Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Η επαφή των δυο ηγετών έγινε την ώρα που οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης κορυφώνονται στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύνοδος Κορυφής: Διαξιφισμοί για την πρόταση Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νωρίτερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις «τέσσερις φειδωλές» χώρες προτείνοντας προτείνει το ποσό των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ και να αυξηθεί από 250 σε 300 δισ. ευρώ το ποσό των δανείων. Ο επιμερισμός παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση - κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.
Ταυτόχρονα – και προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του Μαρκ Ρούτε, που ζητά να μπορεί κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο -στο οποίο αντέδρασε έντονα η Ιταλία, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης»: αν μια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ενός ποσού σε κάποια άλλη θα μπορεί να ζητήσει μέσα σε τρία 24ωρα να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin. H πρότασή του προβλέπει και την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.