Σήμερα η Σύνοδος της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης -Και 5μερής ηγετών για τις προκλήσεις Ερντογάν - iefimerida.gr

Σήμερα η Σύνοδος της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης -Και 5μερής ηγετών για τις προκλήσεις Ερντογάν

Ο Μητσοτάκης μιλά στους δημοσιογράφους
Το Ταμείο Ανάκαψης, αλλά και οι τουρκικές προκλήσεις θα συζητηθούν σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ / Φωτογραφία: AP
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Μία από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ ξεκινά σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συναντηθούν για πρώτη φορά διά ζώσης ύστερα από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο πολυετή προϋπολογισμό θα καθορίσουν την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει βυθιστεί στην ύφεση, αλλά εν πολλοίς και την πορεία της Ένωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θέσεις της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση με τρεις βασικές θέσεις: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, δεύτερον να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η αρχική πρόταση για τον τρόπο κατανομής των 750 δις ευρώ αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη την Αθήνα, καθώς το συνολικό ποσό που δικαιούται η χώρα μας φτάνει τα 32 δις ευρώ. Το αρχικό πλαίσιο καλύπτει τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα πολύ σημαντικά ζητήματα.

Τι θα διεκδικήσει ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσει μέρος των χρημάτων που θα δοθούν με την μορφή επιδοτήσεων στην χώρα μας να κατευθυνθούν στην μείωση της φορολογίας. Το επιχείρημα είναι ότι για χώρες όπως η Ελλάδα είναι βασικό αναπτυξιακό και επενδυτικό εργαλείο η συγκεκριμένη πολιτική και μπορεί να περιλαμβάνεται στα κριτήρια διάθεσης των ευρωπαϊκών εργαλείων. Ενισχυτικό της θέσης αυτής είναι το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του ΟΑΣΑ σε επίπεδο φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, καθώς το 2019 έφταναν στο 41% και στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουν στο 36%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές, είναι να κατευθυνθούν στην μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 6 δις ευρώ. Παράλληλα, χρήματα θα κατευθυνθούν στην ρευστότητα είτε μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας, είτε μέσω εγγυήσεων του δημοσίου καθώς και για την στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται από την ελληνική κυβέρνηση και στην χρονική διάρκεια διάθεσης των ευρωκονδυλίων στα κράτη μέλη.

Για την επίτευξη της μέγιστης απορροφητικότητας, καθώς μεγάλο μέρος τους θα έχει την μορφή ΕΣΠΑ, στόχος είναι να υπάρχει ορίζοντας τεσσάρων ετών. Αυτό αποτελεί πεδίο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης καθώς υπάρχουν κράτη μέλη που επιθυμούν τον περιορισμό στα δύο ή τρία έτη.

Βάρος στα κονδύλια για το προσφυγικό

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Ελλάδα και στα κονδύλια για το προσφυγικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει, όπως έπραξε και χθες στην Σύνοδο του ΕΛΚ, ότι η χώρα μας διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει, να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής», είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, όπως το έχει διατυπώσει σε τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι οι αγορές έχουν ήδη υποδεχθεί πολύ θετικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιμένουν την εφαρμογή της, διαφορετικά μπορεί υπάρξουν επικίνδυνες αναταράξεις στις οικονομίες των κρατών μελών.

Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις, στα σκαριά πενταμερής συνάντηση

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στους ομολόγους του το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της ευρύτερης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΝΑ Μεσόγειο εξαιτίας των εντάσεων που προκαλεί η Άγκυρα και θα επαναλάβει ότι η χώρα μας θα κάνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Για την Αθήνα το θέμα αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο σύνολο τους και επιμένει ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση της λίστας με κυρώσεις για την Τουρκία αν συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά της εις βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στα σκαριά πενταμερής συνάντηση με θέμα την Τουρκία, στην οποία θα συμμετέχουν ο κ. Μητσοτάκης, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν , η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία. Η προεργασία έχει γίνει, ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί το ραντεβού καθώς θα εξαρτηθεί και από την πορεία των συζητήσεων για την οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ