Τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών, επιβεβαιώνει η Κοινή Δήλωση των «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Περιγράφεται μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα), με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία θα επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θα θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.
Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα, δηλαδή, μπορούν να αναστραφούν, εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Λίγο μετά τις 21:45, ο Σαρλ Μισέλ καλωσόρισε στη Σύνοδο Κορυφής τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Μετά από 11 χρόνια, ένας Αμερικανός πρόεδρος παρευρίσκεται σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε συμμετάσχει τον Απρίλιο του 2009.
«Καλωσορίζοντας τον Τζο Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απόψε. Με το να στεκόμαστε ενωμένοι, δίπλα-δίπλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να δείξουν ότι οι δημοκρατίες είναι οι πλέον κατάλληλες για την προστασία των πολιτών, την προώθηση της αξιοπρέπειας και τη δημιουργία ευημερίας», σχολίασε ο Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter.
Μετά την παρέμβαση Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής,ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών.
Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα των «27»
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών οι «27» καλωσορίζουν την Κοινή Δήλωση για την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, την οποία προετοίμασαν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2020.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου», αναφέρεται στα συμπεράσματα.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης για την ανανέωση των σχέσεων και έθεσε υπό επιτήρηση την Αγκυρα μέχρι τον Ιούνιο, για να τονίσει ότι αποδοκιμάζει την επιδείνωση της μεταχείρισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμπράξει με την Τουρκία κατά προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο ώστε να ενισχύσει τη συνεργασία επί ορισμένων τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει νέες αποφάσεις κατά την διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, υπό τον όρο ότι η σημερινή αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και ότι η Τουρκία θα συμπράξει κατά εποικοδομητικό τρόπο», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης.
Δείτε σε μορφή PDF την κοινή δήλωση των «27» για την Τουρκία
Ενταση στη Σύνοδο για τα εμβόλια
Η Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14:30, με το μεγαλύτερο μέρος της να εστιάζεται στα εμβόλια.
Οι ηγέτες της ΕΕ αφιέρωσαν ώρες συζητώντας συμβιβαστικές προτάσεις σχετικά με τον τρόπο διανομής επιπλέον δόσεων της Pfizer, που η Ενωση αναμένεται να λάβει το δεύτερο τρίμηνο, αφού η Αυστρία πίεσε να τεθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Με βέτο απείλησε ο Κουρτς
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς απείλησε με βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, ανέφεραν τα ίδια πρόσωπα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή η συνάντηση είναι ιδιωτική.
Επειτα από ώρες ζυμώσεων και αντεγκλήσεων για το θέμα των εμβολίων, οι «27» πέρασαν στο ζήτημα της Τουρκίας. Οπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν τα συμπεράσματα για την Ανατολική Μεσόγειο.
- Οι ειδήσεις live
- Λιτή, αλλά και μεγαλειώδης η παρέλαση για το 1821: Συγκίνηση για τα 200 χρόνια -Μηνύματα από όλο τον κόσμο
- Ακόμα και ο Γάλλος αστροναύτης Τhomas Pesquet μας ευχήθηκε: Η φωτογραφία της Αθήνας από το Διάστημα
- AstraZeneca: Ο EMΑ έδωσε άδεια, αλλά τώρα συγκαλεί εκτάκτως ομάδα ειδικών για θρομβώσεις!
- Κορωνοϊός: 1.317 νέα κρούσματα στην Αττική, 315 στη Θεσσαλονίκη -«Στενάζει» το κέντρο της Αθήνας