Μια δήλωση της Φώφης Γεννηματά για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας -και μάλιστα μια ημέρα μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.
Μιλώντας σε κομματικά στελέχη, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να προχωρήσει μόνος του στα εθνικά ζητήματα, τόνισε πως «σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μετά από δέκα χρόνια πόλωσης, διχασμού, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το πολιτικό σύστημα».
Για να ρίξει τη «βόμβα»: «Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης».
Η Γεννηματά δεν «φωτογράφισε» Βενιζέλο, Σημίτη, Παπανδρέου
Σε μια πρώτη, ίσως βιαστική, ανάγνωση η Φώφη Γεννηματά δείχνει να «φωτογραφίζει» συγκεκριμένο πρόσωπο, για παράδειγμα έναν εκ των κ. Βενιζέλου, Παπανδρέου πρωτίστως, που ήταν «παρόντες στα χρόνια της κρίσης», και δευτερευόντως τον Κ. Σημίτη. Αλλωστε, έχει δηλώσει ότι και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ πληρούν τα κριτήρια για να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή της.
Το iefimerida.gr συνομίλησε με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να διευκρινίσουν πού στόχευε η Φώφη Γεννηματά με αυτή τη δήλωση.
«Το μήνυμα απευθυνόταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν σημαίνει ότι όποιον προτείνει από την ευρύτερη παράταξη, εμείς θα πούμε αυτομάτως "ναι"», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Ποιους απέκλεισε η Φώφη Γεννηματά
Ουσιαστικά η Φώφη Γεννηματά θέλησε να περιορίσει τον κατάλογο των ονομάτων στα οποία θα συγκατένευε και να αποκλείσει πρόσωπα. Για παράδειγμα, φαίνεται να διαμηνύει στον πρωθυπουργό ότι -για διαφορετικούς λόγους- δεν θα συναινούσε στη Μαρία Δαμανάκη ή στην Άννα Διαμαντοπούλου.
Φαίνεται πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έχει στο μυαλό της συγκεκριμένη λίστα ονομάτων τα οποία θα ήθελε να προταθούν από τη ΝΔ για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρύτερη συναίνεση.
Γνωρίζει κάτι περισσότερο η Φώφη Γεννηματά για το πρόσωπο που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης; «Όχι, κατηγορηματικά», διαβεβαιώνουν στενοί της συνεργάτες. Αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα στους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα. Ωστόσο, από τη Χαριλάου Τρικούπη συμπληρώνουν: «Μας έκανε εντύπωση μάλιστα και το γεγονός ότι δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τον ΠτΔ αλλά και για το γεγονός ότι επέλεξε να προχωρήσει στον εκλογικό νόμο, χωρίς αλλαγές, αναγνωρίζοντας ότι διαφωνούμε. Ισως αυτό κάτι να δείχνει για τις προθέσεις του».
Οι υποψίες για τη στάση του ΚΙΝΑΛ
Υπενθυμίζεται ότι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει δηλώσει ότι αποσυνδέει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, δημιούργησε σε αρκετούς την «υποψία» ότι ένα «όχι» στον εκλογικό νόμο μπορεί να σημαίνει «ναι» στο πρόσωπο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, υπονοώντας τη στάση του Κινήματος Αλλαγής.
Με άλλα λόγια, οι καχύποπτοι πιστεύουν ότι η Φ. Γεννηματά έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό για το πρόσωπο του ΠτΔ, τον οποίο και θα υπερψηφίσει, και ως αντίβαρο θα καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο.
Ωστόσο, από τη Χ. Τρικούπη διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Αρκούνται να υπενθυμίζουν τις προϋποθέσεις που έθεσε μέσω της συνέντευξής της στο iefimerida.gr η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ για να ψηφίσει Πρόεδρο: Να προέρχεται από την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και όχι από την παράταξη της ΝΔ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φ. Γεννηματά προτίθεται να συναινέσει στο πρόσωπο του ΠτΔ που θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης -κάτι που μένει να αποδειχθεί. Αν ισχύει, σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό θα προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η ονοματολογία καλά κρατεί
Οπως έγραφε πάντως χθες, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, το iefimerida.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα επιλέξει για ΠτΔ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη καταλήξει στο όνομα που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Πηγές αναφέρουν ότι ο υποψήφιος θα είναι άνδρας -αν και επισήμως τίποτα δεν επιβεβαιώνεται.
Επιπλέον υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη βολιδοσκοπήσει το συγκεκριμένο πρόσωπο και εκείνο έχει αποδεχθεί την τιμητική πρόταση. Κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να έχει απομακρυνθεί οριστικά το ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου ως Πρόεδρος ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η περίπτωση του Κώστα Καραμανλή έχει αποκλειστεί, αφού ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ, ταυτόχρονα, δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά επί του θέματος.
Ποιοι «παίζουν»
Φυσικά, η ονοματολογία καλά κρατεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Οι πληροφορίες -που φυσικά δεν έχουν επιβεβαιωθεί- αναφέρουν ότι «παίζουν» ως επικρατέστερα τα ονόματα των Τάσου Γιαννίτση, Νίκου Αλιβιζάτου, Λουκά Παπαδήμου, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Σταύρου Δήμα.
Ο Τάσος Γιαννίτσης, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας υποψηφιότητας ιδανικής τόσο για Μητσοτάκη όσο και για Γεννηματά. Είναι πολιτικό πρόσωπο, διαθέτει ευρεία, διακομματική αποδοχή, προέρχεται από την Κεντροαριστερά, είναι γνώστης των εθνικών θεμάτων έχοντας διατελέσει αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ήταν "παρών" στην κρίση, έχοντας υπηρετήσει ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, έχει συνδεθεί με το "καλό ΠΑΣΟΚ" ενώ εκπέμπει το στίγμα του εκσυγχρονιστή. Μπορεί η μεταρρύθμισή του για το ασφαλιστικό να μην έφτασε ως το τέλος, αλλά άφησε παρακαταθήκη.
Οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Δήμας προέρχονται από την παράταξη της ΝΔ και η Φ. Γεννηματά δεν θα τους ψηφίσει -άσχετο αν το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου είχε στηρίξει Δήμα το 2014. Επίσης και ο Ν. Αλιβιζάτος είναι θεωρητικά στην γκάμα των υποψηφίων που δεν θα μπορούσε εύκολα να αρνηθεί η Φ. Γενηματά, όπως και ο πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.
Το πρωί της Παρασκευής επικράτησε έντονη φημολογία ότι η πρόταση Μητσοτάκη για ΠτΔ θα είναι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάτι που, πάντως, διαψευδόταν αρμοδίως.