Και ξαφνικά, «πόλεμος» στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Μετά από ένα σχετικά ήσυχο, πολιτικά και εσωκομματικά, καλοκαίρι, ξέσπασαν αψιμαχίες που οδηγούν σε κλιμάκωση και -όπως όλα δείχνουν- πολεμική αντιπαράθεση.
Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Παπανδρέου έριξαν τροχιοδεικτικά βλήματα, ζητώντας, λίγο-πολύ, την επιστροφή από το ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απάντησε να το ξεχάσουν, θέτοντας σαφώς και το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα ζήτησε όποιος την αμφισβητεί να το θέσει στο Κίνημα Αλλαγής. Πλέον όλοι είναι με το όπλο «επί σκοπόν» στη Χαριλάου Τρικούπη, αν και αυτή η διένεξη, για την ώρα, δεν θα έχει χαρακτηριστικά «ορθόδοξου πολέμου» αλλά «αντάρτικου».
«Με δύο τρόπους μπορεί να φύγει η Φώφη: Ή με εκλογές ή με χιλιάδες μικρές μαχαιριές», λέει ένα από τα στελέχη που δεν κρύβει την πρόθεσή του να τη διαδεχθεί, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική φθοράς κατά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Ποιοι αμφισβητούν τη Φώφη
Τι κρύβεται, όμως, πίσω από την ένταση;
Η Φώφη Γεννηματά, που εξελέγη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πριν από ενάμιση χρόνο, έχει μπροστά της άλλα δύο με τρία χρόνια θητείας. Η μόνη περίπτωση να αμφισβητηθεί είναι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η θητεία της ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει λήξει από τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, λόγω εθνικών εκλογών, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) είχε πάρει (αθόρυβα) απόφαση για εξάμηνη παράταση στη θητεία της. Ετσι, μόνο το συνέδριο ΠΑΣΟΚ (που η Χαριλάου Τρικούπη προσδιορίζει μεταξύ Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου) είναι η ευκαιρία για όποιον θελήσει να αμφισβητήσει τη Φώφη Γεννηματά. Υπάρχουν τέτοιοι; Οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν: Από τον Παύλο Γερουλάνο και τον Νίκο Παπανδρέου μέχρι τον Νίκο Ανδρουλάκη, ακόμη και τον Γιάννη Μανιάτη, λένε κάποιοι. Ωστόσο, κανείς δεν δείχνει προσώρας διατεθειμένος να προχωρήσει σε μετωπική.
«Οσοι δεν θέλουν τη Φώφη ξέρουν ότι η μοναδική τους ευκαιρία είναι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό ξεκίνησαν όλα τώρα», εξηγούν έμπειρα στελέχη. Οι αμφισβητίες φοβούνται δύο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν θα γίνει συνέδριο. Αυτό το αποκλείουν στο ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, ότι η Γεννηματά και οι συν αυτή ελέγχουν πλήρως την ΚΟΕΣ και θα ελέγχουν τους συνέδρους που θα εκλεγούν.
Το ενδεχόμενο… διαρχίας
Σε κάθε περίπτωση, αν όλα γίνουν σύμφωνα με το προβλεπόμενο, θα πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη βάση. Εκεί, ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα που θεωρητικώς είχε λύσει το ΠΑΣΟΚ από το 1996: Η διαρχία. Αν εκλεγεί δηλαδή άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα έχουμε το εξής παράδοξο: Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να είναι η Γεννηματά και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -που είναι ο βασικός πυλώνας του ΚΙΝΑΛ- άλλος. Η περίφημη πρόταση Λαλιώτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1996, όταν ζητούσε να παραμείνει πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης και να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Η πρόταση είχε απορριφθεί, ως γνωστόν, και το ίδιο επιχείρημα αναμένεται να επικαλεστεί και η πλευρά της Φώφης. «Είναι δυνατόν να γυρίσουμε στη διαρχία;», λένε.
«Αν ελέγχεις το συνέδριο, κάνεις ό,τι θέλεις»
Σε κάθε περίπτωση η πλευρά Γεννηματά ετοιμάζεται διά παν ενδεχόμενο -και για σύγκρουση. Ελέγχει την ΚΟΕΣ, ελέγχει και το συνέδριο ΠΑΣΟΚ και, ως γνωστόν, «αν ελέγχεις το συνέδριο, ό,τι θέλεις κάνεις». Για τους «ψαγμένους», θυμίζουμε ότι οι σύνεδροι θα αποφασίσουν και το καταστατικό. Η πλευρά Γεννηματά μελετά τις αλλαγές που θα γίνουν (υπάρχουν εναλλακτικές στις οποίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη) για να επιτευχθεί ο στόχος: Να παραμείνει πρόεδρος η Φώφη Γεννηματά.
Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ
Γιατί δεν θέλει η Γεννηματά να επιστρέψει η ονομασία ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ όμως; Ο κύριος λόγος είναι ασφαλώς τα οικονομικά. Ως γνωστόν, το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι καταχρεωμένο. Τα ανεξάρτητα πορίσματα που έκαναν οίκοι μετά από εντολή του Ευ. Βενιζέλου, την περίοδο που ήταν πρόεδρος, παραμένουν μυστικά. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι γιγαντιαίο. Ευθέως, η Φώφη Γεννηματά από τη Λάρισα, ανήμερα την 3η Σεπτέμβρη, παραδέχθηκε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα». Και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται «και για λόγους πολιτικούς και γιατί δεν είμαστε μπαταχτσήδες. Μόνο μέσα από το Κίνημα Αλλαγής το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανταποκρίνεται και στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Μόνο του δεν μπορεί. Τέρμα στην κοροϊδία και τα μεγάλα κούφια λόγια».
Προβεβλημένο στέλεχος αμφισβητεί, ωστόσο, τα όσα είπε η Φ. Γεννηματά, ότι το ΚΙΝΑΛ, στην ουσία, δανείζει το ΠΑΣΟΚ. «Με τι λογότυπο κατεβήκατε στις εκλογές; ΠΑΣΟΚ. Αρα η επιχορήγηση είναι ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζει και προσθέτει: «Αυτό όλο για τα οικονομικά κακώς το είπε. Οδηγεί μόνο σε ξεκατίνιασμα στα δικαστήρια για την επιχορήγηση».
Ωστόσο, έμπειρα κομματικά στελέχη εξηγούν ότι οι ενστάσεις αυτές δεν στέκουν. Πέρα από τους πολιτικούς λόγους συμμαχιών, το ΠΑΣΟΚ μετονομάστηκε σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και εν συνεχεία σε Κίνημα Αλλαγής (με συνιστώσα το ΠΑΣΟΚ) για να αποφύγει την πτώχευση.
Αν το ΠΑΣΟΚ κατέβει μόνο του στις εκλογές, αυτομάτως ό,τι περιουσιακό στοιχείο κατέχουν οι έχοντες την ευθύνη για τα οικονομικά του κατάσχεται. Οπως και η όποια κρατική επιχορήγηση κατάσχεται στην πηγή της. Και μάλιστα, για δεκαετίες.
«Ηταν έντιμο, αλλά δεν το λες», σχολιάζουν βουλευτές από όλες τις τάσεις. Μάλιστα, συνεργάτης τής Φ. Γεννηματά προσθέτει: «Το παρακάνει στην εντιμότητα. Στο κάτω-κάτω, η μόνη που δεν φταίει για τα οικονομικά είναι Φώφη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ευθύνες για τους άλλους διατελέσαντες προέδρους του ΠΑΣΟΚ και ιδίως τον Γ. Παπανδρέου.
Η αντεπίθεση της Φώφης Γεννηματά
Η επιλογή της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να απαντήσει με τέτοια σφοδρότητα ανήμερα την 3η του Σεπτέμβρη από τη Λάρισα ξένισε. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ήταν λάθος επιλογή, καθώς σε μια ημερομηνία-ορόσημο έδειξε πως στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, ενισχύοντας την εσωστρέφεια. Οι θιασώτες της επιλογής Γεννηματά απαντούν ότι πέταξε το γάντι ώστε να κλείσει το θέμα. Διαμηνύουν, δε, ότι «δεν θα πάρουν το κόμμα, δεν θα πετύχουν τον σκοπό τους».
Υποστηρίζουν, επίσης, ότι «δεν είναι επιλογή της, ούτε θα συρθεί σε καμία εσωστρέφεια». Ή, όπως το αποτυπώνει γλαφυρά συνεργάτης της, «η Φώφη αναγκάστηκε να πεταχτεί μέχρι την εσωκομματική κουζίνα, να πλύνει μερικά άπλυτα και να βγει ξανά στο μπαλκόνι, εκεί όπου την έχει τάξει η θέση της, στην εξωστρεφή πολιτική δράση».
«Τέρμα ο κλεφτοπόλεμος, τέρμα ο πόλεμος, τέρμα η εσωστρέφεια», είναι το μήνυμα Γεννηματά, λέει εν κατακλείδι η Χ. Τρικούπη
Οι συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν θεωρούν ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας.
«Ξέρουν ότι αυτό που λένε (σ.σ.: οι αμφισβητίες της) δεν μπορεί να γίνει πρακτικά», επισημαίνουν. Στο στόχαστρό τους δεν βρίσκεται ο Γερουλάνος: «Ο Παύλος τα λέει 3 χρόνια αυτά για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Οι απόψεις δεν απαγορεύονται αλλά επιβάλλονται. Αλλά είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφαση να πορευτούμε με το ΚΙΝΑΛ, με το ΠΑΣΟΚ ως τον πλέον ισχυρό πυλώνα του».
Δεν βάζουν επίσης στο στόχαστρο τον Γιώργο Παπανδρέου. «Δεν είναι πίσω από αυτό ο Γιώργος -για την ώρα τουλάχιστον. Δεν αφορούν τον Γιώργο οι απόψεις του Νίκου Παπανδρέου», λένε και εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για «συντονισμένη επιχείρηση» των παπανδρεϊκών, αλλά περισσότερο για μεμονωμένες απόψεις στελεχών.
Για την ώρα, στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος Σεπτεμβρίου και στην προγραμματική συνδιάσκεψη του Νοέμβρη. Στη Χ. Τρικούπη «τρέχουν» να ξαναφτιάξουν την οργάνωση του κόμματος. «Πήραμε μια ανάσα από τον Τσίπρα που τον έπεισαν να μην εκλεγεί από τη βάση», παραδέχονται έμπειρα στελέχη και θέτουν τον χρονικό πήχη: «Το στοίχημα είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε φτιάξει οργάνωση. Και θα τα καταφέρουμε σε μεγάλο βαθμό. Αν όχι, αυτό θα είναι κακό για όλους μας».
«Μας πολεμούν τα ΜΜΕ»
Δεν παραλείπουν, τέλος, να πουν ότι το συγκεκριμένο θέμα «ανέβηκε» από ΜΜΕ που διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Κάθε μέρα έχουν στασίδι ο Γερουλάνος, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Ξεκαλάκης. Εκαναν το ίδιο focus στον ΣΥΡΙΖΑ όσο έκαναν με το ΚΙΝΑΛ;», λένε στη Χ. Τρικούπη, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακή στοχοποίηση» του κόμματος. «Ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τον δικό του δράκο, τον Τσίπρα. Θέλουν να τελειώσουν εμάς για να μείνουν οι δυο τους στο πολιτικό σκηνικό», αναφέρουν στο ΚΙΝΑΛ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μιλάει
Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δείχνει να θέλει να μιλήσει δημόσια, προσώρας. Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός στη διαδρομή του έχει δείξει ότι «δεν έχει ανάγκη από λαγούς», ό,τι έχει να πει το λέει μόνος του. Και είναι πολύ έμπειρος για να γνωρίζει ότι δεν έχει δική του «συνιστώσα» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι πιο πιστοί του συνεργάτες, Φίλιππος Σαχινίδης και Μιχάλης Καρχιμάκης, δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Ετσι, ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει «ήσυχος» -μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν βγαίνει τώρα μπροστά
Εμπειρος βουλευτής προβλέπει ότι, αν υπάρξει αμφισβήτηση, όλο αυτό θα καταλήξει σε εκλογή αρχηγού. «Αν αμφισβητηθεί η Φώφη, στο τέλος θα καταλήξουμε σε εκλογή προέδρου», λέει. Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι είναι πραγματικό το θέμα αμφισβήτησης της Γεννηματά. «Ο Γερουλάνος θέλει να πάρει το ΠΑΣΟΚ "με τα χρέη του", ο Νίκος Παπανδρέου δεν είναι βέβαιο και όλοι περιμένουν τον Ανδρουλάκη τώρα», λέει.
Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται πίσω από όλη αυτή τη συζήτηση και αυτόν «κάρφωνε» η Γεννηματά.
Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, που είχε κατέβει απέναντι στη Φώφη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και ήρθε δεύτερος, μίλησε πριν από τις εκλογές, μίλησε και μετά -μέσα στα όργανα- αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος σε αυτή τη φάση να «βγει μπροστά».
Εχει καταθέσει την άποψη ότι το 8,1% που πήρε το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές δεν είναι καλό ποσοστό, σε σύγκριση φυσικά με το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ, και πως «δεν καλύπτει τις προσδοκίες μας».
Στελέχη που απηχούν τις απόψεις του εκτιμούν ότι η κίνηση Γεννηματά να αναδείξει σε κεντρικό θέμα στην επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη το εσωκομματικό ήταν λάθος και δείχνει μεγάλο άγχος και ανασφάλεια. Φυσικά, δεν παραδέχονται τα περί «σχεδίου» και μηχανορραφιών» ή «παπανδρεϊκών συνεννοήσεων». «Βλέπουν φαντάσματα στη Χ. Τρικούπη», λέει ένα από τα στελέχη που συνομιλεί με τον ευρωβουλευτή. Το ίδιο πρόσωπο αναφέρει πως ο Ανδρουλάκης ξέρει ότι στην κατάσταση που έχει φτάσει το ΚΙΝΑΛ μια λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία. «Θα μιλάει όταν χρειάζεται, θα λέει την άποψή του με ευπρέπεια, θεσμικό τρόπο και υπευθυνότητα. Απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα σοβαρότητα και… προδέρμ». Η Γεννηματά δεν μπορεί να αποφύγει το ερώτημα: «Αν γίνουν εκλογές σε δύο χρόνια, πώς θα πάμε; Καλύτερα ή χειρότερα;», λέει έτερος συνομιλητής του Ν. Ανδρουλάκη, δίνοντας το στίγμα του χρονικού ορίζοντα. Εκτιμά επίσης ότι θα πρέπει η Γεννηματά να καλέσει στην Κεντρική Επιτροπή τον Π. Γερουλάνο αλλά και τον Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος δεν είναι μέλος της, αλλά πήρε 140.000 ψήφους, για να γίνει μια σοβαρή κουβέντα που θα λύνει τα ζητήματα.
Τι ψάχνει ο Νίκος Παπανδρέου
Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ δεν εξελέγη ευρωβουλευτής, ερχόμενος τρίτος, πίσω από Καμίνη και Εύα Καϊλή. Ωστόσο, προφανώς λόγω ονόματος αλλά και του κλίματος που εισέπραξε στην προεκλογική εκστρατεία, μιλά ανοικτά για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Καταλαβαίνει τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις, αλλά επιμένει. Παράλληλα ανοίγει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος το καταστατικό του που ορίζει εκλογές από τη βάση. «Δεν αρκεί να λέμε ότι πριν από δύο χρόνια είχαμε ψηφοφορία στο ΚΙΝΑΛ. Γιατί να μην έχουμε μια ωραία, ανοιχτή διαδικασία που μπορεί να ανεβάσει το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσει τον κόσμο;», λένε συνομιλητές του Νίκου Παπανδρέου, θέλοντας να επισημάνουν ότι δίνει περισσότερη έμφαση στις ανοιχτές εκλογές απ' ό,τι στο θέμα της ονομασίας.
Ο Παύλος Γερουλάνος αμφισβητεί
Ο Παύλος Γερουλάνος δεν βγήκε στο «μεϊντάνι» τώρα: Ολοι παραδέχονται ότι λέει τα ίδια πράγματα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, φαίνεται να έχει ηγετικές φιλοδοξίες μετά την αξιοπρεπή εμφάνιση που έκανε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το ΚΙΝΑΛ. Ζητά συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά διαμαρτύρεται ότι δεν υπάρχουν διαδικασίες.
«Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με διορισμένη ΚΟΕΣ», λέει σε συνομιλητές του, εξηγώντας ότι απαιτείται πίεση. «Υπάρχει πολλή αμφισβήτηση. Η διαδικασία είναι “κλειδωμένη” υπέρ της Φώφης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα».
Θεωρεί ότι η Φώφη Γεννηματά έκανε πολύ μεγάλο λάθος «θυσιάζοντας» την ευκαιρία να βγει εμπροσθοβαρώς την 3η του Σεπτέμβρη, αντί για μια ομιλία που αφιέρωσε στα εσωκομματικά τροφοδοτώντας την εσωστρέφεια. «Δείχνει ανασφάλεια», σχολιάζει σε συνομιλητές του.
«Αυτά τα λες στην Κεντρική Επιτροπή ή στο Πολιτικό Συμβούλιο. Δεν χάνεις την ευκαιρία της 3ης Σεπτέμβρη να ασχολείσαι με τον Γερουλάνο, τον Παπανδρέου, τον Ανδρουλάκη. Αυτά κάνουν τη Φώφη να μοιάζει μικρή και αδύναμη», συμπληρώνει στέλεχος κοντά στον Π. Γερουλάνο.
Ο ίδιος σε συνομιλητές του τονίζει: «Εγώ είμαι το μικρότερο πρόβλημα της Φώφης. Από μένα δεν ανησυχεί. Ο Ανδρουλάκης είναι ήσυχος, ο συνδυασμός Νίκου και Γιώργου Παπανδρέου είναι επικίνδυνος γι’ αυτούς. Φοβούνται ότι ο Νίκος είναι "μπροστάρης" του ΓΑΠ».
Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί ότι δεν μιλάει για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Προτάσσει την ανάγκη για εκπόνηση θέσεων και προτάσεων, και μπόλιασμα με νέο πολιτικό προσωπικό, από πραγματικά δημοκρατικό συνέδριο. «Αν χρειαστεί τότε να μιλήσεις για τα σύμβολα, αλλά αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου δεν χρειάζεται καν να μιλήσεις για σύμβολα» σημειώνει.
Προσθέτει μάλιστα ότι η «κούρσα» διεξάγεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον κόσμο, το ΚΙΝΑΛ -λόγω παρακαταθήκης ΠΑΣΟΚ- έχει το αξιακό πλαίσιο. Και μπορεί ο κόσμος να έχει τη σημασία του, αλλά η μάχη δεν είναι τελειωμένη. Μακροπρόθεσμα οι αξίες έχουν σημασία».
Παπανδρεϊκοί: Ας πρόσεχε η κοπέλα
«Ας πρόσεχε η κοπέλα» λένε με χαιρεκακία ορισμένοι παπανδρεϊκοί αναφερόμενοι στη Φώφη Γεννηματά και στην κόντρα που άνοιξε. Θεωρούν ότι υπάρχει γενικευμένη κατακραυγή κατά της Φώφης Γεννηματά στη βάση. «Εχει μηδενική αποδοχή, διέσπασε συμμάχους», λένε. Εγκαλούν τη Φ. Γεννηματά και το επιτελείο της ότι δεν έχουν σαφή στρατηγική, ενώ εκτιμούν ότι ο Παύλος Γερουλάνος, αν και δεν φρόντισε να δημιουργήσει πανελλαδικό δίκτυο, θέλει να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αλλά «θα πάρει και τα χρέη του κόμματος». Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι έκανε λάθος η Γεννηματά να το θίξει θυμίζοντας τα χρέη του άλλοτε κραταιού κόμματος. Αρνούνται φυσικά ότι πίσω από τον ντόρο είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και πως οι «ιαχές» του Νίκου είναι προσωπικές του απόψεις και δεν εκφράζουν τον πρώην πρωθυπουργό. Οσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, εκτιμούν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να μαζέψει 100 μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για να θέσει θέμα ηγεσίας, αλλά δεν το κάνει.
Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ που δεν ανήκει σε κάποια τάση επισημαίνει πως τα στελέχη που έμειναν στα δύσκολα και δεν εξαγοράστηκαν από καρέκλες εξουσίας αποτελούν το διαβατήριο του Κινήματος Αλλαγής για το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» που διατυμπάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια.