Να θέσει βέτο στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κάλεσε την κυβέρνηση οι Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει, θα έχει βάλει ταφόπλακα σε όποιες ελπίδες ανάκαμψης της χώρας» και απευθυνόμενος προς τον κ. Σταϊκούρα τόνισε ότι το βέτο είναι αναγκαίο για την επιβίωση της Ελλάδας και την διάσωση της ΕΕ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι ιστορική γιατί σήμερα η ΕΕ θα αποφασίσει αν έχει μέλλον ή όχι. Επίσης, ο είπε ότι αν υπάρξει σήμερα συμφωνία που δεν θα προβλέπει την έκδοση ευρωομολόγου, η ΕΕ, παρά το γεγονός ότι είναι δυνατή και πλούσια, θα διαλυθεί σύντομα. Στο μεταξύ όμως, πρόσθεσε, ο ελληνικός λαός θα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην χρεοδουλοπαροικία. «Θα ήταν ασύλληπτη ανευθυνότητα να μην θέσετε βέτο στο σημερινό Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε την στάση της Ολλανδίας «και όσων την σιγοντάρουν» για την στάση της, πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει το λάθος που ξεκίνησε με την Ελλάδα το 2010, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που θα αποφασίσουν σήμερα, είπε με έμφαση. Και εξήγησε, λέγοντας ότι η ενεργοποίηση του ΕΣΜ είναι καταστροφική. «Το ευρωομόλογο είναι αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε σε βάθος χρόνου αυτό να συρρικνωθεί. Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε ντόμινο καταρρεύσεων αν συνεχίσουμε να μιλάμε για λύση ΕΣΜ», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25.
Προέβλεψε, μάλιστα, ότι σε ένα χρόνο από τώρα το χρέος της χώρας θα είναι στο 220% γιατί η όποια πίστωση πάρουμε από τον ΕΣΜ θα προστεθεί στο χρέος. Θα έχουμε πρόσθεσε και μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα και μετά θα έρθει η ΕΕ και θα επιβάλλει σκληρή λιτότητα, ακόμη σκληρότερη από το 2011.
Βαρουφάκης: Να παγώσει το σχέδιο Ηρακλής
Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε να παγώσει το σχέδιο «Ηρακλής» και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία στο πλαίσιο των προτάσεων που ήδη έχει παρουσιάσει το κόμμα του. Αναφερόμενος στην επιδημία ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό μετά το Πάσχα ώστε να υπάρχει στοχευμένη καραντίνα για όσους βρεθούν θετικοί και παράλληλα να επιστρέφουν στις εργασίες τους όσοι είναι αρνητικοί, ώστε να γίνει ορθολογικός απεγκλωβισμός από τα μέτρα.