηση για τις αντιθεσμικές πρακτικές.
«Εμείς αυτή την διαδικασία δεν πρόκειται να την νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας γι' αυτό και αποχωρούμε ελπίζοντας ότι θα είναι τελευταία φορά» είπε χαρακτηριστικά. Αφορμή ήταν η απόφαση να γίνει δεκτή η επιστολική ψήφος κατά την ονομαστική ψηφοφορία για το Περιβαλλοντικό ν/σ.
Η έκκληση Τασούλα
«Σας παρακαλώ πριν αποχωρήσετε θέλω να ακούσετε και την δική μου άποψη» είπε ο πρόεδρος της βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Τσίπρας είπε κάτι πολύ σωστό όταν μίλησε πριν από λίγες εβδομάδες εδώ στην Βουλή. Είπε πολύ σωστά ότι είναι αμήχανη στιγμή να μιλάς σε τόσους λίγους βουλευτές αλλά έτσι είναι το σωστό. Από την δική μας πλευρά, στις αρχές Μαρτίου έπρεπε να προσδιορίσουμε την λειτουργία μας και ήταν αμήχανο. Έπρεπε την αμηχανία να την αντικαταστήσει η πολυμήχανη ευρηματικότητα για την προστασία της Δημοκρατίας των βουλευτών και των εργαζόμενων. Για την εκπομπή ενός μηνύματος στην κοινωνία που τότε τα είχε χαμένα. Είπαμε ότι θα περιορίσουμε τις διαδικασίες και θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της οργανωμένης συζήτησης στην πιο συνεσταλμένη της εκδοχή. Δεν κάναμε χρήση της διάταξης του Συντάγματος που προβλέπει ακόμα και νομοθέτηση από τις επιτροπές. Αυτά που είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας και είναι πολύ σωστά για την ψηφοφορία ανά ομάδες βουλευτών και με άνεση χρόνου για να μην υπάρχει συνωστισμός τα αποφασίσαμε στις 12 Μαρτίου. Βάλαμε συμπληρωματικά την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου κατ' αναλογία της δυνατότητας που δίνει ο Κανονισμός και το Σύνταγμα. Υπήρξαμε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί σε αυτό το ζήτημα. Είπαμε για όσο διαρκεί η κλεισούρα να ψηφίζουμε συμπληρωματικά και με επιστολική ψήφο. Αυτό δεν θα γίνει συνεχώς και προφανώς στις μυστικές ψηφοφορίες παρότι επιτρέπεται», πρόσθεσε.
Τσίπρας: Εχω κάνει 4,5 χρόνια πρωθυπουργός και ξέρω από έκτακτες καταστάσεις
Κλείνοντας το διαδικαστικό ζήτημα ο κ. Τσίπρας επισήμανε και προς το προεδρείο και προς την κυβέρνηση ότι «έχω κάνει 4,5 χρόνια πρωθυπουργός και ξέρω από έκτακτες καταστάσεις και γνωρίζω τα όρια της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Δεν μπορείτε να αγνοείτε τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Στη συνέχεια αποχώρησε.
Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας είναι απών
Σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αποχώρησε μετά την ομιλία του από τη Βουλή άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Ο κ. Τσίπρας είναι απών. Από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που και η Ελλάδα δίνει τη παγκόσμια μάχη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας σε ανακοίνωση - απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ.Πέτσας κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα για τη σημερινή του απουσία από τη Βουλή λέγοντας ότι"αντί να συμβάλει εποικοδομητικά στο διάλογο για μια πιο περιβαλλοντικά φιλική και βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή" και κατέληξε:
«Και ύστερα αναρωτιέται γιατί όσα λέει δεν τα ακούει κανείς. Γιατί και σήμερα με την αποχώρησή του απέδειξε ότι δεν έχει τίποτα να πει. Τα άδεια έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωτογραφία της απουσίας πολιτικής».
Η ομιλία Τσίπρα
Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει την έντονη αντίδραση του για την επιστολική ψήφο που θα εφαρμοστεί σήμερα προκειμένου να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε διαδικασίες που κανονικοποιούν τις εξαιρέσεις .
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για άδικη κριτική και επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο.
Οχι Τσίπρα στην επιστολική ψήφο για το ν/σ
«Πολυνομοσχέδια» όπως αυτό, που προκαλούν ριζικές ανατροπές και επηρεάζουν το μέλλον της χώρας, δεν μπορούν να ψηφίζονται από το Κοινοβούλιο σε υπολειτουργία με την παρουσία 60 μόνο βουλευτών από τους 300 του Κοινοβουλίου. Και το πιο κρίσιμο, η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, δια της επιστολικής ψήφου. Πρόκειται για παραβίαση του κανονισμού. Επιστολική ψήφος προβλέπεται μόνο για αποστολές της Βουλής ή της κυβέρνησης στο εξωτερικό. Ακόμη και στο νοσοκομείο να βρίσκεται ένας βουλευτής ο κανονισμός δεν προβλέπει επιστολική ψήφο. Εσείς αποφασίσατε εδώ τη παραβίαση του κανονισμού χωρίς μάλιστα τη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στην ουσία εκχωρείτε τη ψήφο του βουλευτή στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων» υποστήριξε.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συναινέσουμε να κανονικοποιήσετε την κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλετε τη μόνιμη περιστολή της λειτουργίας των εκλεγμένων δημοκρατικών θεσμών. Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνάτε διαδικασίες-εξπρές, με την κοινωνία στο περιθώριο».
Τσίπρας: Τον πείραξε τον κ. Μητσοτάκη η συγκέντρωση στο Σύνταγμα αλλά όχι η Πρωτοψάλτη έξω από το Μαξίμου
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ειρωνικά την αναφορά του πρωθυπουργού για την χθεσινή συγκέντρωση περιβαλλοντικών οργανώσεων έξω από τη Βουλή λέγοντας πως όταν καλούσε την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο μέγαρο Μαξίμου δεν τον ενοχλούσε η μη τήρηση των αποστάσεων.
«Η συγκέντρωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έξω από τη Βουλή τον πείραξε τον κ Μητσοτάκη. Όταν καλούσε στο τηλέφωνο το δήμαρχο να αλλάξει δρομολόγιο και να περάσει έξω από το Μαξίμου το φορτηγό με τη συναυλία και καλούσε και τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία να τον απαθανατίσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πειράζανε οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν.»
Ο τέως πρωθυπουργός στην ομιλία του χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, σκούπα που επιχειρεί να καθαρίσει τους θεσμούς διαφύλαξη του περιβάλλοντος προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και της κακώς νοουμένης ανάπτυξης.
«Το νομοσχέδιό σας, λοιπόν, έρχεται από τα πολύ παλιά. Από τα “λυσάρια” του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Μπορεί σήμερα να καταφέρετε να το ψηφίσετε “στα μουλωχτά”, αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας σύντομα θα το ξεπεράσουν και θα ανατρέψουν τις αρνητικές του επιπτώσεις στην πράξη.Αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον. Καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας. Η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», μη βιώσιμης ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία.»Για εσάς, όπως και για όλους τους υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας της αγοράς, η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως «χρονοβόρα διοικητική διαδικασία» και «σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη ότι τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι προστατευόμενες περιοχές με τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός περιοχών δικτύου Natura και το το κράτος που ήταν ο εγγυητής της περιβαλλοντικής προστασίας τωρα χτίζει σε ένα καθεστώς όπου εν δυνάμει επιτρέπονται όλα και παντού.
Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί με ακρίβεια νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις στους τομείς του περιβάλλοντος της ενέργειας και του σχεδιασμού.
«Απορρυθμίζετε συστηματικά το θεσμικό πλαίσιο και αποδυναμώνετε περαιτέρω τις λειτουργίες του κράτους και της αυτοδιοίκησης στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας και του δημόσιου σχεδιασμού. Προωθείτε την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, στην ενέργεια, τα νερά, τη γη, ενώ κρίσιμες για το περιβάλλον και το χώρο, δημόσιες αδειοδοτικές ή ελεγκτικές λειτουργίες ανατίθενται σε εκτός διοίκησης ιδιωτικούς φορείς.Αυτό που επιδιώκετε είναι ουσιαστικά να ξαναστήσετε το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, την οικοδομή και το πολυεθνικό real estate.»