Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στον κλάδο των νέων τεχνολογιών σχετικά με τη σοβαρή διαταραχή που θα επέφερε στην αγορά μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, τη χώρα υπερπαραγωγό μικροτσίπ-ημιαγωγών.
Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Κίνας.
Η κυρία Πελάζι έφτασε χθες στην Ταϊπέι, όπου την καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Γου, προτού το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδικάσει την επίσκεψη, αποκαλώντας την «σοβαρή περιφρόνηση προς την Κίνα».
Η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες κατά της Ταϊβάν, ως αντίδραση σε αυτή την επίσκεψη, με όλους τους συμβολισμούς που τη συνοδεύουν.
Η Ταϊβάν κατασκευάζει το 60% των ημιαγωγών στον κόσμο. Οπότε μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε εάν ξαφνικά αυτή η παραγωγή σταματούσε σε μια ενδεχόμενη εισβολή της Κίνας.
Η σημασία των μικροτσίπ στην παγκόσμια αγορά και ο ρόλος της Ταϊβάν
Τα μικροτσίπ, ή ελληνιστί «ημιαγωγοί», αποτελούν ζωτικό μέρος της τεχνολογίας στην ψηφιακή εποχή. Από βασικές λειτουργίες ενός αυτοκινήτου, όπως οι αισθητήρες των φρένων, μέχρι τα smartphone, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όλα έχουν ανάγκη τους ημιαγωγούς για να λειτουργούν.
Όσο, λοιπόν, βαδίζει ο κόσμος στην ψηφιακή εποχή τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για περισσότερα, μικρότερα και αποτελεσματικότερα μικροτσίπ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Daily Mail», oι ειδικοί είπαν ότι το πιο προηγμένο εργοστάσιο τσιπ στον κόσμο στο νησί θα μπορούσε να καταστεί «μη λειτουργικό», βυθίζοντας την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μικροτσίπ στο χάος. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε παγκόσμια έλλειψη σε κινητά τηλέφωνα smartphone, υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά μέσα και λειτουργίες.
Ένας πόλεμος μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας θα είχε μόνο ηττημένους
Ο κατασκευαστής μικροτσίπ της Apple, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας θα είχε μόνον ηττημένους, προκαλώντας σοβαρή οικονομική αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο πρόεδρος της TSMC, Μαρκ Λιού, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το εργοστάσιο παραγωγής μικροτσίπ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.
Δήλωσε συγκεκριμένα στο CNN: «Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το TSMC με τη βία. Εάν προχωρήσεις με στρατιωτική δύναμη, εάν εισβάλεις, θα καταστήσεις το εργοστάσιο της TSMC μη λειτουργικό».
«Επειδή πρόκειται για μια τόσο εξελιγμένη μονάδα παραγωγής, εξαρτάται από τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον έξω κόσμο, με την Ευρώπη, με την Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ, από χημικές ουσίες έως τα ανταλλακτικά και το λογισμικό, τη μηχανική και τη διάγνωση».
Ακόμα και η Κίνα θα πληγεί αν διακοπεί η παραγωγή
Ο Μαρκ Λιου προέτρεψε το Πεκίνο να σκεφτεί δύο φορές πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, επειδή η Κίνα έχει μερίδιο στο 10% των εργασιών της TSMC.
Ο Λιου τόνισε ότι θα προκαλούσε μια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα που θα επεκταθεί και στις ΗΠΑ, οι οποίες τον περασμένο μήνα ψήφισαν νομοσχέδιο προσπαθώντας να διορθώσουν την ήδη υπάρχουσα έλλειψη.
Οι ανάγκες για περισσότερα μικροτσίπ μεγαλώνουν καθημερινά με την εισβολή των νέων τεχνολογιών στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Ταϊβάν κατασκεύασε περισσότερο από το 60% των ημιαγωγών του πλανήτη πέρυσι, με τον Λιου να προτρέπει όλα τα μέρη να σκεφθούν τρόπους για να αποφύγουν τον πόλεμο, ώστε «η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας να συνεχίζει να βουίζει».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να πάρει ο καθένας τα απαραίτητα μαθήματα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος εκεί έχει δημιουργήσει μια κατάσταση μόνο με ηττημένους, για τον δυτικό κόσμο, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ασκήσεις με πραγματικά πυρά η Κίνα
Η επίσκεψη της Πελόζι, που την καθιστά την υψηλότερη αξιωματούχο των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το νησί εδώ και 25 χρόνια, εξόργισε την Κίνα, η οποία βλέπει το αυτοδιοικούμενο νησιωτικό έθνος ως δικό της έδαφος, παρότι δεν το κυβέρνησε ποτέ.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», o Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει απειλήσει να ενώσει τα δύο έθνη με τη βία, με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του Πεκίνου να διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε αντίθεση με τις παροτρύνσεις του Λευκού Οίκου. Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου.
Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ δημόσια για λόγους ασφαλείας, είναι μέρος ενός ευρύτερου ταξιδιού που πραγματοποιεί η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.