Μητσοτάκης για τα Rafale που προσγειώνονται στην Τανάγρα: «Έρχονται!» [βίντεο] - iefimerida.gr

Μητσοτάκης για τα Rafale που προσγειώνονται στην Τανάγρα: «Έρχονται!» [βίντεο]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μπουφάν της πολεμικής αεροπορίας μπροστά σε μαχητικό αεροσκάφος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μπουφάν της Πολεμικής Αεροπορίας μπροστά σε μαχητικό αεροσκάφος / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει την Τετάρτη 19/1, στις 12:30, στην τελετή παραλαβής των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

Σε μια ενθουσιώδη ανάρτησή του στα social media, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε λακωνικά για τα γαλλικά μαχητικά: «Έρχονται»

Συνόδευσε δε την ανάρτηση με ένα βίντεο με μουσική υπόκρουση, το οποίο δείχνει στο πρώτο καρέ την αποκάλυψη του αυτοκόλλητου της ελληνικής σημαίας στα γαλλικά υπερόπλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της 114 ΠΜ στην Τανάγρα.

Λίγο νωρίτερα, όπως ανακοινώνει η Πολεμική Αεροπορία και μεταξύ 12:00-12:30, θα πραγματοποιηθεί διέλευση των 6 αεροσκαφών RAFALE πάνω από την Αττική και την Ακρόπολη, πριν προσγειωθούν στην Τανάγρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πολεμική Αεροπορία προετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί, για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (14/1) ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Τανάγρας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί για την άφιξη των αεροσκαφών.

Κατά διαστήματα, βίντεο από τη βάση Μερικιάν, πλησίον του Μπορντό, εκεί όπου οι Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονταν, έρχονταν στο φως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συμφωνία, ύψους 2,32 δισ. ευρώ, προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet).

Ο σχεδιασμός των μαχητικών Rafale

Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό, πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Το μαχητικό Rafale με την ελληνική σημαία

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales.

Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει έναν στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος, χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «γυάλινο πιλοτήριο» των Rafale

Για τη διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως «γυάλινο πιλοτήριο», με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. Η έννοια του «γυάλινου πιλοτηρίου» (Glass Cockpit) αφορά την αντικατάσταση των κύριων οργάνων ελέγχου του μαχητικού με ηλεκτρονικές απεικονίσεις σε οθόνες πολλαπλών λειτουργιών.

Για την πρόωσή του, το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση, με συνολική ωθητική δύναμη 150 kN.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χαρακτηριστικά των μαχητικών Rafale

  • Πλήρωμα: 1 ή 2
  • Κατασκευαστής: Dassault Aviation
  • Διαστάσεις: Μήκος 15,27 μέτρα
  • Εκπέτασμα: 10,8 μέτρα
  • Υψος: 5,34 μέτρα
  • Επιφάνεια πτέρυγας: 45,7 m²
  • Βάρος: Αδειο: 9.500 kg / Πλήρες: 19.000 kg / Μέγιστο απογείωσης: 24.500 kg
  • Πηγή ισχύος: Κινητήρες 2 x SNECMA M88
  • Ισχύς: 33.000 lbf 146 kN
  • Επιδόσεις: Μέγιστη ταχύτητα Mach 1.8, 2150 km/h
  • Αυτονομία: 1100+ mi, 1800+ km
  • Μέγιστο ύψος: 55.000 ft, 16.800 μέτρα
  • Βαθμός ανόδου: 1.000 ft/sec, 305 m/sec
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ