Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών κατά τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση, ως αναμενόταν, καταψηφίστηκε, καθώς σε σύνολο 299 ψηφισάντων, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 143 βουλευτές και 156 καταψήφισαν. Με τον τρόπο αυτό η Βουλή έδωσε για ακόμα μία φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την πλειοψηφία να εμφανίζεται αρραγής στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Ωστόσο μια υποτιμητική φράση του Αλέξη Τσίπρα -χάριν εντυπωσιθηρίας- για τον πρωθυπουργό προκάλεσε οργή στο Κοινοβούλιο καθώς και την ευγενική -πλην ουσιαστική- παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. Τελικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε εκών-άκων σε αναδίπλωση.
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Για έναν άλλο πρωθυπουργό είχε γραφτεί "ένοχος ή βλαξ;". Εσείς αυτοβούλως επιλέξατε το δεύτερο. Μπορεί η στάση σας να έχει γίνει ανέκδοτο, είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Μου θυμίζει το παλιό πρωτοσέλιδο "ένοχος ή βλαξ" και μάλλον προτιμήσατε το δεύτερο».
Η ατάκα αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος είπε «κύριε πρόεδρε, ήθελα αυτές τις εκφράσεις να τις σκεφτείτε λίγο, είναι άλλης τάξεως», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Να με προστατέψετε, όχι να με λογοκρίνετε. Σας παρακαλώ να με προστατέψετε από την οχλαγωγία».
Διόρθωσε τις φράσεις ο Τσίπρας: Καθόλου βλαξ, είναι όμως ένοχος
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε ότι ο πρωθυπουργός είναι μειωμένου καταλογισμού. «Δεν έχω καμία διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μειωμένη αντιληπτική ικανότητα. Το αντίθετο, είναι εξυπνότατος, ικανότατος, καθόλου βλαξ, είναι όμως ένοχος. Αυτό είναι και η υπόθεση των υποκλοπών, έχει τη δική του προσωπική σφραγίδα. Είναι θεσμικά ανυπόφορη. Είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη, αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική, που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς οργουελιανής δυστοπίας», είπε.