Μηνύματα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου περιελάμβανε η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους πολίτες και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας να δίνει τη δική του μάχη, δεν επιθυμεί να μπει σε μια μικροπολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση αλλά θέλει το κόμμα του να συμβάλει έτσι ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. “Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη γιατί δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά την κοινωνία. Είναι όμως νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το αν θα πετύχουμε. Ωστόσο είναι θετικό ότι έχουμε χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους, σε σύγκριση με άλλες χώρες”, ήταν η απάντηση του στην ερώτηση πώς κρίνει τις κινήσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε, με συνεχείς αναφορές, να αναδείξει τη σημασία “της μεγάλης παρακαταθήκης της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, όπως είπε, του “μαξιλαριού ασφαλείας” καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αυτό το απόθεμα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στη μάχη να μην εισέλθει η οικονομία σε μεγάλη ύφεση λόγω του κορωνοϊού.
Τα βασικά μηνύματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ήταν:
α) Συναίνεση δεν σημαίνει και σιωπή: Ο τέως πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η συναινετική του στάση δεν σημαίνει και απουσία κριτικής στην κυβέρνηση. Εστίασε περισσότερο στο οικονομικό πρόγραμμα κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι “επιδοτεί την ανεργία ενώ σε όλη την Ευρώπη επιδοτείται η εργασία” και άσκησε δριμεία κριτική για τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
β) Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι απαραίτητη να προχωρήσει άμεσα σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης και ρευστότητας των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αργότερα να χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα και πιθανώς νέο Μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο υπογραμμίζοντας ότι η χώρα και η κοινωνία δεν αντέχει άλλες τέτοιες περιπέτειες και κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το “μαξιλάρι ασφαλείας” αλλά και την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών.
γ) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το κόμμα του ασκεί υπεύθυνη και θεσμική αντιπολίτευση και αναμένει αντίστοιχη συμπεριφορά και από την κυβέρνηση. Σχολίασε ότι ανέμενε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει “με μεγαλύτερη σοβαρότητα και λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις της αντιπολίτευσης” και χαρακτήρισε "αδιανόητο" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο "κάνοντας εσκεμμένη σύγχυση με τους αριθμούς", λες και είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών "κανένα μαθητούδι του πρώτου έτους της ΑΣΟΕΕ”. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε σύγκριση με τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκε σε κρίσιμα ζητήματα η Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ πιο υπεύθυνη στάση.
Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, είχε και μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος του:
α) “Άδειασε” με μεγάλη σαφήνεια τόσο τον Θανάση Καρτερό όσο και τον Παύλο Πολάκη για τις επιθέσεις κατά του Σωτήρη Τσιόδρα. “Δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα, ασκώ κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης”, ήταν η απάντηση του στις σχετικές ερωτήσεις, σχολιάζοντας, όμως, ότι ο Παύλος Πολάκης έσπευσε από την πρώτη στιγμή να συναντήσει τον κ. Κικίλια προκειμένου να βοηθήσει. Αναφορικά, δε, με τη στάση στελεχών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο “θα λογαριαστούμε μετά”, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι αυτό η προτεραιότητα, κάλεσε να μην μεγιστοποιούνται επί μέρους περιστατικά και τόνισε ότι η γενική εικόνα του κόμματος του είναι άλλη.
β) Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ξεκάθαρα ότι ο “νέος ΣΥΡΙΖΑ” θα πορευτεί στο δρόμο της αντιπολίτευσης με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Επέμεινε στο ότι το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα είναι πλήρως κοστολογημένο ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός να συζητήσει με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και με την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Η συγκεκριμένη στάση είναι συνέχεια του χαρακτήρα αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο ζήτημα του Έβρου όσο και σε αυτό του προσφυγικού στα νησιά.
γ) Δύο φορές ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να μπει σε συζήτηση για εκλογές. Ήταν σαφής αφενός ότι δεν είναι η ώρα για τέτοιους σχεδιασμούς και αφετέρου ότι η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι ακόμα νωπή.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές τις επόμενες μέρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον υπαρξιακών πλέον αποφάσεων ενώ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Ιταλία του 2020 θα πράξει ο, τι έπραξε η Ελλάδα του 2015”.