Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης.
Νωρίτερα το πρωί και σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους, ρωτήθηκε για τα σενάρια διαδοχής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, που το τελευταίο διάστημα έχουν «φουντώσει». Και για πρώτη φορά τοποθετήθηκε.
Στο Μετόχι του Βελβεντού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ρωτήθηκε αν θα είναι η τελευταία του επίσκεψη του με την ιδιότητα του Προέδρου. «Ο Θεός ξέρει» απάντησε.
Τότε ένας από τους δημοσιογράφους προσέθεσε: «Και ο Κυριάκος κύριε πρόεδρε» με τον Προκόπη Παυλόπουλο να συμπληρώνει χαρακτηριστικά «Και πάλι μόνο ο Θεός». Και προχώρησε, αποφεύγοντας έτσι περισσσότερες και πιο επίμονες ερωτήσεις.
Παυλόπουλος: «Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει»
«H Ελλάδα διαμηνύει, αδιαλείπτως, προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση, στη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Βελβεντού Κοζάνης, τονίζοντας, επίσης, την ανάγκη αρραγούς ενότητας των Ελλήνων.
Απευθυνόμενος στην Ε.Ε, τις ΗΠΑ, και το ΝΑΤΟ ο ΠτΔ δήλωσε: «Οι διεθνείς συμμαχίες που έχει συμπήξει η Ελλάδα στην περιοχή μας και οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι «αν χρειαστεί και μόνη της η Ελλάδα θα φέρει εις πέρας το ρόλο της ως εγγυητής της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς νομιμότητας».
Ως προς την Ευρωπαϊκή ένωση ο ΠτΔ σημείωσε ότι «ότι πρέπει να γνωρίζει πως ο αγώνας της Ελλάδας αφορά και δικά της ζωτικά θέματα, ιδίως ως προς το έδαφος, τα σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και έχει υποχρέωση να τα υπερασπίζεται».
Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «έχουν χρέος ν’ αναγνωρίσουν και να συνυπολογίσουν εμπράκτως, απέναντι σε μια Τουρκία που «"ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας", πως η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει σταθερός και συνεπής σύμμαχος, και σε διμερές επίπεδο και σ’ επίπεδο ΝΑΤΟ. Άρα, έχουν χρέος να πράξουν αναλόγως όταν η Τουρκία παραβιάζει καταφώρως το Διεθνές Δίκαιο, με πρόσφατο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρχει αρραγής ενότητα των Ελλήνων για να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις και τους κινδύνους, ιδίως δε να υπερασπιστούν τα εθνικά θέματα και τα εθνικά δίκαια, κατ’ εξοχήν αυτά που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο συνεπής ως προς την τήρηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, ώστε ακόμη και τα εθνικά της θέματα, κατ’ εξοχήν δε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις της με την Τουρκία, τα υπερασπίζεται αποκλειστικώς και μόνο στην βάση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο αυτό ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά, δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκάλυπτα, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ως δείγματα γραφής των παραβιάσεων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου από την Τουρκία ανέφερε:
- Τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στη Συρία.
- Τη στάση της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, η οποία, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει και την σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Τη στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα σύνορά, την επικράτειά μας και την ΑΟΖ, που είναι ταυτόχρονα σύνορα, επικράτεια και ΑΟΖ της Ε.Ε. Ακραίο χαρακτηριστικό παράδειγμα της τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο, κατά διεθνή μάλιστα ομολογία, είναι διάτρητο και θεσμικώς ανυπόστατο.