Ικανοποίηση επικρατεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για την ανακοίνωση των συμπερασμάτων για την Τουρκία, που κατέληξαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής.
Μετά τις βελτιώσεις στο κείμενο τις οποίες ζήτησαν Αθήνα και Λευκωσία, η προσέγγιση έναντι της Τουρκίας από την ΕΕ ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε μία διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας η οποία περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιγράφεται μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα), με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα.
Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα των «27»
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών οι «27» καλωσορίζουν την Κοινή Δήλωση για την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, την οποία προετοίμασαν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2020.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης για την ανανέωση των σχέσεων και έθεσε υπό επιτήρηση την Αγκυρα μέχρι τον Ιούνιο, για να τονίσει ότι αποδοκιμάζει την επιδείνωση της μεταχείρισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμπράξει με την Τουρκία κατά προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο ώστε να ενισχύσει τη συνεργασία επί ορισμένων τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει νέες αποφάσεις κατά την διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, υπό τον όρο ότι η σημερινή αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και ότι η Τουρκία θα συμπράξει κατά εποικοδομητικό τρόπο», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Πιο αναλυτικά, στην 8σελιδη ανακοίνωση των συμπερασμάτων, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά Τελωνειακή Ένωση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας όπου επισημαίνεται η ανάγκη «να αντιμετωπιστούν οι «τρέχουσες δυσκολίες στην υλοποίησή της διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη» αναφορά που έχει να κάνει με την εξαιρεί από την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης.
Για το Κυπριακό η αναφορά τονίζει πως «η ΕΕ θα παίξει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων με το διορισμό ενός εκπροσώπου στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών».
Ακόμη, για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει: «Καλούμε την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση τέτοιας δράσης, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».
Ακόμη γίνεται αναφορά και στο μεταναστευτικό όπου η Κομισιόν αναφέρει πως «εκτιμά» τις προσπάθειες της Τουρκίας για την φιλοξενία 4 εκατ. Σύρων προσφύγων, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια με συνέχιση χρηματοδότησης.
Στα συμπεράσματα γίνεται και αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η στόχευση πολιτικών κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλες πρόσφατες αποφάσεις αντιπροσωπεύουν μεγάλα εμπόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των γυναικών. Ο διάλογος για τέτοια θέματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Καλούμε τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει στις εργασίες της Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να αναζητήσουμε μια συντονισμένη προσέγγιση με τους εταίρους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο» καταλήγει στα συμπεράσματά της η Σύνοδος Κορυφής των «27».
Δείτε σε μορφή PDF την κοινή δήλωση των «27» για την Τουρκία
Η αντίδραση της Αγκυρας
Την ώρα που οι «27» και ο Σαρλ Μισέλ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκαναν λόγο για συνεργασία, αλλά παράλληλα προειδοποιούσαν για αλλαγή στάσης αν δημιουργήσει εντάσεις πάλι η Τουρκία, η Αγκυρα αντιδρούσε έντονα για το κείμενο συμπερασμάτων.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ελπίζει ότι η αιρεσιμότητα στα βήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την πρόθεση να κάνει και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο δεν θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική.
Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ΕΕ ότι... παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο!
Στην συνέντευξη Τύπου των Λάιεν και Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως «εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά, εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας», αναγνωρίζοντας ωστόσο τις προσπάθειες της Αγκυρας για αποκλιμάκωση. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και δηλώσεις Μισέλ.
- Οι ειδήσεις live
- Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα -Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74
- Συνομιλία Μητσοτάκη-Μπάιντεν, επί 30 λεπτά, σε πολύ καλό κλίμα
- AstraZeneca: Ο EMΑ έδωσε άδεια, αλλά τώρα συγκαλεί εκτάκτως ομάδα ειδικών για θρομβώσεις!
- Κορωνοϊός: 1.317 νέα κρούσματα στην Αττική, 315 στη Θεσσαλονίκη -«Στενάζει» το κέντρο της Αθήνας
- Σύνοδος Κορυφής: «Καρότο και μαστίγιο» από τους «27» στην Τουρκία -Κυβερνητικές πηγές: «Ικανοποιητικό το κείμενο συμπερασμάτων»