Εξηγήσεις για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε παράτυπους μετανάστες να πάρουν άδεια διαμονής στη χώρα μας άπαξ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετία παραμονής σε αυτή μέχρι και τις 30/11/2023, έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Δ. Καιρίδης.
Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε την απόσυρσή της, αλλά και εκπροσώπων των κομμάτων από το δεξιό και ακροδεξιό φάσμα (Νίκη-Ελληνική Λύση), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διάκεινται θετικά.
Ο κ. Καιρίδης, μιλώντας στο One και στον Σταμάτη Ζαχαρό, έκανε λόγο για fake news σχετικά με την τροπολογία, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει πολιτική και παραμένει απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση.
Για την αντίδραση Σαμαρά, είπε ότι σέβεται απολύτως τον πρώην πρωθυπουργό, με τον οποίο συνομιλεί συχνά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και η Σοφία Βούλτεψη, είναι υπέρ της τροπολογίας.
«Δεν κάνουμε νομιμοποίηση, δεν υπάρχει νομιμοποίηση, είναι λάθος ο όρος» είπε με έμφαση ο υπουργός Μετανάστευσης.
Ο Δ. Καιρίδης επισήμανε ότι η τροπολογία αυστηροποιεί τη ρύθμιση που είχε εφαρμοστεί το 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά, η οποία είχε πρωτοέλθει το 2005, επί διακυβέρνησης Καραμανλή. Ήταν μια οριζόντια ρύθμιση, που προέβλεπε έναν μηχανισμό απόδοσης χαρτιών για τους διαμένοντες στη χώρα μας πάνω από επτά χρόνια. «Εμείς την αυστηροποιούμε, διότι βάζουμε το συμβόλαιο, την απασχόληση. Εμείς εφαρμόζουμε σε πιο αυστηρή έκδοση τη ρύθμιση του 2014», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Συμπλήρωσε ότι υπολόγισαν πόσοι παίρνουν αυτή την ειδική άδεια για εξαιρετικούς λόγους μετά την παρέλευση της επταετίας. «Είναι 6 έως 8 χιλιάδες μάξιμουμ το χρόνο. Πολλαπλασιάσαμε αυτό τον αριθμό επί 4 (τα 4 χρόνια μεταξύ 3ετίας και 7ετίας) και είπαμε ότι θα φέρουμε πιο μπροστά ώστε να μην περιμένουν ως το 2026-2027, αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς μένουν εδώ, δουλεύουν εδώ, είναι ανασφάλιστοι, αταυτοποίητοι και η ελληνική οικονομία χάνει».
Ο κ. Καιρίδης διευκρίνισε ότι η τροπολογία αυτή δίνει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται στη χώρα μας και εφόσον έχουν εργασία, και για όσο διάστημα έχουν εργασία, να καταγραφούν.
«Δεν δίνουμε ούτε δικαίωμα επανένωσης, ούτε διαμονής ούτε ιθαγένειας, όπως η Γερμανία» επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Με αυτούς που βρίσκονται 30 χρόνια εδώ και δεν έχει λυθεί το θέμα της ιθαγένειας, θα κάνετε κάτι;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.
Ο κ. Καιρίδης απάντησε: «Είναι ζήτημα του υπουργείου Εσωτερικών, όχι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα της ιθαγένειας έχει κάπως ανοίξει. Και παραμένουμε αυστηροί σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους και, για εμένα, σωστά».
«Ο παράνομος που έρχεται στην Ελλάδα, αυτό που βλέπουμε στα νησιά, στον Έβρο, δεν έρχεται γιατί θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Ο παράνομος έρχεται, γιατί έχει δίκιο ο κ. Σαμαράς, υπάρχει ένας μαγνήτης, αλλά δεν είναι η Ελλάδα αυτός ο μαγνήτης. Ο φάρος προσέλκυσης είναι η Γερμανία», είπε ο κ. Καιρίδης.
Δ. Καιρίδης: Δεν αποσύρεται η τροπολογία για τους μετανάστες -Ενισχύεται η αγορά εργασίας
Εξάλλου, μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο κ. Καιρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν αποσύρεται η τροπολογία.
Απαντώντας στις αιτιάσεις Σαμαρά, ο υπουργός Μετανάστευσης επισήμανε: «Όποιος θεωρεί ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα, νομίζω ότι βαυκαλίζεται και δεν βλέπει την πραγματικότητα. Αφορά αυτούς που ήδη διαμένουν εδώ και όχι αυτούς που είναι να έρθουν. Μη γελιόμαστε. Ο φάρος προσέλκυσης είναι η Γερμανία και η Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται εδώ παράνομα, φεύγουν από την Ελλάδα. Απορρίπτονται οι αιτήσεις του ασύλου τους και παράνομα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη».
Πρόσθεσε δε πως «η τροπολογία θα περάσει απόλυτα με τις ψήφους της ΝΔ. Το γεγονός ότι θα την ψηφίσουν και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης θεωρώ ότι είναι κάτι θετικό. Προφανώς το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο προσελκύει κραυγές και λαϊκισμούς. Θα δοθούν οι απαντήσεις και στη Βουλή σήμερα και αύριο».