Στις αρχές Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, μέσω συνέντευξης, τη σύσταση της «αντι- Επιτροπής Πισσαρίδη».
Στην ίδια συνέντευξη, στο ieidiseis.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού κατακεραύνωσε την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επιχειρεί, μέσω των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη, να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για να επαναφέρει μνημονιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωνε την πρωτοβουλία του για σύσταση «αντι-Επιτροπής Πισσαρίδη» του ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε κομβικό ρόλο για την Λούκα Κατσέλη.
«Έχω ήδη ζητήσει από τη Λούκα Κατσέλη να μου φέρει μια πρόταση – σχέδιο, για να οργανώσουμε αυτόν τον πλατύ και ανοιχτό διάλογο με τη κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της. Θα τη θέσω υπόψη των συλλογικών μας οργάνων, ώστε να στελεχώσουμε τις σχετικές ομάδες εργασίας τόσο με στελέχη του κόμματος όσο και με ευρύτερους επιστήμονες. Και πιστεύω ότι θα κάνουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά, ώστε μόλις αναλάβουμε ξανά, να είμαστε έτοιμοι να καταργήσουμε και να αντικαταστήσουμε ξεπερασμένες και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με αυτές που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία για να αναπτυχθεί δίκαια και ισόρροπα. Με ένα ολιστικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και ψηφιακής μετάβασης», σημείωνε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρωτοβουλία Τσίπρα η πρόταση για Κατσέλη
Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο της Λ. Κατσέλη δημιούργησε την εντύπωση ότι επρόκειτο για κίνηση του Αλέξη Τσίπρα που επιχειρούσε να «καπελώσει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και να δώσει τα ηνία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κ. Κατσέλη. Μάλιστα, ορισμένοι ενέταξαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στην εσωκομματική σύγκρουση που έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα.
Όπως είχε γράψει το iefimerida.gr αν και η συγκεκριμένη κίνηση ήταν πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και δεν είχε συζητηθεί προηγουμένως σε κάποιο όργανο του κόμματος, η πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούσε τα εσωκομματικά. «Είναι πρωτοβουλία του Τσίπρα, αλλά, όπως είπε, όλα θα περάσουν από τα όργανα του κόμματος για να γίνουν οι επεξεργασίες», έλεγε στο iefimerida.gr συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι όλες οι προτάσεις θα περάσουν από τα όργανα του κόμματος και θα τύχουν επεξεργασίας.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του iefimerida.gr η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα δημιούργησε κλίμα έκπληξης αλλά και δυσαρέσκειας στην εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία, όμως δεν εκφράστηκε με κανέναν τρόπο καθώς άπαντες ανέμεναν να συζητηθεί το θέμα στα συλλογικά όργανα. Η δυσαρέσκεια, μάλιστα, ενισχύθηκε όταν στελέχη της προεδρικής τάσης και ειδικά ο Παύλος Πολάκης όξυνε, το τελευταίο διάστημα, την κριτική του αναφορικά με την οικονομική πολιτική που ακολούθησε ο κ. Τσακαλώτος όσο βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών.
Η Κατσέλη έχει άλλα πλάνα
Φαίνεται, όμως, ότι η Λούκα Κατσέλη είχε άλλα σχέδια στο μυαλό της καθώς σε συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Αλέξη Τσίπρα διευκρίνισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις και δεσμεύεις δεν της επιτρέπουν να προεδρεύσει της Επιτροπής.
«Όπως έγινε γνωστό , ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ Αλέξης Τσίπρας μου ζήτησε να συμβάλω στην σύνταξη μιας πρότασης-σχεδίου για την αξιοποίηση του νέουΤαμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την οργάνωση ενός ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της. Είχα την ευκαιρία χθες να τον συναντήσω στο γραφείο του στη Βουλή και να του καταθεσω υπόμνημα με τις σκέψεις και απόψεις μου, με τίτλο « Για μια Βιώσιμη Οικονομία και Συνεκτική Κοινωνία: προτάσεις για ένα προοδευτικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ». Στο πλαίσιο της συνάντησής μας του διευκρίνησα, ότι επαγγελματικες μου δεσμευσεις και κυριως η θέση μου ως Γενικη Διευθυντρια στην ΕΔΕΜ, δεν μου επιτρέπει να προεδρεύσω της σχετικής Συντονιστικής Επιτροπής, όπως δημοσιεύματα με έχουν εμφανίσει».
Η ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε άτυπη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τρίτης, πάντως, σημειωνόταν: «Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με την Λούκα Κατσέλη.
Προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις που της είχε ζητήσει προ ημερών, σχετικά με την οργάνωση ενός ανοιχτού διαλόγου με τη κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της, για την Αναπτυξιακή Πρόταση του κόμματος, ενόψει και του σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη. Στο πλαίσιο αυτό είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τη σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η Λούκα Κατσέλη θα συνεχίσει να έχει ουσιαστικό συμβουλευτικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό, παρά το γεγονός πως δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που την έφεραν να ηγείται της Επιτροπής δεν ισχύουν, καθότι οι επαγγελματικές της δεσμεύσεις ως γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΜ, δεν της το επιτρέπουν.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει με την «αντι-Επιτροπή Πισσαρίδη» καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι στο πεδίο της οικονομίας θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις το επόμενο διάστημα.