Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης επιβεβαίωσε το κλίμα πόλωσης και σκληρής αντιπαράθεσης μέσα στο οποίο οδηγείται η χώρα σε εκλογές.
Οι εκατέρωθεν σκληρές εκφράσεις και οι αλληλοκατηγορίες που εκτόξευσαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας, με τον μεν πρώτο να επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα θέματα διαφάνειας με επίκεντρο τον ισχυρισμό Καλογρίτσα για μαύρα χρήματα στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον δεύτερο να εξαπολύει μύδρους κατά του πρωθυπουργού για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σκιαγραφούν το πλαίσιο αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων τους επόμενους μήνες.
«Aτεκμηρίωτη σκανδαλολογία»
Στο κυβερνητικό επιτελείο προεξοφλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει στην τοξικότητα επιχειρώντας να δυναμιτίσει το κλίμα και «να περιορίσει την πολιτική συζήτηση σε μια ατεκμηρίωτη σκανδαλολογία επειδή δεν διαθέτει απαντήσεις και κυβερνητικό πρόγραμμα για τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία», ενώ φέρνουν ως παράδειγμα αυτής της τακτικής τη συνεχή διακοπή της ομιλίας του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δείγμα του άγχους και της ηττοπάθειας», όπως λένε.
Πάντως, η πρόταση δυσπιστίας λειτούργησε ως μέσο συσπείρωσης των δύο κομμάτων εξουσίας λίγο πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, ενώ για το Μέγαρο Μαξίμου έκλεισε πολιτικά το θέμα των παρακολουθήσεων και όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού «το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη» που είναι η μόνη αρμόδια για να διαλευκάνει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν.
Στην ουσία της συζήτησης, από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν ότι επιβεβαιώθηκε ότι η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ δεν περιείχε ονόματα, τα οποία έσπευσε να ανακοινώσει την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, αλλά αντιθέτως αποδείχτηκε ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έδωσε ονόματα στον κ. Ράμμο πριν από οποιαδήποτε έρευνα της ΑΔΑΕ».
Στην αντεπίθεση η ΝΔ
Με αφορμή αυτό η ΝΔ περνά στην αντεπίθεση συνδέοντας τον κ. Τσίπρα με τα ρυπαρά δίκτυα που κατήγγειλε ο πρωθυπουργός καθώς σε ανακοίνωση της Πειραιώς ρωτά «πως έφτασαν τα ονόματα αυτά στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και πως ήταν σε γνώση του οι συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί των προσώπων αυτών;»
Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν την χθεσινή συζήτηση ως μια ευκαιρία για να βρεθεί αντιμέτωπος ο κ. Τσίπρας με μια σειρά από ερωτήματα που τον αφήνουν έκθετο στα θέματα διαφάνειας και κράτους δικαίου καθώς αποφεύγει εδώ και μέρες να τοποθετηθεί παρά τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει για τα έργα και της ημέρες της διακυβέρνησης τους. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού «ο κ. Τσίπρας έχει βυθιστεί στη σιωπή για το μαύρο χρήμα που κατέληγε στην Κουμουνδούρου από τον Χρήστο Καλογρίτσα, όπως έχει κατατεθεί στο ειδικό δικαστήριο, για τις σχέσεις του ίδιου και του κ. Παππά με τον δικηγόρο των offshore Αρτέμη Αρτεμίου και τα ποσοστά που μοίραζε σε καναλάρχες ο κ. Παππάς». Η ΝΔ σκοπεύει να επιμείνει στα θέματα αυτά, καθώς αποδεικνύουν, όπως τονίζουν στελέχη της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά είναι έκθετοι και θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις.