«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα», δήλωναν διπλωματικές πηγές πριν την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική διπλωματία ανταποκρίθηκε στις ξαφνικές αλλαγές του προγράμματος αλλά και στη μη αναμενόμενη πρόσκληση για συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και με τον Τούρκο Πρόεδρο, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Τουρκία.
Παρά τον αναβαθμισμένο χαρακτήρα της συγκεκριμένης επίσκεψης, τα πράγματα δεν εκτυλίχθηκαν ακριβώς ομαλά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και ο πιο τολμηρός Έλληνας διπλωμάτης θα φανταζόταν το μπρα ντε φερ που εκτυλίχθηκε ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Και δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο το κλίμα που είδαμε όλοι στους τηλεοπτικούς μας δέκτες άλλαξε όταν Δένδιας και Τσαβούσογλου –φίλοι από παλιά όπως είπαν και οι δύο– δείπνησαν μαζί στο τιμητικό «ιφτάρ».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας ξεδίπλωσαν δημοσίως –κάτι που δεν συνηθίζεται– όλη τη βεντάλια των ελληνοτουρκικών διαφορών. Μειονότητες, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό, Προσφυγικό, ευρωτουρκικές σχέσεις, Αγία Σοφία.
Η συνέντευξη Τύπου θύμισε ελαφρά την τελευταία επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, όταν κατά τη συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο Προκοπή Παυλόπουλο, οι δύο αρχηγοί κρατών έθεσαν μια σειρά από θέματα που αφορούσαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι τους Γκιουλενιστές.
Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, τόσο ο Νίκος Δένδιας, όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διατύπωσαν τις θέσεις των χωρών τους, σε έναν διάλογο που αν και φαινόταν ατέρμονος ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός. Ελλάδα και Τουρκία έχουν πολύ μεγάλες διαφορές και μεγάλη απόσταση να διανύσουν, προκειμένου να τις επιλύσουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο. Όσο δύσκολο κι αν είναι για τις δύο χώρες αποτελεί μονόδρομο να βρουν συμβιβαστικές λύσεις και διεξόδους. Με τη σημερινή επίσκεψη Δένδια, μετά από μια ιδιαίτερα οξυμένη χρονιά στις σχέσεις των δύο χωρών, έγινε ένα δύσκολο, αλλά πρώτο βήμα. Αν πίσω από τη σημερινή δημόσια αντιπαράθεση, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα γίνει αυτό, καλώς. Αν όχι το μόνο βέβαιο είναι ότι θα επανέλθουμε σε περιόδους έντασης.