Να ερμηνεύσει όλα τα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας και της επικαιρότητας από τη δική του πλευρά, επιχείρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την χθεσινοβραδινή του τηλεοπτική συνέντευξη στο Open tv και τη Νίκη Λυμπεράκη.
Έγινε ωστόσο σαφές, από τη χθεσινοβραδυνή παρουσία του, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια αντιπολιτευτική τακτική θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Θα είναι εξεγερμένος διαδηλωτής ή συστημικός παίκτης; Διότι για μεν την πορεία του Πολυτεχνείου, την αλλαγή του ποινικού κώδικα, τις μολότοφ, την ασφάλεια ο κ. Τσίπρας φάνηκε επιθετικός και με ακραία συνθήματα, ενώ για το προσφυγικό και το φορολογικό έδειξε διατεθειμένος να στηρίξει τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Επιθετικός για τα θέματα ασφάλειας
Ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες κατέκρινε με οξύ ύφος τις επιχειρήσεις της αστυνομίας και την εξουδετέρωση «οπλοστασίων» εντός και εκτός των πανεπιστημίων (που είχαν ως αποτέλεσμα να μην σημειωθούν επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο και να εξουδετερωθούν άμεσα οι όποιες απόπειρες μετά το τέλος της, στα Εξάρχεια) και μιλούσε για «ακραία και αντιδημοκρατική αστυνομοκρατία». Στο ίδιο ύφος, ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξή του απέδωσε την άνευ επεισοδίων πορεία της Κυριακής, στο ότι αυτή είχε γενικό αντικυβερνητικό χαρακτήρα «επειδή το δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει κινητοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας -και ιδιαίτερα της νεολαίας».
Τόνισε, μάλιστα, ότι το «δόγμα» αυτό το εφαρμόζει η κυβέρνηση, όχι μόνο λόγω ακραίας δεξιάς ιδεολογίας και πρακτικών της, αλλά και εν είδει αντιπερισπασμού απέναντι στην αδυναμία της να διαχειρισθεί το προσφυγικό πρόβλημα.
Σχετικά με τα Εξάρχεια, είπε ότι είναι γκετοποιημένη περιοχή και πως με αυτή τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα υπάρξει όξυνση και υποστήριξε ότι είναι πολύ φτηνό να επιχειρείται προσπάθεια πολιτικής κερδοσκοπίας πάνω σε τέτοια ζητήματα. Υποστήριξε, επίσης, ότι η βαριά εγκληματικότητα σήμερα έχει αυξηθεί.
Επιπλέον, χαρακτήρισε «γελοία» την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για τις μολότοφ, λέγοντας ότι ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα και πως με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, αν κάποιοι νεαροί κρατούν μολότοφ, θα τις ρίξουν. Κατά τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι "μπαχαλάκηδες" που φορούν γραβάτες και κοστούμια».
«Η πορεία, δεν είναι… μαραθώνιος»
Για την δική του συμμετοχή στην πορεία και την πρόωρη αποχώρησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε αμήχανος. Εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι «μαραθώνιος, για να τερματίσεις», εξηγώντας για ποιο λόγο δεν πήγε μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι «ως πρωθυπουργός δούλεψα για την καλυτέρευση των σχέσεων με τις ΗΠΑ». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «εγώ πήγα στο Πολυτεχνείο ως πρωθυπουργός, κατέθεσα στεφάνι ως πρωθυπουργός, αλλά δεν μετείχα παλαιότερα στις πορείες, καθώς αυτές είχαν αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα» (σε αντίθεση με την φετινή που ήταν… αντικυβερνητική…) και δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα με την παρουσία του.
Τι είπε ο Τσίπρας για Novartis
«Αν είχαμε στήσει την υπόθεση Novartis, θα πήγαινε ο Τζανακόπουλος στον Άρειο Πάγο;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρθηκε ως ... Αρσακειάδα. «Δεν γνωρίζαμε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να πάρει από πάνω του την ευθύνη για την στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων, δίχως-φυσικά- να επεκταθεί στα όσα ο ίδιος ως πρωθυπουργός, αλλά και υπουργοί του, τους κατηγορούσαν σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός Βουλής. Παράλληλα, κάλυψε για μια ακόμη φορά τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, επιμένοντας ότι η Novartis είναι ένα σκάνδαλο «εκμαυλισμού γιατρών, δημοσιογράφων και πολιτικών».
Τσίπρας για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Παίρνοντας ως αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, (το οποίο, πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης έχει απορρίψει ως παραπλανητικό και έχει ζητήσει από την εφημερίδα να ανασκευάσει), επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εγκληματιών του «λευκού κολάρου», όπως ανέφερε. Χαρακτήρισε ακόμη ως «γελοίο πρόσχημα» την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για τις μολότοφ, λέγοντας ότι ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα.
«Η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι "μπαχαλάκηδες" που φορούν γραβάτες και κοστούμια και ευθύνονται για τα θαλασσοδάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...»
Πολιτικοί κύκλοι, πάντως, σχολίαζαν αργά χθες με ενδιαφέρον ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί μεν ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Νόμο είχαν αφορμή μόνο την αυστηροποίηση των ποινών για πράξεις βίας («δεν έγιναν για τις μολότοφ...»), αλλά δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί από τους συλληφθέντες πρόσφατα τρομοκράτες, όπως και μπαχαλάκηδες, αποδείχθηκε ότι είχαν καταδικασθεί και αφέθησαν ελεύθεροι χάρη στην μετατροπή των αδικημάτων τους, με τις αλλαγές ΣΥΡΙΖΑ στους ποινικούς κώδικες, από κακουργήματα σε πλημμελήματα…
Αντίθετος με 151 για τον ΠτΔ
Για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ, για να εκλέγεται με 120 ψήφους. Επιχειρείται ευτελισμός του θεσμού από την κυβέρνηση, είπε, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης και του ίδιου του Προκόπη Παυλόπουλου από την κυβέρνηση. Όσον αφορά στην ονοματολογία για τον ΠτΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «με ενοχλούν αυτά τα "καλλιστεία". Δεν είναι κριτήριο αν συμφωνούσαμε πάντοτε, αλλά ο Παυλόπουλος τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Ξέχασε», όμως, ότι αν κατά την προεδρική εκλογή δεν συγκεντρωθούν, τελικά, ούτε 151 ψήφοι, αυτό σημαίνει ότι η (εκάστοτε) κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και αναγκαστικά η χώρα οδηγείται σ’ εκλογές.
Συναινετικός για προσφυγικό και φορολογικό
Οσον αφορά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, (για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα), ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ΝΔ προεκλογικά παραπλάνησε με το προσφυγικό» και ασκούσε στείρα αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπογράμμισε ότι «παρά τις "ατσαλιές" της σημερινής κυβέρνησης στην διαχείριση του προβλήματος, πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά και αυτή η πολιτική πρέπει να στηριχτεί».
Συναινετικός και θεσμικός φάνηκε, επίσης, ο κ. Τσίπρας και για τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο και συμπλήρωσε πως «ό,τι θετικό φέρνει η κυβέρνηση θα το ψηφίσουμε, παρά το γεγονός ότι θα κάναμε άλλες επιλογές όπως είχαμε προαναγγείλει για παράδειγμα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και όχι στοχευμένες παρεμβάσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση».
Τσίπρας: Θα εκλεγώ στο Συνέδριο…
«Δυστυχώς, δεν εισπράττω κλίμα διαδοχής στο κόμμα…», απάντησε χαμογελώντας ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση, αναφέροντας παράλληλα (ως προς το εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αν χάσει τις επόμενες εκλογές) πως, «δεν έχει παντρευτεί τη θέση του προέδρου και πως δεν λειτουργεί με τη λογική ότι θα είναι ισόβιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς το επίμαχο ζήτημα για το εάν ο Πρόεδρος θα πρέπει να εκλέγεται από το Συνέδριο του κόμματος (το οποίο «πιστεύει ότι θα γίνει γύρω στο Πάσχα...») ή από την βάση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «διαφώνησε με ένα μοντέλο εκλογής από μια απροσδιόριστη βάση και διαφωνεί κάθετα με ένα μοντέλο «ανοικτή βάση-μπάτε σκύλοι αλέστε».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι μια εύλογη συζήτηση που «πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα στο προσεχές συνέδριο για από εδώ και στο εξής. Εγώ θα εκλεγώ από το συνέδριο σε αυτή τη φάση. Όταν η βάση θα έχει συγκεκριμένα μέλη, τότε είναι ένα αίτημα που εγώ το βλέπω με συμπάθεια και πρέπει να δώσουμε την αίσθηση σε όσους συμμετέχουν στην κομματική διαδικασία, ότι τους θέλουμε συνδιαμορφωτές».
Του χάλασε τη συνέντευξη η γκάφα με την Ντόιτσε Βέλλε
Ωστόσο, μια άτυχη στιγμή, κατά τη συνέντευξή του στο βραδινό δελτίο του Open, και μια ιστορική γκάφα θόλωσαν τα μηνύματα που ήθελε να εκπέμψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας προκειμένου να δώσει έμφαση στην κριτική του στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για υπερδεξιούς υπουργούς και επαναλαμβάνοντας τα περί δόγματος “νόμος και τάξη”, με αφορμή τις επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας, υπέπεσε σε ένα σοβαρό ολίσθημα, λέγοντας για την Deutsche Welle στην Κατοχή. Η Deutsche Welle είναι γερμανικό μέσο ενημέρωσης, άρα δεν υπήρχε περίπτωση οι αντιστασιακοί στην Ελλάδα να άκουγαν αυτό το ραδιόφωνο το οποίο άρχισε να εκπέμπει το 1953. Deutsche Welle οι αντιστασιακοί Έλληνες άκουγαν στη διάρκεια της χούντας, όχι της γερμανικής κατοχής.