Σήμερα ψηφίζεται το ν/σ για το άσυλο, το απόγευμα ο Μητσοτάκης στη Βουλή -Πιο γρήγορες διαδικασίες, κατανομή προσφύγων στη χώρα - iefimerida.gr

Σήμερα ψηφίζεται το ν/σ για το άσυλο, το απόγευμα ο Μητσοτάκης στη Βουλή -Πιο γρήγορες διαδικασίες, κατανομή προσφύγων στη χώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ομιλία στη Βουλή
Live η «μάχη» στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες / Φωτογραφία: Intime / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη βαρύτητα, ως προς την καλύτερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στο νομοσχέδιο για το άσυλο, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Αποτελεί μια βασική πτυχή της νέας πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος και το απόγευμα αναμένεται να πάρει το λόγο ο Πρωθυπουργός προκειμένου να αναδείξει τους βασικούς στόχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασική παράμετρο αποτελεί η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στα αιτήματα ασύλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει ότι άμεση προτεραιότητα είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, έτσι ώστε το αργότερο σε ένα τρίμηνο να υπάρχει τελική απόφαση στα αιτήματα που υποβάλλονται. Επίσης θα σταθεί στην διαφοροποίηση της πολιτικής σε σχέση με το τι συμβαίνει μέχρι σήμερα, με τις σχετικές διαδικασίες να διαρκούν χρόνια, «με αποτέλεσμα όσοι έρχονται στην Ελλάδα να μην φεύγουν ποτέ».

Από την πλευρά της κυβέρνησης σχολιάζουν ότι ήρθε η ώρα «να μπει τέλος στην αναρχία του παρελθόντος που έχει επιτρέψει σε αλλοδαπούς -απροσδιόριστου αριθμού- να μην εντοπίζονται από τις Αρχές και να μην επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους».

Τι στοχεύει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει την απαραίτητη συνεργασία των αιτούντων άσυλο με τις εθνικές Αρχές, ενώ η ένταξή τους στο σύστημα ασύλου θα γίνεται μόνο εφόσον έχουν προσφυγικό προφίλ. Επίσης θα παραμένουν στο σύστημα μόνον εφόσον συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την επανεισδοχή τους, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλο αγκάθι παραμένει η ο πολύ μεγάλος αριθμός όσων φιλοξενούνται στα νησιά και η μετεγκατάσταση τους στην ενδοχώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο, στο οποίο βρίσκονται δεκαπλάσιοι πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με τις δυνατότητες φιλοξενίας. Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η κατασκευή νέου ΚΥΤ, ώστε να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εμφανίζονται αποφασισμένοι να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε ξενοδοχεία και δομές της ενδοχώρας, διορθώνοντας, όμως, την προσέγγιση των τοπικών κοινωνιών. Αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι θα βελτιωθεί η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και το επίπεδο συνεννόησης με τους πολίτες, με την μεγαλύτερη εμπλοκή δημάρχων, βουλευτών, και των παραγωγικών φορέων σε κάθε περιοχή.

«Αυτό που κοιτάζουμε να κάνουμε μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, είναι να δούμε πού υπάρχουν περιοχές, οι οποίες είναι αρκετά υπερφορτωμένες, πού υπάρχουν άλλες οι οποίες είναι λιγότερο, ώστε να υπάρχει μια κατανομή με δίκαιο τρόπο», σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας ότι αφορά ανθρώπους που έχουν προσφυγικό προφίλ και κυρίως οικογένειες.

Μεταναστευτικό: Ικανοποίηση για τις κινήσεις του Βερολίνου

Παράλληλα επικρατεί ικανοποίηση για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προτάσεις που επεξεργάζεται το Βερολίνο για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, παρουσίασε την πρόταση του Βερολίνου κατά τη διάρκεια σύσκεψης με ομολόγους του από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ - Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία και Πολωνία-και έγινε στο Μόναχο. Ο κ. Ζεεχόφερ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση του προσφυγικού και τόνισε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και για αυτό δεν μπορεί να αποτελεί βάση για τη μελλοντική πολιτική ασύλου της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν θετική την πρωτοβουλία που έχει ως ορίζοντα την τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και την αλλαγή προβλέψεων του Δουβλίνου που επιβάλλουν ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου στις χώρες πρώτης εισδοχής. Η γερμανική πρωτοβουλία έρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Σύνοδο Κορυφής, όπου ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτακτικές τις σχετικές πολιτικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ