Επείγουσα ερώτηση κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης προς τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον νέο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, για μεροληπτική τοποθέτηση και ευθεία πολιτική παρέμβαση στην κομματική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Σχοινά στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την πρόεδρο της Κομισιόν «πώς αξιολογεί τις δηλώσεις Σχοινά περί “μη χρηστής διακυβέρνησης επί ΣΥΡΙΖΑ” και “πενταετούς επέλασης των λαϊκιστών”» και αναρωτιέται τι «μέτρα σκοπεύει να λάβει για να εξασφαλίσει την πολιτική ουδετερότητα, τόσο του αντιπροέδρου Σχοινά, όσο και του συνόλου των μελών της Επιτροπής». Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι η παρέμβαση του Μαργαρίτη Σχοινά είναι αντίθετη προς τη βασική υποχρέωση της Επιτροπής και του κάθε Επιτρόπου για πολιτική ουδετερότητα και αμεροληψία.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης Παπαδημούλη
Την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σχοινάς παρευρέθηκε ως ομιλητής στο κομματικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Κατά την ομιλία του, προέβη σε σαφείς δηλώσεις υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος, ενώ καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον της προηγούμενης Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ τέθηκε σε κίνδυνο «εξαιτίας κάποιων μαθητευόμενων μάγων που θέλησαν να κτίσουν καριέρες στις πλάτες των Ελλήνων και μάλιστα των πιο αδύναμων Ελλήνων, που υποτίθεται ότι εξέφραζαν». Συνέχισε δε, κάνοντας λόγο για «5ετή επέλαση των λαϊκιστών».
Μάλιστα, με σχετική ανάρτησή του, δήλωσε ότι, προφανώς με την παρούσα κυβέρνηση και όχι με την προηγούμενη, «Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τον δρόμο της σοβαρότητας, της σταθερότητας, του ευρωπαϊκού ορθού λόγου και της χρήστης διακυβέρνησης».
Ερωτάται η Πρόεδρος της Επιτροπής:
- Πώς αξιολογεί τις ανωτέρω δηλώσεις του, με τις οποίες παρεμβαίνει ανοιχτά στην εσωτερική κομματική αντιπαράθεση της Ελλάδας, σε αντίθεση προς τη βασική υποχρέωση της Επιτροπής συνολικά και του κάθε Επιτρόπου ατομικά για πολιτική ουδετερότητα και αμεροληψία;
- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αποκατάσταση και μελλοντική εξασφάλιση της πολιτικής ουδετερότητας τόσο του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά, όσο και του συνόλου των μελών της Επιτροπής;