Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
Σημειώνεται πως εδώ και τρία 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μετακινείται από τον έναν προορισμό στον άλλον στη Μέση Ανατολή.
Βρέθηκε στο Ισραήλ την Παρασκευή, την Ιορδανία το Σάββατο, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ, την Κύπρο και την Τουρκία την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διάχυση μιας κρίσης που απειλεί να τεθεί εκτός ελέγχου.
Την Παρασκευή ο Μπλίνκεν προέτρεψε την ισραηλινή ηγεσία για ανθρωπιστικές παύσεις των εχθροπραξιών ώστε να διευκολυνθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να ενθαρρυνθεί η Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους, κάτι όμως που απέρριψε αμέσως και ρητά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Το ταξίδι στην Τουρκία
Χωρίς επιτυχία φαίνεται πως ήταν το ταξίδι Μπλίνκεν στην Τουρκία, καθώς ελάχιστο έδαφος συνεννόησης βρήκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, σε ένα εξαρχής δύσκολο ταξίδι, που δυναμίτισε και η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σνομπάρει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η συνάντηση Μπλίνκεν - Φιντάν ολοκληρώθηκε χωρίς κοινή συνέντευξη Τύπου, με το Al Jazeera πάντως να σημειώνει ότι: «Η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να πείσει τους Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν περισσότερη πίεση στη Χαμάς για να απελευθερώσει τους ομήρους, αλλά η τουρκική θέση ήταν ξεκάθαρη: η απελευθέρωση κρατουμένων θα πρέπει να είναι αμοιβαία, με τη Χαμάς να αφήνει ελεύθερους τους ομήρους και το Ισραήλ Παλαιστίνιους κρατούμενους».