ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωκομματική αντιπολίτευση συνασπίστηκε - Η αντίδραση Τσίπρα - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωκομματική αντιπολίτευση συνασπίστηκε - Η αντίδραση Τσίπρα

Τσίπρας και Τσακαλώτος
Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος / Φωτογραφία: INTIME NEWS

Συνεχίζεται η αναδιάταξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα η ενιαία εσωκομματική αντιπολίτευση καταθέτει, για πρώτη φορά, κοινό κείμενο προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Πρόκειται για το πρώτο κείμενο της «Ομπρέλας» η οποία αποτελείται από την τάση των 53+, τα παραδοσιακά στελέχη του κόμματος Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη, Παπαδημούλη αλλά και στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας και η Εφη Καλαμαρά που ανήκαν μέχρι πρόσφατα στους «Προεδρικούς» αλλά τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε συνεννόηση και συνεργασία με την εσωκομματική αντιπολίτευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γνωρίζοντες καλά την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερη βαρύτητα στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλωστε μια ματιά στις υπογραφές κάτω από το κείμενο που κατατέθηκε είναι ικανή για να καταλάβει κανείς τη σημασία του συγκεκριμένου κειμένου στο εσωκομματικό πεδίο. Δύο πρώην Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ (Σκουρλέτης, Βίτσας), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, οι έχοντες ειδικό πολιτικό βάρος Τσακαλώτος, Φίλης, οι πρώην υπουργοί Δρίτσας, Χριστοδουλοπούλου και Ξανθός, ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, πρώην βουλευτές και παραδοσιακά στελέχη του κομματικού μηχανισμού.

Ενδεικτικό της ευρύτητας της πρωτοβουλίας είναι ότι το κείμενο που κατατέθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφεται από 11 μέλη του οργάνου. Τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Θοδωρή Δρίτσα, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Ράνια Σβίγγου, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Παράλληλα, στη συγγραφή του κειμένου συνέβαλαν οι τα μέλη Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: Κώστας Αθανασίου, Άγγελος Γκόγκογλου, Πέτρος Καλκανδής, Ερμίνα Κυπριανίδου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μπασκόζος, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Κώστας Πουλάκης, Μανώλης Σαρρής και Μιχάλης Υδραίος.

Τι υποστηρίζει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Το μακροσκελές κείμενο (8500 λέξεις) που κατατίθεται ως συμβολή στον εσωκομματικό διάλογο που θα γίνει ενόψει των Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο γίνεται αναφορά στη συγκυρία της πανδημίας ενώ το δεύτερο αφορά ζητήματα λειτουργίας, φυσιογνωμίας και ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας. Το τρίτο μέρος αφορά προγραμματικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση και το προσφυγικό. Κύρια χαρακτηριστικά του κειμένου είναι η επιμονή όσων υπογράφουν στην ανάγκη της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησης των αριστερών ταυτοτικών στοιχείων του κόμματος, πολιτικού ύφους της άσκησης της πολιτικής αλλά και στον τρόπο που διεξάγεται ο εσωκομματικός διάλογος . Παράλληλα. σημειώνουν την ανάγκη για μαχητική αλλά ταυτόχρονα προγραμματική, όπως λένε, αντιπολίτευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικό μέρος της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης που διαμορφώνεται /Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικό μέρος της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης που διαμορφώνεται /Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναφορικά με την πανδημία, στο κείμενο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στήριξε τα απαραίτητα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας καθώς σέβεται πάντα τις τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις», προσθέτοντας, όμως, ότι «και η ίδια η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τα μέλη της οφείλουν να προστατεύουν το κύρος και την αξιοπιστία της και να απαιτούν διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση της κοινωνίας».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι χρειάζεται «επειγόντως σχέδιο απεμπλοκής από αυτή την τραγική και πολύ κατώτερη των περιστάσεων υγειονομική διαχείριση» και τονίζεται ότι «η αντιπολιτευτική τακτική οφείλει να επικεντρώνεται στα στρατηγικά θέματα, όπου είναι διακριτές οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με την κυβέρνηση και υπάρχει περιθώριο σκληρής πολιτικής κριτικής και αντιπαράθεσης, όπως το δημόσιο σύστημα υγείας, το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα, η προστασία των αδύναμων, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών».

«Να στείλουμε το μήνυμα ότι δική μας επιλογή δεν είναι η μικροπολιτική, αλλά η στάση ευθύνης για να βγούμε από αυτή την υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και για να μη μείνει κανένας χωρίς περίθαλψη, εισόδημα και κοινωνική προστασία», αναφέρεται στο κείμενο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι το κείμενο υπογράφει ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος την περίοδο της πανδημίας βρέθηκε αρκετές φορές αντιμέτωπος με εσωτερικές κατηγορίες για τον ήπιο, όπως του καταλογίζεται, τρόπο άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση.

«Η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι φετίχ»

Στο δεύτερο μέρος, γίνεται εκτενής αναφορά στα ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, φαινομένων αρχηγισμού που εντοπίζονται αλλά και πολιτικού ύφους της αντιπολίτευσης που ασκείται. «Η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι κάποιο φετίχ, αλλά ταυτοτικό στοιχείο ενός κόμματος της Αριστεράς. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε διαρκώς την υπεροχή των συλλογικών δημοκρατικών κομματικών λειτουργιών και της δημιουργικής κουλτούρας διαλόγου, αντί του «κυνηγιού μαγισσών», της δαιμονοποίησης της όποιας άλλης άποψης και της εκφώνησης προσωπικών ηγετικών θέσεων και παρεμβάσεων», τονίζεται στο κείμενο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

 Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης, παραδοσιακά κομματικά στελέχη υπογράφουν το κείμενο της «Ομπρέλας»/Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης, παραδοσιακά κομματικά στελέχη υπογράφουν το κείμενο της «Ομπρέλας»/Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παράλληλα, ζητούν να απαντηθεί επαρκώς το ζήτημα του «πολιτικού ύφους» της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «πρέπει να είναι κανόνας η αυστηρή προσήλωση […] στα ζητήματα ύφους και ήθους τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της μελλοντικής διακυβέρνησης. Αντίθετα, η τεκμηριωμένη, μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση δημιουργεί ρωγμές και αποδομεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και καταρρίπτει πειστικά τη θεωρία «των δύο άκρων» με τα οποία πορεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς διεισδύει και βρίσκει αποδοχή σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ακροατήρια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κείμενο τίθεται, επίσης, το ζήτημα του τρόπου που γίνεται ο διάλογος εντός του κόμματος, καθώς η «Ομπρέλα» κάνει λόγο για την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προκειμένου να «αρθεί το τοξικό κλίμα, που σε έναν βαθμό διχάζει τις προσυνεδριακές συζητήσεις με πλαστά διλήμματα, όπως π.χ. “ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν τη διεύρυνση” και “ποιοι υπονομεύουν τον πρόεδρο”»

Τι λένε για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με το ζήτημα της διεύρυνσης, η «Ομπρέλα» σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να διαμορφώνει όρους συνεργασίας με τους όμορους πολιτικούς χώρους και ταυτόχρονα κινηματικούς δεσμούς, ιδιαίτερα με τους χώρους της νεολαίας, στη βάση των αναγκών και των εμπειριών τους.

Σημειώνουν, παράλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «τεκμηριωμένη μαχητική αντιπολίτευση και μέτωπο στη μεταδημοκρατία και τονίζουν ότι στο αίτημα για περισσότερη αντιπολίτευση «η απάντηση πρέπει να είναι συγκροτημένη, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση, εντός και εκτός του κοινοβουλίου».

Η παρουσία του Ανδρέα Ξανθού στο κείμενο των υπογραφών έχει τη δική της σημασία καθώς γίνεται ειδική αναφορά στα ζητήματα πολιτικού ύφους / Φωτογραφία:  EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η παρουσία του Ανδρέα Ξανθού στο κείμενο των υπογραφών έχει τη δική της σημασία καθώς γίνεται ειδική αναφορά στα ζητήματα πολιτικού ύφους / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, έμφαση δίνεται και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. «Σημειώνουμε τόσο την επικινδυνότητα που διαμορφώνει στην ευρύτερη περιοχή μας η ανοικτά εθνικιστική, αναθεωρητική των συνθηκών και επιθετική πλειοδοσία της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, όσο, κυρίως, και την ακόμα δυσμενέστερη τροπή που έλαβε η επίλυση του Κυπριακού, που οδηγείται σε απευκταίες διχοτομικές λύσεις σε αντίθεση με την προσδοκία για μια ενιαία Κύπρο μέλος της Ε.Ε. στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και των αντίστοιχων προτάσεων που είχαν κατατεθεί από τον ΟΗΕ στη συνάντηση του Κραν Μοντανά».

Το κείμενο δόθηκε χθες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχε μαζί του αντιπροσωπεία της «Ομπρέλας» αποτελούμενη από τους Δ. Βίτσα, Ε. Καλαμαρά, Δ. Παπαδημούλη, Π. Σκουρλέτη και Ε. Τσακαλώτος.

Η αντίδραση Τσίπρα

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε το κείμενο καθώς όπως είπε αποτελεί θετικό γεγονός η ανασύνθεση ρευμάτων ιδεών εντός του κόμματος. Άλλωστε, πάγια θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι τάσεις δεν πρέπει να παραμένουν κλειστοί και παγιωμένοι μηχανισμοί, αλλά να αποτελούν διαρκώς ανασυγκροτούμενα ρεύματα ιδεών. Συνεργάτες του Αλέξης Τσίπρα υπενθύμιζαν, χθες, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί στην ανάγκη ανασύνθεσης των ρευμάτων και τάσεων του κόμματος από πέρσι στη συνέντευξη που έδωσε στην Ολγα Τρέμη κατά τη διάρκεια του Φόρουμ των Δελφών.

Αν και υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στα στελέχη της «Ομπρέλας» ότι πιστεύει πως το κείμενο μπορεί να συμβάλει στον προγραμματικό διάλογο. Άλλωστε, το επόμενο διάστημα αναμένονται αντίστοιχες παρεμβάσεις και από άλλες πλευρές του κόμματος, ενώ ήδη έχει κατατεθεί το κείμενο της τάσης ΡΕΝΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χθεσινή συνάντηση, μάλιστα, έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει αστειευόμενος στους συνομιλητές του ότι η εξέλιξη αυτή τον διευκολύνει καθώς με τα περισσότερα στελέχη της νέας πρωτοβουλίας έχει συνεργαστεί στο παρελθόν κάτι που διευκολύνει τη συνεννόηση μεταξύ τους.

 Ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης υπογράφει το κείμενο της «Ομπρέλας» /Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης υπογράφει το κείμενο της «Ομπρέλας» /Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναφορά που πολλοί εξέλαβαν ότι αφορά τόσο στη παρουσία στο τραπέζι της συζήτησης των δυο πρώην γραμματέων του κόμματος, όσο όμως και του επικεφαλής της ευρωομάδας, κ. Παπαδημούλη, που αποτελεί διαχρονικά ένα από τα βασικότερα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, εκ των στενότερων συνεργατών του κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Πηγές πολύ κοντά στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα σημείωναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «πιστεύει βαθιά ότι η πολιτική σύνθεση των απόψεων είναι πλούτος. Και ο μετασχηματισμός του Κόμματος σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς, κορμό της μεγάλης δημοκρατικής και Προοδευτικής παράταξης του τόπου, προϋποθέτει ότι θα συνεχίσει να αποτελεί ένα κόμμα ανοιχτό στον πλουραλισμό και τον διάλογο, όπως συμβαίνει με τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη. Ακριβώς γιατί αυτό απαιτεί η εποχή και τα σύνθετα ερωτήματα που αυτή θέτει, ερωτήματα στα οποία δεν χωρούν απόλυτες αλήθειες ή μονοδιάστατες προσεγγίσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ