Ο Χάρης Δούκας κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντήσει για το άρθρο στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει ασυμβίβαστο της θέσης δημάρχου και προέδρου του κόμματος.
Όπως έγραψε το iefimerida.gr, το άρθρο 36 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». Θέτει, δηλαδή, ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του εκλεγμένου δημάρχου και την ιδιότητα του υποψήφιου προέδρου του κόμματος.
Μιλώντας στον Real fm και στην Κάτια Μακρή, ο Χάρης Δούκας κλήθηκε να απαντήσει για το ζήτημα που έχει ανακύψει.
«Αποκλείει και βουλευτές» είπε αρχικά, αναφερόμενος στη διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου, και προσέθεσε με νόημα: «Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, δηλαδή ασυμβίβαστου, έβαζαν η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης», για να διερωτηθεί: «Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα; Νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Έθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε».
Για την υποψηφιότητά του, ο Χ. Δούκας επισήμανε πως «τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται. Βγαίνω μπροστά και τα λέω όλα αυτά καθαρά. Θα μπορούσα να το κάνω αυτό και να μην είμαι υποψήφιος πρόεδρος; Τότε θα ήμουν απλά κρυπτόμενος ή ''λαγός''. Εγώ είμαι υπεύθυνος για αυτά που λέω και αναμετρώμαι με τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Γι’ αυτό και θέτω υποψηφιότητα με ένα ξεκάθαρο, νέο πλαίσιο. Και τι λέει αυτό; Απέναντι στο επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είναι άδικο, προτάσσουμε την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. Μιλάμε για δημοκρατία, για λογοδοσία, για αναδιανομή του πλούτου, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών».
Για τις συγκλίσεις με άλλα κόμματα, ο Χ. Δούκας σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Οι συγκλίσεις δεν γίνονται με διαδικασίες προεδρικών διαταγμάτων, ούτε με συναντήσεις κορυφής. Γίνονται πάνω σε μία ατζέντα».
Σημείωσε, επίσης, ότι θα απευθύνει «κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι χρειάζεται ένας εκδημοκρατισμός της εξουσίας, ότι χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο, οι οποίοι πιστεύουν ότι τελικά ο πλούτος δεν διαχέεται».
«Εγώ δεν αναμετρώμαι ούτε με τον κύριο Κασσελάκη, ούτε με τον κύριο Μητσοτάκη. Αναμετρώμαι με τα προβλήματα των πολιτών κι αυτό είναι το χρέος μου. Όποιος συμφωνεί με τις λύσεις, με μεγάλη μου χαρά να τις στηρίξει» κατέληξε.
Η «Οδύσσεια» του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ
Τι συνέβη όμως με το επίμαχο άρθρο του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ; Στην πορεία δέχθηκε τρεις αναθεωρήσεις.
Η πρώτη, όπως έγραψε το iefimerida.gr, ήταν το 2013, επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου.
Τότε, ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (σήμερα στηρίζει ανοικτά Δούκα) είχαν πρωτοστατήσει να περάσει καταστατική πρόβλεψη για διαχωρισμό κράτους και κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, πρότειναν το πλήρες ασυμβίβαστο μεταξύ κρατικής και κομματικής θέσης. Μάλιστα, έθεταν ασυμβίβαστο και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στον γραμματέα.
Κομματικά στελέχη θυμούνται ότι επρόκειτο για «ντρίπλα» Ανδρουλάκη, προκειμένου να κοπεί από την εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή ο επιτελάρχης τότε του Ευ. Βενιζέλου (σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος ήταν πρόεδρος του ΟΛΘ την ίδια περίοδο. Ο Ανδρουλάκης διεκδικούσε τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και ο Αγγελούδης ήταν επίφοβος αντίπαλος. Η πρόταση κατατέθηκε το βράδυ και πέρασε κατά πλειοψηφία.
Πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού του Συνεδρίου ήταν τότε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος σήμερα είναι στο επιτελείο του Χάρη Δούκα και τότε είχε μειοψηφήσει, όπως και άλλα στελέχη (Μιχ. Καρχιμάκης, Π. Ρήγας, Έφη Χαλάτση, Τάκης Κορμάς, Τόνια Αντωνίου κ.λπ.).
Η πρόταση Ανδρουλάκη εγκρίθηκε και ο ίδιος κέρδισε στο εσωκομματικό μπρα ντε φερ, εκλεγόμενος ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Έκτοτε χρονολογείται και η κόντρα με τον Στ. Αγγελούδη, τον οποίο δεν στήριξε το ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, επιλέγοντας τον Σπύρο Πέγκα. Στον β' γύρο, το ΠΑΣΟΚ φυσικά στήριξε Αγγελούδη, ως «προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ».
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει ζητήσει συγγνώμη από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για εκείνη την τροπολογία του 2013 και έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του μαζί του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει συναντηθεί μαζί του, θεσμικά, αλλά ο πάγος δεν έχει σπάσει ακόμη, όπως λένε στη Θεσσαλονίκη.
Ως «ανάμνηση» από εκείνη την εποχή, θρυλείται ότι έχει ακόμη στο «συρτάρι» του το email του Χρ. Πρωτόπαπα με το οποίο τον ενημέρωνε για τις αλλαγές στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ που εγκρίθηκαν από το Συνέδριο, κάτι που όφειλε να πράξει, θεσμικά, ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής.
Η δεύτερη αλλαγή στο επίμαχο άρθρο συνέβη το 2019, επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά.
Το Συνέδριο (με επικεφαλής της Επιτροπής Καταστατικού τότε τον Βασίλη Κεγκέρογλου) είχε «μαλακώσει» τα ασυμβίβαστα, αφαιρώντας την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, παρέμειναν ωστόσο για τις θέσεις του προέδρου και του γραμματέα του κόμματος.
Η τρίτη τροποποίηση συνέβη το 2022, επί προεδρίας Νίκου Ανδρουλάκη.
Και πάλι με σύμμαχο τον στενό του (τότε) συνεργάτη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, είχαν καταθέσει εισήγηση να αφαιρεθούν όλα τα ασυμβίβαστα. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να είχε ζητήσει από τον κ. Κωνσταντινόπουλο να μην υπάρξει καμία προσυνεννόηση με τις άλλες πλευρές. Πλην όμως, ο βουλευτής Αρκαδίας έκανε επαφές με όλους, οι οποίοι και συμφώνησαν.
Τελικώς, αφαιρέθηκε το ασυμβίβαστο για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, με προφανή στόχο να διευκολυνθεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος να είναι και υποψήφιος για την Ευρωβουλή, ωστόσο παρέμεινε -για άγνωστο λόγο- το ασυμβίβαστο για την θέση του προέδρου.
Όπως είπε ο Χάρης Δούκας, η παρούσα καταστατική ρήτρα ουσιαστικά αποκλείει ακόμη και τους νυν βουλευτές να είναι υποψήφιοι για πρόεδροι. Άρα, όλους τους σημερινούς επίδοξους διαδόχους Ανδρουλάκη. «Έτσι όπως είναι γραμμένο, θα πρέπει να αναμετρηθούν η Διαμαντοπούλου και ο Κανελλάκης» λένε σκωπτικά στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων.
Γιαννακοπούλου: Να τοποθετηθεί ο πρόεδρος, πρέπει να κλείσει το θέμα καταστατικού
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ουδείς μοιάζει να θέλει να θέσει δημοσίως θέμα ακύρωσης υποψηφιότητας για ένα κώλυμα ενός άρθρου καταφανώς προβληματικού.
Θέση για το ζήτημα πήρε και η υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου. ««Η κουβέντα για το καταστατικό πρέπει να κλείσει χθες, έχουμε πρόεδρο που πρέπει να τοποθετηθεί» είπε μιλώντας στο Action24 η κα Γιαννακοπούλου.
Η συνέχεια θα δοθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), που θα κληθεί με ομόφωνη απόφαση να παρακάμψει την καταστατική ρήτρα με ερμηνεία.