Επιχείρηση πυρόσβεσης των «εσωκομματικών φωτιών» βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ με τις κινήσεις του τελευταίου διαστήματος να δείχνουν απόπειρα συνεννόησης ανάμεσα στις τάσεις της Κουμουνδούρου.
Τρία είναι τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι και να πορευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ήρεμα νερά, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Το πρώτο ήταν το «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, το δεύτερο το ότι δεν θα τεθεί επικεφαλής της «αντι- Επιτροπής Πισσαρίδη» η Λούκα Κατσέλη και το τρίτο το άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην κυριακάτικη «Αυγή».
ΣΥΡΙΖΑ: «Σοκάρει η αντίληψη της ΝΔ για το ασφαλιστικό»
Τσίπρας «παρών»-απών και…αδιόρθωτος!
Η πρώτη κίνηση κατευνασμού έγινε την προηγούμενη Δευτέρα, όταν στη διευρυμένη συνεδρίαση του Προεδρείου της Κ.Ο αποφασίστηκε το «παρών» στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Αν και το κλίμα ανάμεσα στις δύο τάσεις ήταν το προηγούμενο διάστημα ιδιαίτερα δύσκολο, διότι οι «53» είχαν τοποθετηθεί υπέρ της Συμφωνίας με την Αίγυπτο, ανοίγοντας έτσι μέτωπο με τον Νίκο Κοτζιά και τον Παύλο Πολάκη, στη συνεδρίαση άπαντες εμφανίστηκαν συναινετικοί, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει -με απόφαση καταψήφισης – διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία.
Δύο μέρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Λούκα Κατσέλη, όπου συμφωνήθηκε να μην τεθεί επικεφαλής της αντι- Επιτροπής Πισσαρίδη που ετοιμάζει η Κουμουνδούρου. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η Λούκα Κατσέλη απέρριψε την πρόταση Τσίπρα, η κατάληξη της συζήτησης λειτούργησε βοηθητικά και στο πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης καθώς οι «53» είχαν δει στην πρόταση Τσίπρα, απόπειρα παραγκωνισμού του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Η ενωτική παρέμβαση Τσακαλώτου
Προς επίρρωση της βελτίωσης του εσωκομματικού κλίματος ήρθε το χθεσινό άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών με τίτλο «ενωτικά και ριζοσπαστικά». Πρόκειται για μια ενωτική πρωτοβουλία με την οποία ο κ. Τσακαλώτος επιχειρεί να «σβήσει τις φωτιές» που άναψαν με το άρθρο του στις αρχές Αυγούστου στην εφημερίδα «Εποχή».
«Κάποιοι σύντροφοι, πιστεύω καλοπροαίρετα, είδαν τη συνέντευξη με άλλο μάτι και έκριναν σκόπιμο να απαντήσουν δημόσια. Απόλυτα θεμιτό, απόλυτα εντός της λογικής του κόμματός μας, αν και θα προτιμούσα η συζήτηση να είναι πιο οργανωμένη και εμπεριστατωμένη. Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον σ. Παύλο Πολάκη. Συμφωνούμε σε πολλά. Θέλω να τους νικήσουμε επειδή το έχουν ανάγκη ο κόσμος της εργασίας και τα μεσαία στρώματα. Να νικηθεί αυτή η αυταρχική, ταξικά μεροληπτική, νεοφιλελεύθερη, αδιαφανής κυβέρνηση. Να προωθήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη μείωση των ανισοτήτων.
Συμφωνώ σε όσα λέει για τη συμβολή του Αλέξη, του οποίου ο δημόσιος λόγος πραγματικά ήταν ο καθρέφτης των κοινωνικών μας αναφορών και έκανε γκελ στη νεολαία. Συμφωνώ και σε άλλα πολλά.Για όλα αυτά όντως χρειαζόμαστε ένα μαζικό κόμμα που να αντιστοιχίζεται με το 32% (και βάλε). Δεν συμμερίζομαι τους φόβους, κατανοώ τις επιφυλάξεις και τις εγγυήσεις στις οποίες πρέπει να δεσμευτούμε. Η δέσμευση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά:Ενωτικά και ριζοσπαστικά» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος.
Ωστόσο, υπερασπίζεται το έργο του ως υπουργός Οικονομικών και κυρίως την επιλογή για το «μαξιλαράκι ασφαλείας» σημειώνοντας: «Σε άλλα βέβαια δεν συμφωνώ. Το θέμα του «μαξιλαριού» το είχαμε συζητήσει πολύ πριν από τις εκλογές στο κυβερνητικό επίπεδο και είχαν εκφραστεί όλες οι απόψεις. Δεν το συζητήσαμε στο κόμμα και αυτό ήταν λάθος. Αφήσαμε εκτός των άλλων τα κομματικά μας μέλη έκθετα σε ψέματα και διαστρεβλώσεις. Η κριτική που ασκείται εκ των υστέρων ξεχνάει ότι, άσχετα από τα ταμειακά διαθέσιμα, είχαμε πριν και μετά το Μνημόνιο δημοσιονομικούς στόχους -και άρα ήταν οριοθετημένα τα ποσά που θα μπορούσαμε να δαπανήσουμε. Είχαμε όμως τη βούληση τα πλεονάσματα να διατεθούν υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Και τώρα.. ανασχηματισμός και Συνέδριο
Με τις πρώτες φωτιές να έχουν σβήσει λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώνεται στα δύο επόμενα ζητήματα. Πρώτον το αν, πότε και πώς θα γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένες τις μεγάλες δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία. Δεύτερο, ο εσωτερικός «ανασχηματισμός» στην Κουμουνδούρου, ο οποίος περιλαμβάνει αλλαγές στους Τομεάρχες, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Γραφείο Τύπου του κόμματος. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί οι αλλαγές να γίνουν πριν το Συνέδριο καθώς έχουν παρουσιαστεί αρρυθμίες σε μία σειρά από κρίσιμα για το αντιπολιτευτικό έργο πεδία. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα προβεί αρχικώς σε αλλαγές στους Τομεάρχες καθώς, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, θέλει να ενταθεί το «αντιπολιτευτικό μαν-του-μαν».
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα σταθεί στις εσωκομματικές ισορροπίες αλλά θα τοποθετήσει σε θέσεις κλειδιά στελέχη – κυρίως νέα σε ηλικία – τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Σε αυτή τη λογική, άλλωστε, κινήθηκε και στις αποφάσεις του για την αναδιάρθρωση των κομματικών Μέσων, την οποία έχει αναλάβει ο Λευτέρης Αρβανίτης, άνθρωπος που θεωρείται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Δεν πρέπει να προκαλέσει εντύπωση, μάλιστα, αν σε κρίσιμους τομείς τεθούν επικεφαλής άνθρωποι με περισσότερο τεχνοκρατικό προφίλ και λιγότερες «κομματικές περγαμηνές». Παράλληλα, θα ενισχυθεί το Γραφείο Τύπου του κόμματος με τη θέσπιση αναπληρωτή εκπροσώπου. Η θέση πιθανότατα θα καλυφθεί από δημοσιογράφο με τις πρώτες επαφές να έχουν ήδη ξεκινήσει με συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν πρέπει, πάντως, να αποκλειστεί και η αλλαγή στη θέση του εκπροσώπου Τύπου με τον Αλέξη Χαρίτση να αναλαμβάνει σημαντικό παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.
«Ανασχηματισμός», Συνέδριο και προετοιμασία για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας.