Σταϊκούρας για Eurogroup: Χρειάζονται και άλλα ισχυρά (χρηματοδοτικά) όπλα, αυτή είναι η θέση της Ελλάδας - iefimerida.gr

Σταϊκούρας για Eurogroup: Χρειάζονται και άλλα ισχυρά (χρηματοδοτικά) όπλα, αυτή είναι η θέση της Ελλάδας

Ο υπουργός Οικονομικών στο Βήμα της Βουλής
Ο υπουργός Οικονομικών στο Βήμα της Βουλής / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη θέση της Ελλάδος για διεκδίκηση έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου διατύπωσε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τη Βουλή λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο και ο ίδιος θα πάρει μέρος.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μεγάλα οράματα προσεγγίζονται με μεγάλες και γενναίες αποφάσεις και πράξεις και πρόσθεσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Απολύτως ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για τα βουβάλια ούτε για τους βατράχους, ο εχθρός είναι κοινός, απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, ουσιαστικές τολμηρές, λύσεις ανάλογες με την σοβαρότητα της κατάστασης, απαλλαγμένες από όλους τους περιορισμούς και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει να ριχτούν στη μάχη κι άλλα ισχυρά όπλα αυτή είναι η θέση της χώρας που διατύπωσα και στο προχθεσινό Eurogroup , αυτή την θέση θα επαναλάβω και σήμερα.

Με το βλέμμα στην επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομίας πιστεύουμε ότι απαιτούνται και διεκδικούμε επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας και στις εθνικές και στην ευρωπαϊκή οικονομία με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου αλλά κι άλλων καινοτόμων λύσεων με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού,με την αναδιάταξη και την ενίσχυση του προσεχούς δημοσιονομικού πλαισίου. Ολα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της επόμενης μέρας».

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει αλληλεγγύη. «Οι σχετικές διαβούλευσεις ήταν και συνεχίζουν να είναι πυκνές ,το προχθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία επί αυτού του πιο φιλόδοξου σχεδίου , ευελπιστώ πως αυτό θα γίνει σήμερα και θα έχουμε ένα συνολικό συνεκτικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει καταρχήν ότι αυτά τα μέτρα, αυτές οι πολιτικές εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης που αποτελεί άλλωστε την απαρχή της ευρωπαϊκής ιδέας και την βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πιστεύω ότι αυτό το πακέτο μέτρων δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων ούτε θα δείχνει ατολμία και απροθυμία αυτά περιμένουν σήμερα όλοι πολίτες στην Ευρώπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναβαθμισμένη η θέση της Ελλάδας σε Ευρώπη και Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αναβαθμισμένη θέση που έχει η Ελλάδα πλέον στην Ευρώπη αλλά και στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες συμμετέχει με ισχυρή και ισότιμη πλέον φωνή στο Eurogroup. Κερδίζει την χαμένη αξιοπιστία, καταθέτει στέρεα επιχειρήματα και όχι ιδεοληπτικά νεφελώματα, κερδίζει βαθμούς ευελιξίας που ήταν αδιανόητοι πριν από λίγους μήνες, τοποθετείται με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση . Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτό έπραξε και προχθές αυτό θα πράξει και σήμερα όχι με όρους επικοινωνίας αλλά με όρους ουσίας».

Η ύφεση στην Ευρώπη είναι από - 5 έως - 10%

Στη δευτερολογία του μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ο υπουργός οικονομικών έδωσε δραματικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία και ανέφερε ότι η ύφεση με βάση τα τελευταία στοιχεία στην Ευρώπη είναι από - 5 έως - 10%.

«Δεν έχω ωραιοποιήσει καταστάσεις και είμαι πολυ ειλικρινής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Eurogroup η ύφεση θα είναι από - 5 έως - 10 στην Ευρώπη. Ο κάθε μήνας με κλειστή οικονομία κοστίζει στην κάθε εθνική οικονομία 2,5% του Α.Ε.Π. και φαίνεται ότι η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών δεν θα έχει ένα σχήμα V αλλά U και θα επεκτείνεται και στο 2021. Μπορεί να υπάρχουν δείγματα ανάταξης φέτος αλλά δεν θα είναι τέτοια που θα ανακόψουν το βάθος της ύφεσης αφού όπως σας είπα ο κάθε μήνας στοιχίζει 2,5% του ΑΕΠ για αυτό και είναι πολυ δύσκολες οι εκτιμήσεις για το βάθος της ύφεσης στην κάθε ευρωπαϊκή οικονομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε βδομάδα η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και άλλοι οργανισμοί αναθεωρούν δυστυχώς επί το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις τους. Το θέμα είναι πόσο τα μέτρα που λαμβάνονται να περιορίσουν το βάθος της ύφεσης ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανάταξη σε κάποια τρίμηνα αλλά κυρίως το 2021.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ