Στο ζενίθ παραμένει η ένταση στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, με τους κατοίκους να δείχνουν χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα για το ζήτημα της φιλοξενίας μεταναστών.
Η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα μετά τα πρωτοφανή μπλόκα που έστησαν στα Βρασνά ομάδες κατοίκων την περασμένη Τρίτη, προκειμένου να μην προσεγγίσουν την περιοχή λεωφορεία με μετανάστες που μεταφέρονταν από νησιά και άλλες δομές στην Ελλάδα.
Οι μετανάστες, τελικά, εκδιώχθηκαν από την περιοχή, ωστόσο όπως αναφέρουν ξενοδόχοι στο iefimerida.gr είχαν προηγηθεί απειλές και ψευδείς πληροφορίες για δήθεν πράξεις βίας από την πλευρά των προσφύγων.
Πρόεδρος ξενοδόχων Βρασνών: Μου έσπασαν τα κάγκελα, απειλούν ότι θα μας κάψουν
Ο Χρήστος Ζαχόπουλος είναι πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών καταλυμάτων «Ξένιος Ζευς Παραλίας Βρασνών» και υποστηρίζει ότι αρκετοί ξενοδόχοι δέχονται σοβαρές απειλές. «Μας απειλούν ανοικτά. Λένε ότι θα μας κάψουν τα σπίτια αν φιλοξενήσουμε μετανάστες στα καταλύματά μας. Τις προάλλες, αφότου τάχθηκα υπέρ της φιλοξενίας μεταναστών, μου έσπασαν και τα κάγκελα σε μια οικοδομή που ετοιμάζω στα Βρασνά» αναφέρει χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr.
Κατά τον ίδιο, «είναι μια ομάδα που ξεσηκώνει τους υπόλοιπους. Βρίζουν, έρχονται με πέτρες, κι εμείς κάνουμε όσο μπορούμε υπομονή. Τελικά πέρασε το δικό τους. Εμείς δεν είπαμε να μη διαμαρτυρηθούν, όμως είναι άλλο πράγμα η διαμαρτυρία και άλλο τα μπλόκα. Επρεπε η αστυνομία να είχε βοηθήσει περισσότερο».
Σχετικά με το πόσο επηρεάζεται ο τουρισμός των Βρασνών από τους μετανάστες, ο κ. Ζαχόπουλος εξηγεί ότι «την πρώτη χρονιά που φιλοξενήσαμε μετανάστες είχαμε το καλοκαίρι 20% με 25% αύξηση στις αφίξεις. Δεν επηρεάζουν καθόλου τη σεζόν του καλοκαιριού. Αντιθέτως, τον χειμώνα, όταν μένουν εδώ 50 μόνιμοι κάτοικοι είναι ανάσα για την τοπική κοινωνία των Βρασνών. Οσα χρήματα τους δίνουν, εδώ τα αφήνουν. Μέχρι και ντελίβερι έκαναν τα σούπερ μάρκετ».
Ψευδείς οι αναφορές για αύξηση της εγκληματικότητας λόγω μεταναστών
Το κυριότερο επιχείρημα όσων αντιδρούν στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στα Βρασνά «πατά» πάνω σε πληροφορίες που επικαλούνται για αύξηση της παραβατικότητας λόγω των… ανεπιθύμητων επισκεπτών.
Απαντώντας σχετικά, ο πρόεδρος του συλλόγου «Ξένιος Ζευς Παραλίας Βρασνών» επισημαίνει: «Να ζητήσετε από την αστυνομία τα συμβάντα. Δημοσιογράφοι είστε. Δεν έχουν πειράξει ούτε έναν άνθρωπο εδώ οι μετανάστες. Αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς για να δημιουργούν κλίμα».
Να σημειωθεί ότι αστυνομική πηγή από την Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε στο iefimerida.gr ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή για συμβάντα παρενοχλήσεων κατά γυναικών ή ληστειών στα Βρασνά τα οποία αναμεταδίδουν τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένοι κύκλοι από την περιοχή.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζαχόπουλο, «η μόνη περίπτωση να πάρει επικίνδυνη τροπή το θέμα είναι να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς στέγη, χωρίς τροφή και θέρμανση, και χωρίς γιατρούς. Φανταστείτε τότε τί έχει να γίνει».
«Τους δείξαμε λίγη καλοσύνη, και γίναμε μια οικογένεια»
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα Βρασνά είναι το γεγονός ότι ξενοδόχος της περιοχής που μίλησε στο iefimerida.gr ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομα της επιχείρησής της, υπό τον φόβο να γίνει στόχος επίθεσης.
«Πρέπει να ακουστεί και η δική μας άποψη, γιατί θα φτάσουμε να σιχαθούμε τους εαυτούς μας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι βασανισμένοι. Εμάς αν μας λείψει η μαρμελάδα από το ψυγείο νομίζουμε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου» αναφέρει στο iefimerida.gr η κυρία Δέσποινα, που επί δεκαετίες λειτουργεί ξενοδοχείο στα Βρασνά.
Η κυρία Δέσποινα φιλοξένησε πέρυσι στο ξενοδοχείο της στα Βρασνά περίπου 30 μετανάστες μαζί με τα παιδιά τους. Ηταν μια από τις 20 επιχειρήσεις καταλυμάτων από τα Βρασνά που δέχθηκαν να στεγάσουν μετανάστες, εκ των οποίων και 70 ανήλικα παιδιά. «Δείξαμε σε αυτούς τους ανθρώπους λίγη καλοσύνη και γίναμε μια οικογένεια. Οταν έφευγαν έκλαιγαν εκείνοι, κλαίγαμε κι εμείς» τονίζει χαρακτηριστικά.
Υπέρ της φιλοξενίας μεταναστών οι ξενοδόχοι, παρά τις απειλές
Σύμφωνα με την κυρία Δέσποινα, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων στα Βρασνά «είμαστε υπέρ της φιλοξενίας μεταναστών. Ακόμα και τώρα είμαστε ανοιχτοί. Αν αναλάβει το κράτος να μας υποστηρίξει είμαστε έτοιμοι να τους στεγάσουμε». Η ίδια εξηγεί ότι «εμείς είμαστε Σαμιώτες στην καταγωγή. Στη Σάμο σήμερα υπάρχουν 7.000 κάτοικοι με 6.000 μετανάστες. Και ο δήμαρχος, αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, δεν βγάζει άχνα. Εμείς βλέπουμε τον πόνο τους και θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Πώς τους δέχθηκαν άλλες περιοχές;».
Και η κυρία Δέσποινα πάντως τονίζει ότι «δεχθήκαμε φοβερό μπούλινγκ. Εχω ακούσει τόσο βρισίδι που δεν μπορώ να το ξεχάσω. Εκεί που ανατρίχιασα όμως ήταν όταν με απείλησαν ότι θα με κάψουν. Εγώ δουλεύω 40 χρόνια εδώ για να κάνω κάτι. Και ήρθες εσύ, με αυτή την ακραία, τη ρατσιστική ιδεολογία σου για να με διαλύσεις;».
Οι ξενοδόχοι έχουν αναφέρει στις Αρχές ότι στα περίφημα μπλόκα στα Βρασνά υπήρχαν άνθρωποι με κουκούλες φουλ – φέις, οι οποίοι ενδέχεται και να μην ήταν κάτοικοι του χωριού. «Ολα αυτά βέβαια είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί να μας κόψουν και την “καλημέρα”, με μοναδικό λόγο ότι θελήσαμε να βοηθήσουμε τους μετανάστες» σημειώνει η κυρία Δέσποινα.
«Μας το λένε ξεκάθαρα: “Είναι μαύροι, δεν τους θέλουμε”»
Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, «όσα λένε δήθεν για πλήγμα στον τουρισμό των Βρασνών είναι αστεία. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά τους. Μας το λένε ανοιχτά: “Δεν θέλω να τους βλέπω γιατί είναι μαύροι”. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;».
Οπως περιγράφει, «δεν έχουν παρενοχλήσει κανέναν οι μετανάστες. Αυτοί είναι που δέχθηκαν παρενοχλήσεις, σε βαθμό που φοβόντουσαν να βγουν από τα δωμάτιά μου και τους πηγαίναμε το φαγητό εκεί. Εγώ τους μιλούσα και επειδή είμαι γυναίκα είχαν το κεφάλι κάτω. Και όταν έφυγαν, σε αντίθεση με πολλούς καθωσπρέπει τουρίστες, τα δωμάτιά τους ήταν στην εντέλεια».
Οταν οι μετανάστες έφυγαν από τα Βρασνά, σύμφωνα με την κυρία Δέσποινα, «ακολούθησε η καλύτερη τουριστική σεζόν που είχαμε μέχρι τώρα. Ποιο έγκλημα κάναμε λοιπόν; Που βάλαμε πέντε ανθρώπους μέσα για να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας που είναι άνεργα;».
Μετανάστρια γέννησε σε ξενοδοχείο και έδωσε το όνομα της ξενοδόχου στο παιδί της
Μια από τις πλέον συγκλονιστικές που έζησε πέρυσι στα Βρασνά η κυρία Δέσποινα είχε να κάνει με τη γέννηση ενός μωρού μετανάστρια, εντός διπλανού ξενοδοχείου. «Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου όσα ζήσαμε πέρυσι. Να σκεφτεί ξεγεννήσαμε γυναίκα μέσα στο δωμάτιο, επειδή δεν μπορούσε να έρθει ασθενοφόρο. Ηταν πρωτοχρονιά του 2019. Και ευτυχώς ήταν στα Βρασνά ένας γιατρός από το Ιπποκράτειο και βοήθησε. Η μητέρα αυτή έδωσε στο παιδί της το όνομα της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, για να την ευχαριστήσει και να την τιμήσει» λέει με τρεμάμενη φωνή.
Το θετικό σημείο, όπως λέει καταλήγοντας, είναι ότι «υπήρχαν πολλοί άνθρωποι από τα Βρασνά που βοήθησαν. Ανθρωποι που έφερναν ρουχαλάκια για τα μωρά, καθώς γεννήθηκαν αρκετά πέρυσι μέσα στον χειμώνα και ό,τι άλλο μπορεί να χρειάζονταν οι μετανάστες. Βοηθήσαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους γνωρίσαμε και τους πονέσαμε. Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι βγάζουν τόσο μίσος εναντίον τους» λέει κλείνοντας η κυρία Δέσποινα.