Θρίλερ για γερά νεύρα στο δείπνο των 27 ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, το οποίο ξεκίνησε με καθυστέρηση άνω της μίας ώρας, καθώς η ελληνική πλευρά επιδιώκει αλλαγές στο κείμενο συμπερασμάτων, ώστε να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Mάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε σε αυστηρό τόνο στους υπόλοιπους ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico: «Είναι τουλάχιστον παράδοξο οι ΗΠΑ να ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ ακόμη βαλτώνει σε ''αν'' και ''αλλά''».
Η «μάχη» δίνεται αυτή την ώρα στο δείπνο των 27 ηγετών, το οποίο, ενώ επρόκειτο να ξεκινήσει στις 21:30 ώρα Ελλάδος, ξεκίνησε τελικά στις 22:45.
Επισήμως, το κύριο θέμα συζήτησης στο δείπνο είναι η κλιματική αλλαγή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς.
Διαπραγματεύσεις για τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα οι ηγέτες της ΕΕ άρχισαν να διαπραγματεύονται ένα τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία, μετά από ένα ημίωρο διάλειμμα. Ωστόσο «δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν», δήλωσε Ελληνας αξιωματούχος στο Politico, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σύμπνοια, για την ώρα, για την Τουρκία.
Οι θέσεις μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» των «27» «απέχουν πράγματι πολύ, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη. Πριν από το διάλειμμα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία μίλησαν για την Τουρκία. Σύμφωνα με άλλον διπλωμάτη, η Αυστρία είναι σύμφωνη με το δεύτερο draft που παρουσιάστηκε.
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για το κείμενο προσχεδίου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει του δείπνου, Ολλανδία και Αυστρία έχουν στείλει παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων, στις οποίες γίνεται λόγος για κυρώσεις.
Πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι καθώς δεν υπάρχει ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων, έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να οριστεί μια νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Φεβρουάριο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.
Τα στρατόπεδα στους «27»
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ είναι χωρισμένοι σε στρατόπεδα στο θέμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σκληρή γραμμή με κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Επίσης, Μάλτα και Ουγγαρία αναμένεται να ταχθούν στο πλευρό τους.
Στον αντίποδα, εκτός από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο πλευρό της Ελλάδας τάσσονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν, επίσης, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και οι Βαλτικές Χώρες.
Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες
Στο δείπνο των «27», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περάσουν κάτω από τον πήχη που έβαλαν οι ίδιοι τον περασμένο Οκτώβριο. Εξάλλου, αυτό το μήνυμα είχε στείλει προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, το μεσημέρι, ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda (σ.σ.: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες.
«Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί εάν πραγματικά, ως Ευρώπη, είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.