Την διαβεβαίωση για την στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από τον κινέζο ομόλογό του Γουανγκ Γι.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντησή τους, στο περιθώριο της 55ης Συνόδου ΥΠΕΞ ASEAN στην Καμπότζη, ο Νίκος Δένδιας έλαβε τη διαβεβαίωση του Κινέζου ομολόγου Γουάνγκ Γι, για τη στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.
Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα υπέρ της ''πολιτικής της μίας Κίνας''»
«Μια θέση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας. Επίσης, επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ του «One China policy», της «Πολιτικής της Μίας Κίνας», μια θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό, συμπλήρωσε.
Κατά τη συνάντηση, οι Νίκος Δένδιας και Γουάνγκ Γι, συζήτησαν για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, υπό το φως της 50ης επετείου, από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, με έμφαση στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Επιπλέον, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.
Πέρα από τις τέσσερις διμερείς συναντήσεις που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας, του Κατάρ, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε, εκ μέρους της χώρας μας, τη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή της ASEAN. Ενός χώρου άνω των 600 εκατ. ανθρώπων με Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν άνω των 3 τρισ. ευρώ και με θέσεις απολύτως συμβατές με τις ελληνικές θέσεις στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο πως η Συμφωνία «είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε μια ελληνική εξωτερική πολιτική την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως πολιτική πέρα του γνωστού ορίζοντα».