Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής μετά την παρουσίαση της συμβιβαστικής πρότασης στην ολομέλεια με την πρώτη πολυμερή συνάντηση ηγετών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι παρών.
Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Twitter, ο Σαρλ Μισέλ έχει αυτή την ώρα επαφές με τους πρωθυπουργούς των λεγόμενων «τεσσάρων φειδωλών» χωρών - Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας Σουηδίας - συν την Φινλανδία από τη μία πλευρά και τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την άλλη. Στη συνάντηση μετέχει και και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Νέες προτάσεις Μισέλ στο τραπέζι
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέθεσε νωρίτερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις «τέσσερις φειδωλές» χώρες προτείνοντας προτείνει το ποσό των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ και να αυξηθεί από 250 σε 300 δισ. ευρώ το ποσό των δανείων. Ο επιμερισμός παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση - κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.
Ταυτόχρονα – και προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του Μαρκ Ρούτε, που ζητά να μπορεί κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης»: αν μια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ενός ποσού σε κάποια άλλη θα μπορεί να ζητήσει μέσα σε τρία 24ωρα να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin. H πρότασή του προβλέπει και την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
«Βήμα στη σωστή κατεύθυνση» η νέα πρόταση, λέει Ολλανδός διπλωμάτης
Άγνωστο παραμένει αν οι προτάσεις αυτές θα λειάνουν το έδαφος για μια συμφωνία, αλλά η ελπίδα είναι να δώσουν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις που κόλλησαν χθες, καθώς ορισμένοι ηγέτες προσπαθούσαν να στείλουν μήνυμα στους ψηφοφόρους τους ότι διαπραγματεύονται σκληρά για το συμφέρον τους.
Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες, που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.
Κυβερνητικές πηγές: Δύσκολη η διαπραγμάτευση, προσπαθούμε για το καλύτερο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.
Live οι εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής
19:23: Οι δυο υποστηρικτές του Σαρλ Μισέλ
Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο έχει αυτή την ώρα ο Σαρλ Μισέλ. Οι δυο ηγέτες υποστηρίζουν την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε.
19:10: Τετ α τετ Μητσοτάκη - Μακρόν
Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο.
18:11: Σε εξέλιξη συνάντηση Μισέλ - Ορμπάν
17:44: «Κούρεμα» 2 δισ. από ερευνητικά προγράμματα
Ηχησαν οι πρώτες αντιδράσεις από τους υπευθύνους του ερευνητικού προγράμματος Horizon Europe. Oπως αναφέρουν, η πρόταση Μισέλ προβλέπει «κούρεμα» 2 δισ. ευρώ από το μπάτζετ του προγράμματος.
17:15: Οι τουρκικές προκλήσεις ξανά στο «τραπέζι»
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην οποία έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να ληφθούν μέτρα κατά της Αγκυρας για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
17:01: Νέο «πυροσβεστικό» κείμενο από την Ουγγαρία
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο κείμενο γίνεται τροποποίηση των όρων του βέτο, ούτως ώστε (το βέτο) να πρέπει να εγκρίνεται από όλα τα κράτη - μέλη. Η πρόταση Ρούτε, υπενθυμίζεται, προβλέπει δυνατότητα κάθε κράτους να ασκεί βέτο σε μεταρρυθμίσεις χωρών που έλαβαν στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης.
16:50: Εντονη αντίδραση Κόντε στην πρόταση Ρούτε για δικαίωμα βέτο
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του απέναντι στην πρόταση των «φειδωλών» για δικαίωμα βέτο σε μεταρρυθμίσεις που προωθούν χώρες που θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
16:22: Βαρβιτσιώτης: Εχουν ράψει το πορτοφόλι τους οι φειδωλοί της ΕΕ
Στις κρίσιμες διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε ο αν. ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «οι φειδωλοί της ΕΕ έχουν ράψει με σκληρή κλωστή το πορτοφόλι τους και αρνούνται να κάνουν οποιεσδήποτε παραχωρήσεις», ενώ επισήμανε ότι χρειάζεται ισχυρό πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
16:12: Οργισμένοι οι Σοσιαλιστές
«Οι διαπραγματεύσεις πήραν κακή τροπή. H Ευρώπη χάνει το "πλοίο" και ρισκάρει να απογοητεύσει τους Ευρωπαίους σε μια στιγμή που τη χρειάζονται όσο ποτέ» δηλώνει ο Γάλλος Σοσιαλιστής, αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Eric Andrieu.
15:59: Δεν βγαίνουν τα... νούμερα για την πρόταση Μισέλ;
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Politico Lili Bayer τα τελευταία λεπτά επικρατεί σύγχυση στη Σύνοδο Κορυφής, ύστερα από αναφορά ότι δεν... βγαίνουν τα νούμερα από την πρόταση του Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, φαίνεται να «λείπουν» 4 δισ. για τον... ισολογισμό.
15:47: «Στρέφονται προς... Ολλανδία;»
Η δημοσιογράφος του Politico Louise Guillot «τσάκωσε» το tweet της πρωθυπουργού του Βελγίου να κάνει διάλειμμα για φαγητό με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβρούργου. «Did they go... Dutch?» διερωτάται η δημοσιογράφος, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο να στρέφονται προς τις ολλανδικές θέσεις.
15:41: Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς κάνει λόγο για ένα «"καυτό" ντιμπέιτ» ανάμεσα στους ηγέτες, σε ανάρτησή του στο Twitter.
15:25: Σε εξέλιξη κλειστή συνάντηση των ηγετών τεσσάρων του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία)