Εξηγήσεις επί των ρυθμίσεων της τροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης που δίνει τη δυνατότητα σε όσους παράνομους μετανάστες καταφέρουν να αποδείξουν ότι ως τις 30/11/2023 εργάζονταν στη χώρα μας για τουλάχιστον 3 χρόνια, να λαμβάνουν άδεια διαμονής, έδωσε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως το πρόβλημα που επιχειρεί να λύσει η επίμαχη ρύθμιση είναι η έλλειψη εργατικών χεριών και ιδίως στους λεγόμενους εργάτες γης.
«Να μη δώσουμε χώρο στους λαϊκιστές στα ζητήματα του μεταναστευτικού. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία καθόλου για το ότι θα έκανα εκπτώσεις στη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική του να μη γίνει η χώρα "μπάτε, σκύλοι, αλέστε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι χαλαρή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό; Είμαστε της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων και αδιάφοροι για τους λαθρομετανάστες; Μιλούν οι αριθμοί γι’ αυτό: το 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, θυμίζω την εικόνα στα νησιά του Β. Αιγαίου και τη Μόρια και την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, μια εικόνα χώρας χωρίς έλεγχο στις ροές».
Γεωργιάδης για Μεταναστευτικό: Καλύτερη η κατάσταση σήμερα -Οι δομές πληρούν τα κριτήρια
«Η κατάσταση σήμερα δεν είναι ίδια, όλες οι δομές υποδοχής που δημιουργήθηκαν στη διακυβέρνηση πληρούν τους μηχανισμούς ασφαλείας και μάλιστα πολλά από αυτά σήμερα είναι σχεδόν άδεια. Είναι άδικο, αντιφατικό και ψευδές να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκροτημένη και σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό. Όλες οι αριστερές φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν επικρίνει τη κυβέρνηση με σειρά ψευδών κατηγοριών που έχει υιοθετήσει μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού αριστερού Τύπου. Θα ήταν περίεργο, οξύμωρο και αντιφατικό για την Αριστερά στην ΕΕ να είναι σκληρός ο κ. Μητσοτάκης και για την Ελλάδα και πρωθυπουργός ανοιχτών συνόρων» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος στο άρθρο 4 της τροπολογίας, ο υπουργός είπε ότι ήδη σήμερα ισχύει η αυτόματη διαδικασία άδειας παραμονής ενός παρανόμως εισελθόντος στην Ελλάδα, σε 7 χρόνια. «Η διάταξη λέει ότι άπαξ, όσοι αποδείξουν ότι ήταν 3 χρόνια ως τις 30/11/23, αποκτούν το δικαίωμα που θα αποκτούσαν στα 7 χρόνια. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι ήδη εδώ», είπε και πρόσθεσε: «Τα 4 χρόνια νωρίτερα θα μας έβγαζε μια δεξαμενή 25.000-30.000 επιπλέον. Τόσοι κάνουν χρήση της 7ετίας γιατί δυστυχώς για μας κάποιος που ζει χρόνια παράνομος και έχει μάθει να ζει τη ζωή του στη σκιά συνήθως προτιμά αυτόν τον τρόπο ζωής».
«Θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα να μπει τάξη στο χάος, γιατί, εκτός όλων των άλλων, σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΕΕ θα έχει έναν λόγο επιπλέον», είπε ο υπουργός και εξήγησε: «Δεν αλλάζει την 7ετία το νομοσχέδιο, δεν αφορά σε όσους μπήκαν πρόσφατα αλλά αυστηρά σε όσους μπορούν να αποδείξουν μέχρι τις 30/11 ότι ήταν εδώ 3 χρόνια. Η διάταξη στην πραγματικότητα είναι η πιο σκληρή στο μεταναστευτικό, γιατί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δίνεται ιθαγένεια ή άδεια διαμονής και για την οικογένεια».
Καιρίδης: Η διάταξη βάζει τάξη στην αταξία και στην ανομία
Στο θέμα αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του και ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος τόνισε πως η διάταξη επιχειρεί να βάλει τάξη στην αταξία και στην ανομία. «Δεν μιλάμε για νομιμοποίηση, δίνουμε απλώς δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε αυτούς που έχουν συμβόλαιο και δεν δίνουμε κανένα άλλο δικαίωμα, είναι προσωρινό, για 3 χρόνια, και υπόκειται σε συνεχή έλεγχο», είπε και πρόσθεσε: «Ο αιτών άσυλο μετά τις πρώτες 25 μέρες είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί δημόσια, οπουδήποτε στην Ελλάδα χωρίς περιορισμό. Αυτός λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, καλό είναι να εργάζεται και να μην επιδοτείται. Αν στη συνέχεια γίνει πρόσφυγας, αποκτά τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη. Αν απορριφθεί η αίτησή του και δεν πάρει άσυλο, ανακαλείται αυτή η άδεια εργασίας και καθίσταται επιστρεπτέος από τη χώρα προέλευσης».