Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να πυκνώσει τις κοινοβουλευτικές του εμφανίσεις, καθώς τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έχει τοποθετηθεί από το βήμα της Ολομέλειας πέντε φορές.
Συζήτηση για την πανδημία την Παρασκευή, συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για τον Νίκο Παππά την Τρίτη, κύρωση για τη σύμβαση για το Ελληνικό στις 23 Μαρτίου, κύρωση της συμφωνίας για την «Ελληνικός Χρυσός» στις 17 του μήνα και επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στις 12 Μαρτίου.
Χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων του Αλέξη Τσίπρα, ανεξαρτήτως του θέματος, είναι το κλείσιμο των τοποθετήσεων, στο οποίο εντοπίζονται τέσσερες κοινές διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι ότι «ο πρωθυπουργός απέτυχε», η δεύτερη ότι «η κοινωνία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση», η τρίτη ότι «δικαίως ο κόσμος αντιδρά και κινητοποιείται» και η τέταρτη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σχηματίζοντας μια προοδευτική κυβέρνηση».
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να επαναλαμβάνει ότι θεωρεί ανεύθυνο ένα αίτημα για διεξαγωγή εκλογών στην παρούσα κατάσταση, όμως, όπως έγραψε το iefimerida.gr ήδη από τις 14 Μαρτίου, προετοιμάζει από τώρα το έδαφος προκειμένου, όταν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, να μπορεί να ζητήσει εκλογές.
«Κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ευθέως: δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε στην πανδημία, αποτύχατε στην οικονομία και τώρα θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας, να στρέψετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Αυτό δεν θα περάσει. Γιατί δεν απευθύνεστε σε άβουλους ανθρώπους. Γιατί απευθύνεστε σε πολίτες που κρίνουν πάντα από αυτά που ζουν -και σήμερα ζουν μέσα σε ένα ασφυκτικό καθεστώς που πρέπει γρήγορα να τελειώσει. Δεν μπορείτε πια και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προκαλέσετε μεγαλύτερη ασφυξία απ’ αυτήν που ήδη έχετε προκαλέσει. Η ενότητα του λαού μας είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. […] Δεν μπορείτε πια. Εμείς, όμως, έχουμε την ευθύνη αυτή την ενότητα να τη διαφυλάξουμε. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα τη διαφυλάξουμε με κάθε κόστος», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό στις 12 Μαρτίου στη συζήτηση για την αστυνομική βία.
Λίγες μέρες αργότερα, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το Ελληνικό -το οποίο υπερψήφισε επί της αρχής- ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε στο κλείσιμο της ομιλίας του: «Η επικοινωνία έχει ένα όριο και το όριο αυτό είναι η πραγματικότητα, είναι η ίδια η ζωή, είναι όλα αυτά που βιώνουν οι πολίτες. Από την οικονομία, την πανδημία μέχρι την παιδεία και τις επενδύσεις αποδεικνύεστε παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσετε μια συνεκτική στρατηγική προς το συμφέρον των πολιτών, προς το δημόσιο συμφέρον, προς το συμφέρον της χώρας. Και αυτό πια έχει γίνει ολοφάνερο στον ελληνικό λαό. Με δυο λόγια, δεν μπορείτε πια. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε τόσο περισσότερο και περισσότερα θα μπορέσει να διασώσει η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, μία προοδευτική κυβέρνηση που θα έρθει να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά κανονικότητας, σε τροχιά ανάπτυξης, σε τροχιά κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής για τον Νίκο Παππά: «Όσες δίκες και να τάξετε στη διαπλοκή που σας υποστηρίζει, όσους αντιπερισπασμούς και να στήσετε, σε λίγο δεν θα μπορείτε να αναχαιτίσετε αυτήν την οργή, γιατί όσο εξόφθαλμα θα σας στηρίζουν αυτοί που έχουν ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, τόσο περισσότερο θα δυναμώνει η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών και τόσο εσείς δεν θα μπορείτε. Ήδη δεν μπορείτε. Και όσο πιο γρήγορα αυτό το συνειδητοποιήσετε, τόσο καλύτερα για τον τόπο. Διότι τούτες τις ώρες ο τόπος έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση προοδευτική, δημοκρατική, με σχέδιο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας και όχι να εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους».
Το κλείσιμο της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα στη συζήτηση της Παρασκευής για τη διαχείριση της πανδημίας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό: «Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, έχετε χάσει το κύριο όπλο για την καταπολέμηση μιας κρίσης: την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και είναι η ίδια αυτή η κοινωνία που θα φροντίσει να καλυφθεί το κενό. Σήμερα, με την παρέμβασή της σε όλα τα μέτωπα της μάχης για τη ζωή και την επιβίωση. Και αύριο, για την προοδευτική επανεκκίνηση με μια προοδευτική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
Στρατηγική που πηγάζει από τις δημοσκοπήσεις
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr, πρόκειται για συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία προέκυψε μετά από μελέτη συγκεκριμένων ποιοτικών στοιχείων των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα, το επιτελείο γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα «διαβάζει» στις δημοσκοπικές μετρήσεις του τελευταίου μήνα αυξανόμενη κοινωνική δυσφορία κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τα πρώτα ισχυρά σημάδια απώλειας εμπιστοσύνης των πολιτών στις κυβερνητικές επιλογές. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την εκπεφρασμένη επιλογή της Κουμουνδούρου για συγκρότηση εναλλακτικής πρότασης και πόλου διακυβέρνησης από τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, ωθούν τον Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή. «Το επόμενο διάστημα η δυσαρέσκεια θα εντείνεται. Δεν θα πέσει όμως η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας και η συντεταγμένη αντιπολίτευση από την πλευρά μας είναι οι κρίσιμοι παράγοντες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τη Δευτέρα.
Δεν διέφυγε της προσοχής, άλλωστε, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε στη δευτερολογία του την Παρασκευή να παρουσιάσει κοινοβουλευτικά απομονωμένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ απέφυγε να μπει σε αντιπαράθεση με τη Φώφη Γεννηματά όταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, απαντώντας στον πρωθυπουργό, έριξε «μπηχτές» και στον Αλέξη Τσίπρα.