Επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση στο πεδίο της οικονομίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τραγική κατάσταση στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι η ύφεση το 2020 έφτασε το 8,2% και είναι η τρίτη χειρότερη στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι είναι απολύτως απαραίτητη η ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, προκειμένου, όπως είπε, να σωθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να βγάλει τη χώρα από τις μεγάλες περιπέτειες, τονίζοντας ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι η οχύρωση απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες και το δεύτερο μια εμπροσθοβαρής αναπτυξιακή στρατηγική για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της παγκόσμιας ύφεσης.
Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική για τους χειρισμούς με το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο που βασίζεται στην έκθεση Πισσαρίδη, «δηλαδή ένα παρωχημένο πλαίσιο που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη τις δεκαετίες του ’90 και του 2000 και οδήγησε σε κρίση χρέους, έκρηξη ανεργίας και ανισοτήτων. Ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και στις υπηρεσίες υγείας, στο ασφαλιστικό -άρα, νέα τρύπα στα δημόσια οικονομικά και κίνδυνο για τους ασφαλισμένους-, εκκαθάριση μικρομεσαίων επιχειρήσεων -δηλαδή, το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων-, αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, φοροελαφρύνσεις για λίγους».
«Η απάντησή σας, δηλαδή, στη νέα κρίση είναι η συνταγή που μας οδήγησε στην προηγούμενη. Και όλα αυτά για να καρπωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ορισμένοι, μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών, επιχειρηματικοί όμιλοι και οικογένειες», σημείωσε.
«Εχετε χάσει το κύριο όπλο για την καταπολέμηση μιας κρίσης, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και είναι η ίδια αυτή η κοινωνία που θα φροντίσει να καλυφθεί το κενό. Σήμερα, με την παρέμβασή της σε όλα τα μέτωπα της μάχης για τη ζωή και την επιβίωση. Και αύριο για την προοδευτική επανεκκίνηση με μια προοδευτική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας
Η δευτερολογία Τσίπρα
Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας Τσίπρα
- Ανέβηκε στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης και μας είπε ότι πάσχουμε όλοι από έναν αρνητικό «ισμό». Ο μόνος που δεν πάσχει και έχει έναν θετικό «ισμό», λέει, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Πώς γίνεται αυτό, να είστε μόνος απέναντι σε όλους. Και τολμώ να πω απέναντι και στους πολίτες.
- Σε πέντε μήνες έχετε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Πιο έξυπνο θα ήταν να πείτε το αυτονόητο... Οτι σας ξεπέρασε η πραγματικότητα. Να πείτε στους πολίτες ότι αποτύχατε... Ότι κάνατε λάθος... Ότι ίσως έπρεπε να είχατε άλλο μοντέλο από την αρχή... Με καλύτερη ιχνηλάτηση.
- Γιατί δεν έχετε τη γενναιότητα, όπως έκανε η κυρία Μέρκελ, να πείτε ότι κάνατε λάθος.
- Αν θέλετε να δείτε την πραγματικότητα, να πάτε μία βόλτα χωρίς προστασία να δείτε την εικόνα σε ένα νοσοκομείο.
- H πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. Και λέτε εδώ ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Από τις 9 Ιουλίου, που αναλάβατε, μέχρι να έρθει η πανδημία δεν κάνατε ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.
- Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι είστε υπέρ της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα; Και υποστηρικτές σας λέγανε να γκρεμίσουμε και κανένα δημόσιο νοσοκομείο, γιατί είναι όλα άχρηστα; Δεν είστε με το ΕΣΥ. Αυτή είναι η άποψή σας.
- Εξασφαλίστε την επάρκεια των εμβολίων. Είπα ανοίξτε τον εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, και κυρίως στους λεγόμενους «εκτεθειμένους εργαζόμενους». Αυτό είπα, γιατί μηδενίζετε τις προτάσεις μας;
- Τον κόσμο που είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι δίκαιο και σωστό υγειονομικά, για να δημιουργηθεί ασπίδα.
- Ο κ. Μητσοτάκης, κάθε φορά που ακούει μια πρόταση που δεν του αρέσει, μου λέει ότι λέω ψέματα. Το ίδιο και τώρα. Λέει ότι καμία χώρα δεν παρακάμπτει τη διαδικασία, είπε ότι είναι μεγάλο ρίσκο το ρωσικό εμβόλιο, και για τη Γερμανία που είπα ότι είναι μπροστά από την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι λέω ψέματα. Σας καταθέτω τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας. Μας είπατε ότι ουδείς συζητά στην ΕΕ αγορά ρωσικών εμβολίων. Ο κ. Κουρτς, βέβαια, άλλα λέει. Σας λέω να δείτε δημοσίευμα του ZDF, που λέει ότι στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε εισήγηση για χορήγηση του Σπούτνικ.
- Για να απαντήσω και στην κυρία Γεννηματά. Δεν είμαι της άποψης ότι κάθε χώρα πρέπει να διαπραγματεύεται μόνη της. Αλλά η ΕΕ έχει αποτύχει. Και υπάρχουν χώρες, βαλκανικές, που είναι μπροστά από την Ελλάδα. Σταματήστε το μπούλινγκ, ότι λέω ψέματα. Εσείς είστε ψεύτης.
- Ποιους αφορά η ενίσχυση στην εστίαση, κ. Μητσοτάκη; Αφορά μόνο τους μεγάλους και τους μεσαίους, και θα αφήσετε εκτός αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, τις μικρές επιχειρήσεις; Ισχύει ότι βάζετε ως όριο τους 10 εργαζόμενους, άρα όσοι έχουν λιγότερους αποκλείονται από το πρόγραμμα; Πρέπει να διευκρινιστεί αυτό, κ. Μητσοτάκη.
- Απαραίτητη η ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Να αφορά όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ή το σχέδιο είναι να ξεμπερδέψετε με αυτούς που αποκαλείτε ζόμπι.
- Η αφετηρία της επόμενης μέρας είναι προβληματική: Σύμφωνα με τη Eurostat. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος -μετά και τα μέτρα της κυβέρνησης- στην Ευρώπη. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν τη 2η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.
- Φοβάμαι όχι μόνο ότι δεν είστε σε θέση, αλλά με τον σχεδιασμό και τον βηματισμό σας θα μας οδηγήσετε σε μεγάλες περιπέτειες. Όπως δεν συναισθάνεστε τις δυσκολίες της πανδημίας έτσι δείχνετε να μη συναισθάνεστε και το μέγεθος του προβλήματος της οικονομίας. Δεν θα είναι παροδική η συνέπεια. Και χρειάζεται αλλαγή πλεύσης. Χρειάζεται να σκεφτούμε έξω από τα θέσφατα και τα πλαίσια. Αντ’ αυτού όμως, βλέπω ότι η βελόνα έχει κολλήσει στα ίδια. Αλλά ο κόσμος γύρω εξελίσσεται. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ο προβληματισμός ακόμα και συντηρητικών κυβερνήσεων κινείται γύρω από δύο ζητήματα... Το πρώτο είναι η οχύρωση απέναντι σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις, όπως αυτή που ζούμε. Με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, την επένδυση στην έρευνα και την επιστήμη και την προστασία της φύσης, για να αποφύγουμε τους κινδύνους που επιφέρει η ήδη αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτή.
- Το δεύτερο είναι μια εμπροσθοβαρής αναπτυξιακή στρατηγική, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της παγκόσμιας ύφεσης. Μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης, επικεντρώνοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Όλα αυτά σας είναι τελείως ξένα.
- Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης κινδυνεύει να χαθεί από μια κυβέρνηση με βαθιές ιδεοληψίες και αποδεδειγμένη διαχειριστική ανεπάρκεια. Σπεύσατε να παρουσιάσετε τις αποφάσεις σας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Λέω αποφάσεις και όχι προτάσεις, γιατί δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση στη χώρα, παρότι εδώ και μεγάλο διάστημα συζητάτε με τους Ευρωπαίους. Και, τελικά, πού καταλήξατε; Σε ένα σχέδιο που βασίζεται στην έκθεση Πισσαρίδη, δηλαδή ένα παρωχημένο πλαίσιο που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη τις δεκαετίες του ’90 και του 2000 και οδήγησε σε κρίση χρέους, έκρηξη ανεργίας και ανισοτήτων. Ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και στις υπηρεσίες υγείας, στο ασφαλιστικό -άρα νέα τρύπα στα δημόσια οικονομικά και κίνδυνο για τους ασφαλισμένους-, εκκαθάριση μικρομεσαίων επιχειρήσεων -δηλαδή, το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων-, αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, φοροελαφρύνσεις για λίγους.
- Η απάντησή σας, δηλαδή, στη νέα κρίση είναι η συνταγή που μας οδήγησε στην προηγούμενη. Και όλα αυτά για να καρπωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ορισμένοι, μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών, επιχειρηματικοί όμιλοι και οικογένειες.
- Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, έχετε χάσει το κύριο όπλο για την καταπολέμηση μιας κρίσης, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και είναι η ίδια αυτή η κοινωνία που θα φροντίσει να καλυφθεί το κενό. Σήμερα, με την παρέμβασή της σε όλα τα μέτωπα της μάχης για τη ζωή και την επιβίωση. Και αύριο για την προοδευτική επανεκκίνηση με μια προοδευτική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια.