Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, στις 10:30 το πρωί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία.
Πρόθεση του πρωθυπουργού, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, είναι να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Ωστόσο, το τέμπο της συζήτησης θα δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς είναι ο ερωτών και οι τόνοι των προηγούμενων ημερών δεν προϊδεάζουν για μια ήρεμη συζήτηση.
Πώς θα κινηθεί ο Μητσοτάκης στην ομιλία του
Η κυβέρνηση θέλει να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να υπάρξει από όλες της πλευρές καταδίκη της βίας κάθε μορφής. Ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες στη Βουλή για να απευθυνθεί στον χώρο του κέντρου, στους πολίτες που δεν θέλουν να μετατρέπονται οι γειτονιές τους σε πεδίο μάχης και η πόλωση των τελευταίων ημερών δεν τους εκφράζει.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλαμβάνονται ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας ενοχλείται το ίδιο όταν παρακολουθεί σκηνές αστυνομικής βίας έναντι πολιτών και το ίδιο όταν ένας όχλος επιτίθεται σε έναν αστυνομικό, πολύ περισσότερο όταν βλέπει δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή στη Νέα Σμύρνη.
Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι οι διαδικασίες για το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό πολίτη το μεσημέρι της Κυριακής κινήθηκαν ταχύτατα και έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα. Η κυβέρνηση, αναμένεται να σημειώσει, καταδίκασε, κινήθηκε τάχιστα η ΕΔΕ με τη συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ γίνεται και έρευνα από την Εισαγγελία.
Ειδική αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι με νόμο αυτής της παρούσας κυβέρνησης έχει οριστεί ως ο μηχανισμός διερεύνησης φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας και έχουν υιοθετηθεί οι επτά από τις εννιά προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου.
Η επιτροπή που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Νοέμβριο 2019, μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών που αφορούσαν την περίοδο 2017-2018 και παρέδωσε πόρισμα τον Μάιο 2020. Σε αυτό πρότεινε την επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων, τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις, προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας, αιτιολόγηση του σχεδιασμού επαρκούς επιχείρησης, ειδικά αν σε αυτή έγινε χρήση όπλων, εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛΑΣ, συστηματική διδασκαλία του δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές, άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και έκφραση συγγνώμης στα θύματα ή τις οικογένειές τους, ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη και ενδεχόμενη μετατροπή της Επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.
Τα ερωτήματα που θα θέσει ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα
Οι προτάσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί αφορούν στη μονιμοποίηση της εν λόγω επιτροπής-που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχει πλέον νόημα γιατί οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στον Συνήγορο του Πολίτη- και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, που είναι ευρύτερο κυβερνητικό θέμα και αφορούν υποθέσεις της δεκαετίας του 2000.
Ο κ. Μητσοτάκης θα καταθέσει επιπλέον προτάσεις για την εκπαίδευση των αστυνομικών και την αντιμετώπιση της αστυνομικής για τις οποίες θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί. Δεν θα σταθεί όμως μόνο εκεί, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του. Θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τον δημόσιο χώρο και την προστασία του, την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας από ομάδες που βανδαλίζουν τα πανεπιστήμια, δημόσια κτίρια και καταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο. Επίσης θα τον καλέσει να πάρει θέση και να απαντήσει αν δέχεται το ρίσκο για την μετάδοση του κορωνοϊού από συγκεντρώσεις και πορείες στις οποίες ο ίδιος και το κόμμα του παρέχουν πολιτική κάλυψη.